Wat is een podcast?

Inhoudsopgave:

Wat is een podcast?
Wat is een podcast?
Anonim

Een podcast is een audioshow of presentatie waar je naar kunt luisteren op desktop- en mobiele platforms, waaronder Windows, Mac, iPhone en Android. Het is de internetversie van talkradio, met als bijkomend voordeel dat je in je eigen tijd kunt luisteren, in plaats van gedwongen af te stemmen op een bepaalde dag en tijd.

Podcasts zijn anders dan wat je normaal op de radio hoort, net zoals YouTube-video's anders zijn dan wat je op televisie kijkt.

De term 'podcast' komt van een combinatie van 'iPod' en 'uitzending'. Het vermogen van de iPod om audiobestanden op te slaan leidde tot een interesse in het maken van onafhankelijke, on-demand radioprogramma's of "podcasts".

Hoe podcasts werken

Een podcast is een reeks afleveringen die zijn opgeslagen in hetzelfde type audiobestanden dat we gebruiken om muziek op onze laptop of smartphone op te slaan. Net als bij een televisie- of talkradioshow, is een podcast over het algemeen gecentreerd rond een thema zoals politiek, sport, entertainment, horror of gamen. Elke aflevering draait meestal rond een onderwerp binnen dat thema. Je kunt naar afzonderlijke afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast, die vaak gratis is.

Pod Saves America is bijvoorbeeld een nieuwspodcast met een progressieve kijk op politiek. Vier mensen hosten het, en de show bevat vaak deskundige gasten die hun eigen mening geven. Afleveringen hebben de neiging om iets politieks van aard te zijn, zoals gezondheidszorg of belastinghervorming.

Aan de andere kant van het spectrum is Critical Role, een podcast gehost door Geek and Sundry met stemacteurs die een Dungeons and Dragons-campagne doorlopen. Elke aflevering is een avontuur binnen die campagne en langere avonturen zijn opgedeeld in meerdere afleveringen.

Het aantal podcastafleveringen is afhankelijk van wie de show produceert.

Wat maakt een podcast anders dan Talk Radio?

Het grootste verschil tussen podcasts en talkradio heeft te maken met beschikbaarheid op aanvraag. In tegenstelling tot radio zijn podcasts niet verplicht tot een schema voor live-uitzendingen; luisteraars stemmen op hun gemak af. Veel populaire talkradioprogramma's brengen echter podcastversies van hun programma's uit om luisteraars te bereiken die de reguliere uitzending hebben gemist.

Image
Image

Hoe anders is een podcast anders?

Er is maar zoveel bandbreedte beschikbaar voor radio-uitzendingen, dus talkshows moeten een breder publiek aanspreken. Dezelfde beperking is niet van toepassing op podcasts die via internet worden verspreid, dus podcasts kunnen onderwerpen bevatten met een beperktere aantrekkingskracht.

Dit is een van de grootste voordelen van podcasts. Als je interesses hebt, zelfs als die interesses erg niche zijn, is er waarschijnlijk een podcast over. En beter: je kunt thuis, in de auto of onderweg luisteren, omdat podcasts met je mee kunnen reizen op je smartphone.

Een podcast zoeken en beluisteren

Nu we weten wat een podcast is, hoe vinden we ze dan? Er zijn duizenden gratis podcasts beschikbaar via verschillende hostingdiensten. Met deze diensten kun je je abonneren op een bepaalde podcast en nieuwe afleveringen downloaden zodra deze beschikbaar komen, en ze waarschuwen je zelfs voor nieuwe afleveringen.

Als je een iPad hebt, heb je al een app speciaal voor podcasts. Met de app Podcasts, die je kunt vinden met Spotlight Search, kun je naar verschillende podcasts zoeken, specifieke afleveringen streamen en je abonneren. Er zijn ook verschillende geweldige Podcast-apps beschikbaar voor de iPhone en iPad.

Er zijn ook veel gratis podcast-apps voor Android. Iedereen kan je helpen een goede eerste duik in de podcastvijver te maken.

Naar welke podcasts moet je luisteren?

Het enige dat we je niet kunnen vertellen, is welke podcast perfect voor jou is. Er zijn duizenden gratis podcast-downloads voor bijna elke interesse. Hier is een overzicht van de beste podcasts waar iedereen nu naar luistert.

FAQ

    Welke apparatuur is nodig voor een podcast?

    Om een podcast te starten, heb je minimaal een microfoon, koptelefoon, een computer, opname- en mixsoftware en internettoegang nodig. Optionele accessoires zijn onder meer een popfilter, tafelstandaard en arm voor de microfoon, en een draagbare recorder voor interviews onderweg.

    Wat is een podcastfeed?

    Een RSS-feed voor podcasts is een manier voor makers om meldingen te publiceren wanneer nieuwe podcastafleveringen worden geüpload. RSS staat voor Really Simple Syndication. Als je een RSS-feed voor een podcast vindt, kun je een gratis RSS-lezer gebruiken om je op de podcast-feed te abonneren.

    Podcast is een combinatie van welke twee woorden?

    'Podcast' is afgeleid van een combinatie van 'iPod' en 'broadcast'. Toen podcasts voor het eerst populair werden, waren ze ontworpen voor iPod-gebruikers.

Aanbevolen: