Qualcomm's nieuwe verliesvrije Bluetooth-chip presteert mogelijk beter dan bekabelde verbindingen

Inhoudsopgave:

Qualcomm's nieuwe verliesvrije Bluetooth-chip presteert mogelijk beter dan bekabelde verbindingen
Qualcomm's nieuwe verliesvrije Bluetooth-chip presteert mogelijk beter dan bekabelde verbindingen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Qualcomm's aptX Lossless-codec kan cd-kwaliteit evenaren en overtreffen.
  • Geen van de AirPods van Apple kan verliesvrije audio streamen.
  • Latency verpest Bluetooth nog steeds voor professioneel gebruik.

Image
Image

Qualcomm heeft een nieuwe lossless Bluetooth-chip bedacht die Bluetooth-audio via een draad net zo goed laat klinken als muziek.

Bluetooth-audio is alomtegenwoordig en uiterst handig, maar het heeft twee nadelen: geluidskwaliteit en latentie. Het is onwaarschijnlijk dat latentie ooit zal worden opgelost, maar de nieuwe aptX Lossless-codec van Qualcomm lost het kwaliteitsprobleem op omdat het in staat is om audio te streamen met cd-kwaliteit en daarbuiten. Het is zelfs mogelijk dat Apple op deze codec wachtte voor zijn next-gen AirPods, die momenteel niet in staat zijn om lossless Apple Music-nummers te streamen.

Dus, wat zijn de uitdagingen om zo'n hoge kwaliteit in een protocol te persen dat ook wordt gebruikt om toetsenborden en muizen aan te sluiten?

"Het komt allemaal neer op twee problemen", vertelde John Carter, geluidstechnicus en uitvinder van Bose's ruisonderdrukkende hoofdtelefoon, aan Lifewire via e-mail. "Eén, bandbreedte voor Bluetooth (het is relatief langzaam), en dan twee, de tijd die nodig is om het aptX-bestand om te zetten in audio die als een audiogolfvorm naar luidsprekers of koptelefoons kan worden gerouteerd."

Verliesloos?

Wanneer muziek wordt gestreamd, via internet of via Bluetooth, wordt de audio geconverteerd naar een "lossy" formaat zoals MP3. Algoritmes bepalen welke delen van de audio weggegooid kunnen worden zonder de kwaliteit te veel aan te tasten. In de meeste gevallen kunnen luisteraars het verschil niet zien tussen een goede mp3 en het origineel.

Lossless audioconversie resulteert ook in kleinere bestanden, maar dit doet dit zonder enige informatie te verliezen. U kunt terug naar het oorspronkelijke formaat converteren en het resultaat zou identiek moeten zijn. En hoewel het kleiner is dan het originele bestand, is het een stuk groter dan compressie met verlies.

Nu is Qualcomm erin geslaagd een codec (afkorting voor encode/decode) te maken die verliesvrije audio snel genoeg kan converteren en verzenden voor algemeen gebruik in smartphones en Bluetooth-hoofdtelefoons, bijvoorbeeld. Nu 5G-netwerken online komen, is het streamen van verliesvrije audio vanuit de cloud praktisch. Nu kun je die audio draadloos naar je oren sturen.

De aptX Lossless-codec werkt op 16 bit 44,1 kHz, oftewel cd-kwaliteit. Het kan zich ook uitstrekken tot 24-bit 96kHz lossy, wat een beetje zinloos lijkt. Het kan ook een verliesvrije audiobron detecteren en automatisch overschakelen naar cd-kwaliteit, evenals de kwaliteit downgraden om de muziek te blijven streamen.

"Bluetooth werkt in een zeer variabele RF-interferentieomgeving met wifi en magnetrons die de signaaloverdracht kunnen beïnvloeden", vertelde geluidstechnicus Sam Brown via e-mail aan Lifewire."De uitdaging ligt in het handhaven van een hoog niveau van audiokwaliteit in alle operationele omgevingen."

Vertraging

Telkens wanneer je op afspelen drukt op een nummer dat via Bluetooth is verzonden, duurt het even voordat de muziek je oren bereikt. Het duurt ongeveer tientallen milliseconden, dus je merkt het pas als je een game speelt of een muziek-app zoals GarageBand gebruikt. In die gevallen blijft het geluid een beetje achter bij je toetsaanslagen, en het is genoeg om vervelend te zijn.

Deze latentie wordt veroorzaakt door de audio te converteren naar een digitale draadloze stream en deze aan de andere kant weer om te zetten in geluid. Dit is de reden waarom gamers en muzikanten nog steeds bedrade hoofdtelefoons en luidsprekers gebruiken, omdat ze een latentie van nul hebben.

De uitdaging ligt in het handhaven van een hoog niveau van audiokwaliteit in alle operationele omgevingen.

"Wat we zullen zien is dat Bluetooth-beheer van audio in de loop van de tijd beter en beter zal worden, net als in het verleden", zegt Carter."De decoders die gecomprimeerde bestanden weer omzetten in audio, zullen steeds sneller worden. We mogen dus verwachten dat we continue verbetering zullen zien, zij het langzamer dan we allemaal zouden willen."

Maar kan het ooit zo goed zijn als een draad?

"De high-performance gaming-drempel is ongeveer 40 ms, dus deze oplossingen komen steeds dichter bij het doel van 'zero-latency'", legt Carter uit, maar uiteindelijk gaat het misschien niet zozeer om engineering als prioriteiten en marketing. Latency is een moeilijke verkoop. Je merkt het nooit als je naar muziek luistert. Bij het kijken van films is de video ook vertraagd, dus alles wordt gesynchroniseerd.

AirPods

De recente lossless-optie van Apple Music werkt niet via AirPods. We kunnen raden dat Apple een variant van aptX Lossless zal toevoegen aan nieuwe AirPods, en de marketingboodschap zal eenvoudig zijn: beter klinkende muziek.

Maar zou Apple deze technologie van Qualcomm in licentie geven? Dat onderdeel is lastig omdat de twee bedrijven al jaren voor de rechter strijden. Eén ding is echter zeker: Bluetooth-audio gaat veel beter klinken.

Aanbevolen: