Het verschil tussen grafische en parametrische equalizers

Inhoudsopgave:

Het verschil tussen grafische en parametrische equalizers
Het verschil tussen grafische en parametrische equalizers
Anonim

Audio-equalizers veranderen de frequentieresponskarakteristieken van een audiosysteem. Bij het bespreken van het onderwerp audio-equalizers, of 'EQ's', denk je misschien aan de typen die je in thuisbioscopen of autoradio's vindt. Veel moderne audiospelers en apparaten hebben echter een of andere vorm van ingebouwde audio-equalizer.

De EQ kan net zo eenvoudig zijn als een draagbare Bluetooth-luidspreker met knoppen om bas- en treble-niveaus aan te passen. Of het kan ingewikkelder zijn, zoals de grafische equalizers in sommige muziek-apps.

Het belang van audio-equalizers

De beste audio-equalizers bieden meer en nauwkeurigere controle over toon en frequentie - een sprong verder dan alleen lage en hoge tonen. Ze kunnen de decibeloutput van specifieke frequentiebanden verhogen of verlagen.

Sommige stereo-ontvangers of -versterkers voor thuis bieden ingebouwde audio-equalizerbedieningen met verschillende bedieningsniveaus, inclusief individuele schuifregelaars of draaiknoppen. Ze kunnen ook digitale displays hebben die via een afstandsbediening worden bediend.

Als u met uw ontvanger of versterker de geluidsuitvoer van een systeem niet kunt aanpassen zoals u dat wilt, gebruik dan een zelfstandige audio-equalizer. Hoewel er veel soorten audio-equalizers zijn, zijn de twee meest voorkomende grafisch en parametrisch. Dit is wat u over hen moet weten.

Image
Image

Wat zijn grafische equalizers?

Een grafische equalizer is het eenvoudigere type audio-equalizer, meestal met meerdere schuifregelaars of bedieningselementen voor het versterken of afsnijden van banden. Het aantal individuele bedieningselementen kan per merk en model verschillen. Een typische vijfbands grafische equalizer heeft bijvoorbeeld schuifregelaars voor vijf vaste frequenties: 30 Hz (lage bas), 100 Hz (mid-bas), 1 kHz (middenbereik), 10 kHz (bovenste middenbereik) en 20 kHz (hoge tonen). of hoogfrequent).

Een equalizer met tien banden heeft schuifregelaars voor tien vaste frequenties, meestal de hierboven genoemde en vijf andere frequentiebanden. Meer banden betekenen meer controle over het frequentiespectrum. Elk van de vaste frequenties kan maximaal of minimaal worden verhoogd of verlaagd. Afhankelijk van het merk en model kan het bereik +/- 6 dB of misschien +/- 12 dB zijn.

Hoe grafische equalizers uniek zijn

Er is één belangrijk ding om te begrijpen over grafische equalizers. Wanneer u een schuifregelaar aanpast, heeft dit ook invloed op de aangrenzende frequenties.

Denk eens aan wat er gebeurt als je een vinger in een plastic folie steekt die een kom bedekt. Als de vinger in het plastic drukt, ontstaat er een hellingseffect. De gebieden die zich het dichtst bij de vinger bevinden, worden meer beïnvloed door de helling dan gebieden die verder weg liggen. Harder duwen intensiveert ook het hellen versus een lichte por.

Ditzelfde principe is van toepassing op hoe grafische equalizers omgaan met frequentieaanpassingen bij het versterken of afsnijden van banden. In een notendop bieden grafische equalizers:

  • Eenvoudige en intuïtieve bediening
  • Vaste frequentie-aanpassing
  • Een breed scala aan frequentieregeling
  • Een goedkoper pakket dan parametrische EQ's

Wat zijn parametrische equalizers?

Parametrische equalizers zijn complexer dan grafische equalizers, omdat u naast het volume aanvullende aanpassingen kunt maken. Met een parametrische equalizer kunt u drie aspecten regelen: niveau (decibel verhogen of verlagen), de exacte frequentie en de bandbreedte of het bereik (ook bekend als Q of quotiënt van verandering) van elke frequentie. Als zodanig bieden parametrische equalizers chirurgische precisie als het gaat om het beïnvloeden van het algehele geluid.

Net als de grafische equalizer kan elke frequentie worden verlaagd of versterkt. Maar terwijl grafische equalizers vaste frequenties hebben, kunnen parametrische equalizers een midden- of primaire frequentie kiezen. Als een grafische equalizer bijvoorbeeld een vaste regeling heeft op 20 Hz, kan een parametrische equalizer worden aangepast om frequenties te regelen op 10 Hz, 15 Hz, 20 Hz, 25 Hz, 30 Hz, enzovoort. De selectie van instelbare frequenties (bijvoorbeeld per enen, vijven of tientallen) verschilt per merk en model.

Hoe parametrische equalizers bandbreedte en bereik regelen

Een parametrische equalizer kan ook de bandbreedte regelen - de helling die van invloed is op naburige frequenties - van elke individuele frequentie. Als de middenfrequentie bijvoorbeeld 30 Hz is, zou een brede bandbreedte ook van invloed zijn op frequenties zo laag als 15 Hz en zo hoog als 45 Hz. Een smalle bandbreedte heeft mogelijk alleen invloed op frequenties zo laag als 25 Hz en zo hoog als 35 Hz.

Hoewel er nog steeds een aflopend effect is, zijn parametrische equalizers beter in staat om in te zoomen op de vorm van specifieke frequenties en deze te verfijnen zonder anderen te storen. Deze gedetailleerde regeling van toon en geluid maakt fijnere aanpassingen mogelijk om aan bepaalde smaken of doelen te voldoen (zoals voor het mixen of opnemen van audio).

Kortom, parametrische equalizers bieden:

  • Complexe en doelbewuste operatie
  • Selecteer frequentie-aanpassing
  • Precieze bereik van effect
  • Prestaties voor studio-opname, mixen en productie
  • Een duurder pakket dan grafische equalizers

Aanbevolen: