Wat is hi-res audio? De basis

Inhoudsopgave:

Wat is hi-res audio? De basis
Wat is hi-res audio? De basis
Anonim

MP3-bestanden en andere bestandsindelingen die door muziekstreamingservices worden gebruikt, zijn van lage kwaliteit in vergelijking met het traditionele cd-formaat. Er is een beweging om tweekanaalsaudio van hoge kwaliteit terug te brengen door de mogelijkheden van downloadbare en streambare muziek uit te breiden om de cd-kwaliteit te evenaren of te overtreffen. Dit initiatief wordt hi-res audio (HRA) genoemd.

Wat is hi-res audio?

Om muziek in een formaat te passen dat gemakkelijk kan worden gestreamd, kan tot 80 procent van de informatie in de originele opname verloren gaan. Hetzelfde geldt wanneer u een originele opname van een cd naar een mp3-bestand converteert.

Het doel van hi-res audio is lossless audio. Dit betekent dat een muziekbestand alle informatie bevat die in het oorspronkelijke studio-opnameproces is geleverd. Een lossless bestand wordt meestal niet gecomprimeerd. Toch maken sommige compressie-algoritmen het mogelijk om alle vereiste informatie te bewaren.

Hoe wordt Hi-Res Audio gedefinieerd?

De DEG (Digital Entertainment Group) definieert hi-res audio als verliesloze audio die in staat is om het volledige scala aan geluid te reproduceren van opnamen die zijn geproduceerd met muziekbronnen die beter zijn dan cd-kwaliteit.

Het cd-formaat wordt beschouwd als het referentiepunt dat audio met lage resolutie en hoge resolutie scheidt. In technische termen is cd-audio een ongecomprimeerd digitaal formaat dat wordt weergegeven door 16-bits PCM met een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz.

Elk formaat lager dan cd-kwaliteit, zoals MP3, AAC, WMA en andere sterk gecomprimeerde audioformaten, wordt als lage resolutie beschouwd.

Hi-Res Audio Formaten

Hi-res audio wordt in fysieke media vertegenwoordigd door de schijfformaten HDCD, SACD en DVD-Audio. Digitale hi-res audioformaten omvatten ALAC, AIFF, FLAC, WAV, DSD (hetzelfde formaat dat wordt gebruikt op SACD-schijven) en PCM (met een hogere bit- en bemonsteringssnelheid dan cd).

Wat deze bestandsindelingen gemeen hebben, is dat ze de mogelijkheid bieden om naar muziek in hogere kwaliteit te luisteren. Deze bestanden zijn echter groot, wat betekent dat ze meestal moeten worden gedownload voordat u kunt beginnen met luisteren.

Bottom Line

De belangrijkste manier om toegang te krijgen tot hi-res audio-inhoud is door het te downloaden. Dit betekent dat u meestal niet naar hi-res audio on demand kunt luisteren. In plaats daarvan downloadt u hi-res muziekbestanden van een inhoudsbron die beschikbaar is op internet naar uw pc of andere compatibele apparaten. Twee populaire downloadservices voor audio met hoge resolutie zijn Acoustic Sounds en HDTracks.

Hi-Res Audio-afspeelapparaten

Je kunt naar hi-res audio luisteren op je pc. Als u een op het netwerk aangesloten thuisbioscoopontvanger heeft die compatibel is met hi-res audio, heeft deze mogelijk toegang tot hi-res audiobestanden van op het netwerk aangesloten pc's, mediaservers of een flashstation dat is aangesloten op de USB-poort van de ontvanger.

Hi-res audio afspelen is ook beschikbaar via geselecteerde netwerkaudio-ontvangers en draagbare audiospelers. Sommige merken die hi-res audio afspelen op geselecteerde digitale audiospelers, stereo, thuisbioscoop- en netwerkaudio-ontvangers bieden, zijn Astell & Kern, Pono, Denon (HEOS), Marantz, Onkyo, Pioneer, Sony en Yamaha. Zoek naar het officiële hi-res audiologo op het product of de productverpakking.

Image
Image

Je kunt ook bepaalde hi-res audio-inhoud (24-bit/96 kHz) afspelen op niet-hi-res audio-compatibele afspeelapparaten met Chromecast Audio en compatibele Play-Fi-apparaten.

Hi-Res Audio Streaming Met MQA

MQA staat voor Master Quality Authenticated. Het biedt een compressie-algoritme waarmee hi-res audiobestanden in een kleine digitale ruimte passen. Hierdoor kunnen de muziekbestanden on demand worden gestreamd, mits je een MQA-compatibel apparaat hebt. Hoewel MQA-bestanden kunnen worden gestreamd, bieden sommige services mogelijk alleen een downloadoptie.

Als je apparaat MQA niet ondersteunt, kun je de audio openen door deze te downloaden. U krijgt echter niet de voordelen van MQA-codering. Sommige MQA-hardwareproductpartners zijn Pioneer, Onkyo, Meridian, NAD en Technics. Sommige MQA-streaming- en downloadpartners zijn 7 Digital, Audirvana, Kripton HQM Store, Onkyo Music en Tidal.

Qobuz streamt hi-res audio in het FLAC-formaat en gebruikt geen MQA.

Is Hi-Res Audio de kosten waard?

Als je wilt profiteren van hi-res audio luisteren, zijn er kosten aan verbonden, zowel qua hardware als qua inhoud. Hoewel hi-res audio is opgenomen in een groeiende selectie van redelijk geprijsde stereo- en home theater-ontvangers, kunnen speciale hi-res audio-compatibele netwerkaudio en draagbare audiospelers duur zijn.

De prijs van hi-res audio download en streaming content is ook hoger dan hun tegenhangers van MP3 en low-res audiobestanden.

Als je van plan bent om naar hi-res audio te luisteren, zoek dan je eigen luistertests uit en voer ze uit om te zien of de toegangsprijs het voor je waard is.

FAQ

    Klinkt hi-res audio beter?

    Ja, hoewel je ervaring met hi-res audio afhangt van het apparaat dat hi-res audio afspeelt. Goedkope oordopjes klinken bijvoorbeeld niet anders bij het afspelen van MP3's of hi-res audio. Meer capabele luisterapparaten maken beter gebruik van hi-res audio.

    Is hi-res audio de moeite waard?

    Misschien. Als u audio met hoge resolutie van cd-kwaliteit overweegt, is er een zinvolle upgrade voor alle muziek waarnaar u luistert via iTunes-downloads of streamingdiensten. Voor hi-res audio van beter dan cd-kwaliteit is dit vaak veel meer niche, minder toegankelijk en minder relevant voor de gemiddelde consument.

Aanbevolen: