VAVA VA-LT002 4K UHD Ultra-Short Throw Projector Review: fantastische video- en geluidskwaliteit

Inhoudsopgave:

VAVA VA-LT002 4K UHD Ultra-Short Throw Projector Review: fantastische video- en geluidskwaliteit
VAVA VA-LT002 4K UHD Ultra-Short Throw Projector Review: fantastische video- en geluidskwaliteit
Anonim

Bottom Line

Deze projector heeft het allemaal, van een ultrakorte projectieafstand tot sappige 4K UHD-graphics en een ingebouwde Harman Kardon-soundbar. Gooi de dobbelstenen voor deze door crowdfunding gefinancierde nieuwkomer, en je zult niet teleurgesteld zijn.

Vava 4K UHD Ultra-Short Throw Laser-tv-projector

Image
Image

Vava heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen, die hij terugstuurde na zijn grondige evaluatie. Lees verder voor zijn volledige mening.

VAVA heeft geen lange geschiedenis in de wereld van ultra-high definition (UHD) projectoren, maar ze hebben grote golven gemaakt met hun crowdfunded VA-LT002 4K UHD Ultra-Short Throw-projector, en dat is 't is niet zomaar een grapje over hoeveel water dit enorme beest theoretisch zou kunnen verdringen. Met een opmerkelijk korte projectieafstand, de mogelijkheid om tussen 80 en 150-inch projecties aan te passen, fantastische beeldkwaliteit, indrukwekkende ingebouwde Harman Kardon-audio en een redelijk prijskaartje, lijkt deze projector klaar om het tegen bijna elke merknaam projector op de markt.

Ik heb onlangs een van deze projectoren uitgepakt, met dank aan VAVA, en aangesloten op mijn eigen thuisbioscoopopstelling. In de loop van een paar weken heb ik het getest met een paar verschillende schermen, in verschillende lichtomstandigheden en met verschillende soorten media, waaronder het ingebouwde systeem en mijn 4K Fire TV Cube.

Design: Aantrekkelijke moderne esthetiek in een massief grijs en wit pakket

Toen VAVA de VA-LT002 voor het eerst onthulde als een crowdfundingproject op Indigogo, trokken ze belangstelling met een verwoestende three strikes knock-out: een aantrekkelijke prijs, een geweldige functieset en een strak modern ontwerp. VAVA leverde uiteindelijk op alle drie de fronten, maar vooral het ontwerp is behoorlijk aantrekkelijk en past waarschijnlijk prima in elke thuisbioscoopopstelling.

Hoewel de behuizing van de projector wit is, is hij gewikkeld in een gevlekte grijze stof die hem een mooie tweekleurige look geeft. Als je recht van voren kijkt, zie je alleen de zachte grijze stof, die ook dient om de luidsprekerroosters van de ingebouwde Harman Kardon-soundbar te verbergen.

Toen VAVA de VA-LT002 voor het eerst onthulde als een crowdfundingproject op Indigogo, trokken ze belangstelling met een verwoestende three strikes knock-out: een aantrekkelijke prijs, een geweldige functieset en een strak modern ontwerp.

De bovenkant van het apparaat is wit en bijna onopvallend, behalve een prominente aan / uit-knop. Het bovenoppervlak helt ook naar beneden om het schuine glas te ontmoeten dat de optiek bedekt. Naast de lens verbergt deze balk ook sensoren waarmee het apparaat onmiddellijk kan worden uitgeschakeld om schade aan uw ogen te voorkomen als u per ongeluk in de lens kijkt. Mijn testapparaat had ook wat onvolkomenheden in het glas, of misschien wat vuil dat erin zat, maar het had absoluut geen effect op de beeldkwaliteit van de projector.

De achterkant van het apparaat is voorzien van alle in- en uitgangen, inclusief de voedingsingang. Het maakt gebruik van de standaard C13-ingang en wordt geleverd met een snoer dat compatibel is met de stopcontacten in uw regio. De interne voeding doet hier het zware werk, wat betekent dat je overal van 100-240V bij 50Hz of 60Hz in deze projector kunt pijpen, en hij zal prima meegaan.

Je vindt ook de rest van de in- en uitgangen op dezelfde plaats, inclusief drie HDMI-ingangen, een USB-poort, analoge audio-uitgang en AV-ingang, een optische audio-uitgang en een Ethernet-poort als je een bekabelde internetverbinding wilt aansluiten. Dat is het zo'n beetje. Het ontwerp is minimalistisch, maar het algehele effect is best aardig.

Image
Image

Configuratieproces: probleemloze installatie zonder ingewikkelde hoepels

Het idee om van een tv naar een projector over te schakelen, kan in het begin ontmoedigend zijn, vooral vanwege het installatieproces. Sommige projectoren zijn vrij moeilijk in te stellen, maar de VAVA VA-LT002-projector zet dat hele idee op zijn kop. Deze projector is bijna net zo eenvoudig in te stellen als een tv, hoewel je misschien wat extra tijd moet besteden aan het verfijnen van zaken als kleur en focus.

Wanneer je deze projector instelt, is de eerste stap om iets te vinden om hem op te zetten. De hoogte van de unit heeft direct invloed op waar uw scherm moet komen te staan. Dus als je al een projectorscherm hebt, moet je spelen met het bureau, de console of de tv-standaard waarop je de projector plaatst.

Sommige projectoren zijn vrij moeilijk in te stellen, maar de VAVA VA-LT002-projector zet dat hele idee op zijn kop.

Omdat dit een projector met ultrakorte projectieafstand is, is het heel eenvoudig om hem op te stellen en alles in te stellen. Het basisproces houdt in dat u de projector ongeveer 7 inch van de muur plaatst, hem aanzet en vervolgens vertelt of u een scherm of een muur gebruikt. Vervolgens krijgt u een handige set instructies over hoe u uw scherm op de juiste manier kunt positioneren als u er een moet ophangen, en hoe u uw projector kunt aanpassen om de gewenste schermgrootte en hoogte te bereiken.

Als er iets scheef is en je kunt het niet repareren door de projectorpositie fysiek waterpas te stellen en aan te passen, kun je met de ingebouwde instellingen een achtpunts kromtrekkingsfunctie aanpassen om de projectie te kantelen, uit te rekken of op een andere manier te lijnen omhoog met je scherm.

Ingebouwde instellingen stellen je in staat om een acht-punts kromtrekkingsfunctie aan te passen om de projectie te kantelen, uit te rekken of op een andere manier uit te lijnen met je scherm.

Als onderdeel van het installatieproces heb je ook de mogelijkheid om verbinding te maken met je wifi-netwerk of om een Ethernet-kabel aan te sluiten. Als je wel verbinding maakt met internet, kun je het ingebouwde Android 7.1-besturingssysteem gebruiken om apps te downloaden en video te streamen.

Als dat nodig is, kun je ook de focus van de lens aanpassen om een scherper totaalbeeld te krijgen en de kleuren naar wens aanpassen. De projector werkte direct uit de doos prima, hoewel enkele kleine aanpassingen de beeldkwaliteit wel verbeterden.

Image
Image

Beeldkwaliteit: helder, duidelijk beeld dat zelfs overdag zichtbaar is

Mijn eerste indruk van de VA-LT002 na het voltooien van het installatieproces was sterk. In de menu's van het ingebouwde Android-systeem was het beeld opvallend helder en duidelijk, zelfs in een fel verlichte kamer met de tinten wagenwijd open. Dat is niet bepaald de meest ideale kijksituatie, vooral niet in een kamer met een muur vol ramen tot het plafond op het zuiden, maar het beeld was nog steeds verrassend scherp en goed zichtbaar, zelfs als de kleuren vervaagd waren.

Met de gordijnen gesloten en naarmate de avond naderde, verbeterden de prestaties van de VA-LT002 exponentieel. Basis 1080p-inhoud zag er prima uit, terwijl 4K-inhoud bekeken via Blu-Ray en mijn Fire TV Cube er fantastisch uitzag. De schaduwen lieten overdag een beetje te wensen over in mijn te heldere thuisbioscoopkamer, maar de kleuren begonnen echt te knallen toen de dag in de nacht veranderde en de schaduwen werden diep en spelonkachtig.

Het enige nadeel hier is dat de VA-LT002 niet veel beeldaanpassingen heeft. Deze projector is meer gericht op algemene consumenten die gewoon iets willen dat direct uit de doos goed genoeg werkt, dus liefhebbers van thuisbioscopen zullen teleurgesteld zijn in het gebrek aan fijne controle over zaken als HDR-afstemming, gammaselectie en het ontbreken van de kalibratie menu's die u krijgt met andere high-end projectoren.

De VA-LT002 biedt wel bedieningselementen voor het aanpassen van rood, groen en blauw, maar ze zijn vrij eenvoudig. Je krijgt ook een aantal vooraf ingestelde modus- en kleurtemperatuuropties die een specifieke helderheid en kleurtemperatuur vergrendelen. De standaard/standaardinstelling stelt bijvoorbeeld de helderheid bijna op het maximum en de kleurtemperatuur vrij hoog, terwijl de film/warm-instelling aanzienlijk minder helder is, maar realistischere kleuren biedt met een lagere kleurtemperatuur.

Audio: Harman Kardon-audio van hoge kwaliteit met optionele optische uitgang

Hoewel de ultrakorte projectieafstand en de geweldige beeldkwaliteit beide kenmerken zijn, is de ingebouwde Harman Kardon-soundbar moeilijk te overtreffen. Toen ik de YouTube-app downloadde en startte in het ingebouwde Android-systeem en wat muziekvideo's laadde, stond ik versteld van hoe goed het ingebouwde geluid de kamer wist te vullen, met een respectabele diepe bas en kristalheldere hogere tonen.

Hoewel de ultrakorte projectieafstand en de geweldige beeldkwaliteit beide kenmerken zijn, is de ingebouwde Harman Kardon-soundbar moeilijk te overtreffen.

Bij het bekijken van meer traditionele inhoud, waaronder zowel films als tv-programma's op zowel Blu-Ray als gestreamd via mijn Fire TV Cube, bleef de ingebouwde soundbar indruk maken. De dialoog kwam verrassend helder door zonder te worden overstemd door geluidseffecten of de soundtrack, en ik heb alleen mijn echte surround sound-systeem aangesloten om de S/PDIF-uitgang te testen. Dat werkte ook prima, maar de kop hier is dat de Harman Kardon-soundbar de VA-LT002 echt helpt om boven zijn gewicht uit te komen.

Deze projector is te zwaar en omvangrijk om gemakkelijk draagbaar te zijn, maar de kwaliteit die je krijgt van de ingebouwde soundbar zou me zeker verleiden om hem naar buiten te slepen met mijn draagbare Visual Apex-scherm voor filmavonden in de achtertuin als dit apparaat was een permanente bewoner in mijn thuisbioscoop in plaats van alleen een bezoeker.

Image
Image

Kenmerken: Draadloze en bekabelde connectiviteitsopties

De VA-LT002 wordt geleverd met een basispakket aan connectiviteitsopties die tal van manieren bieden om media op het apparaat te krijgen. Om te beginnen krijg je drie HDMI-poorten, waaronder een die HDMI ARC ondersteunt.

Wanneer u de projector voor het eerst instelt, wordt u gevraagd om verbinding te maken met Wi-Fi of een Ethernet-kabel aan te sluiten. Daartoe ondersteunt het 802.11ac en kan het verbinding maken met zowel 2,4 GHz- als 5 GHz-netwerken. Hiermee kunt u verbinding maken met internet om firmware-updates en apps te downloaden en ook om inhoud naar compatibele apps te streamen.

De VA-LT002 ondersteunt ook Bluetooth BT4.2 (Dual Mode), dat voornamelijk wordt gebruikt om verbinding te maken met de afstandsbediening. Je kunt het ook gebruiken om compatibele apparaten te koppelen aan het ingebouwde Android-systeem, inclusief je telefoon, die je vervolgens kunt gebruiken om compatibele apps te bedienen.

De laatste verbindingsoptie die u krijgt, is een USB-poort die u kunt gebruiken om de systeemfirmware bij te werken, mediabestanden af te spelen en Android-apps te sideloaden. De videospeler die bij het systeem wordt geleverd, kan een groot aantal verschillende bestandstypen aan, en u kunt films en andere videobestanden rechtstreeks vanaf de USB-drive of Network Attached Storage (NAS) afspelen als u de projector via Wi-Fi op uw thuisnetwerk aansluit. Fi of Ethernet.

Het laatste kenmerk van de opmerking heeft betrekking op veiligheid in plaats van connectiviteit. Omdat dit een short throw-projector is die voornamelijk is ontworpen om in de buurt van de vloer onder het scherm te worden geplaatst, heeft deze een ingebouwde sensor die aangeeft of er iets voor de projector is gepasseerd. Wanneer die sensor wordt geactiveerd, schakelt de projector automatisch over naar een modus voor weinig licht en geeft een waarschuwing. Deze failsafe kan oogletsel helpen voorkomen als iemand per ongeluk in een positie terechtkomt waar de projector in hun ogen zou kunnen schijnen.

Image
Image

Software: draait op een ingebouwde Android-installatie

De VA-LT002 draait op een aangepaste versie van Android 7.1 die gedateerd aanvoelt. Het is bruikbaar en de menu's zijn pittig en snel te laden, maar het is een slechte match voor zo'n hoogwaardige, hoogwaardige projector.

De ingebouwde Android-installatie maakt gebruik van het Aptoide Smart TV-platform en heeft geen native toegang tot de Google Play Store. Dat betekent dat de app-beschikbaarheid vlekkerig is en een beetje frustrerend kan zijn als je gewend bent aan het naadloze proces van het downloaden en installeren van apps op je Android-telefoon of zelfs de op Android gebaseerde Fire TV.

Ik heb een half dozijn van de meegeleverde apps geprobeerd en kreeg geen van hen werkend. Ik heb ook geprobeerd apps zoals Disney+ en Netflix te downloaden, maar kreeg in de meeste gevallen te maken met fouten en kon niets echt aan de gang krijgen. De enige streaming-app die ik met succes kon gebruiken, was een YouTube-app van derden, die me een voorproefje gaf van de hoogwaardige video en het geluid dat de VA-LT002 kan produceren.

De ingebouwde videospeler werkte ook goed, maar de aangepaste Android-installatie zorgde in het algemeen voor meer frustratie dan wat dan ook. Ik heb eindelijk mijn Fire TV Cube, Xbox One en PlayStation 4 aangesloten en afscheid genomen van het door Aptoide aangedreven moeras.

Prijs: maak je klaar om je portemonnee open te wrikken voor deze

Met een adviesprijs van $2.800 vertegenwoordigt de VA-LT002 een aanzienlijke investering voor de meeste liefhebbers van thuisbioscopen. De vraag is of dat hoge prijskaartje terecht is, en dat is het zeker. Je kunt goedkopere projectoren vinden met voldoende specificaties, maar de combinatie van de ultrakorte projectieafstand, het enorme projectieformaat, de fantastische beeldkwaliteit en de geïntegreerde Harman Kardon-soundbar helpen allemaal om de prijs te rechtvaardigen.

Dit is niet de projector die u zoekt als u met een krap budget werkt, maar iedereen die op zoek is naar een high-end apparaat met deze functies, moet tevreden zijn met wat ze krijgen voor deze prijs.

VAVA VA-LT002 Vs. Optoma P1

Met een vergelijkbare functieset en een straatprijs van rond de $ 3.700, is het duidelijk dat de Optoma Cinemax P1 (zie op Amazon) een directe concurrent is van de VA-LT002 in de high-end 4K-short van consumentenkwaliteit -markt voor laserprojectoren. De VAVA-projector is een stuk goedkoper, maar de Optoma P1 heeft een aantal functies die het op zijn minst het overwegen waard maken.

Hoewel dit zeer vergelijkbare 4K-projectoren zijn, is de Optoma P1 net iets helderder. De P1 heeft een vermogen van 3.000 ANSI-lumen, terwijl de VA-LT002 2.500 ANSI-lumen uitstra alt. Dit is een klein verschil dat je niet zult merken bij weinig licht of volledige duisternis, maar het is nog steeds een klein voordeel dat de P1 heeft ten opzichte van de VA-LT002.

De Optoma P1 pakt uit met premium geluid zoals de VA-LT002, maar de Harman Kardon-soundbar in de VAVA-projector neemt hier een voorsprong. Dit zal waarschijnlijk minder snel uw beslissing beïnvloeden, vooral als u al een thuisbioscoop heeft, maar feit is dat de VA-LT002 gewoon luider, meeslepender en van hogere kwaliteit is.

De Optoma P1 biedt ook enkele connectiviteitsopties die u niet krijgt van VAVA, zoals compatibiliteit met zowel Google Home als Alexa. Het is echter alleen geschikt voor het projecteren van afbeeldingen tussen 85 en 120 inch, terwijl de VAVA-projector u een scherp beeld geeft op alles tussen 80 en 150 inch.

Over het algemeen biedt de Optoma P1 een handvol voordelen, maar het is moeilijk om de extra kosten te rechtvaardigen. De VAVA VA-LT002 is de betere deal.

Een fantastische functieset en een fatsoenlijke prijs voor een 4K-laserprojector met ultrakorte projectieafstand

Voor hun eerste poging tot een projector als deze sloeg VAVA deze echt uit het park. Ben je op zoek naar een short-throw projector, wil je 4K content kijken en heb je genoeg ruimte voor een scherm tussen de 80 en 120 inch, dan ben je het aan jezelf verplicht om deze projector eens uit te proberen. Het is niet echt een game-changer, en er zijn een paar minpunten, zoals de aangepaste Android-installatie die Google Play Store niet heeft, maar de functieset en beeldkwaliteit die je uit de VA-LT002 ha alt, is uitstekend voor deze prijs.

Specs

  • Productnaam 4K UHD Ultra-Short Throw Laser-tv-projector
  • Product Merk Vava
  • SKU VA-LT002
  • Prijs $2, 799,99
  • Gewicht 23.81 lbs.
  • Productafmetingen 20,98 x 14,49 x 4,21 inch.
  • Garantie 12 maanden
  • Platform aangepast Android 7.1
  • Schermgrootte 80 - 150”
  • Schermresolutie 4K
  • Poorten HDMI x3, USB x1, RJ45, S/PDIF (audio), 3,5 mm x2 (video uit, audio uit)
  • Ondersteunde formaten MPEG-1, MPEG-2, MPEG4 ASP en MJPEG codecs, en DAT,
  • Luidsprekers Harman Kardon 60W
  • Verbindingsopties Wi-Fi, Ethernet, USB
  • Beeldhelderheid 6.000 lumen (2.500 ANSI-lumen)
  • Contrastverhouding 1, 500, 000:1

Aanbevolen: