Waarom je Amazon je slaap niet moet laten controleren

Inhoudsopgave:

Waarom je Amazon je slaap niet moet laten controleren
Waarom je Amazon je slaap niet moet laten controleren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Amazon heeft de goedkeuring gekregen om een apparaat te maken dat de slaap van gebruikers met radar bewaakt.
  • Privacyvoorstanders zeggen dat Amazon te veel informatie zou kunnen krijgen van slaapmonitoring.
  • De Nest Hub van de tweede generatie van Google gebruikt dezelfde radartechnologie om de slaapgewoonten van gebruikers te volgen.
Image
Image

Amazon kan binnenkort misschien je slaap in de gaten houden, maar je moet wel twee keer nadenken om het bedrijf toegang te geven tot deze informatie, zeggen privacy-experts.

Federale autoriteiten hebben Amazon toestemming gegeven om een apparaat te maken dat de sluimeringen van gebruikers in de gaten houdt. Het apparaat zonder aanraking zou radarsensoren gebruiken om de slaap te volgen. In zijn verzoek zei Amazon dat het apparaat zou kunnen helpen bij het verbeteren van het bewustzijn van de consument en het beheer van slaaphygiëne.

"Willen gebruikers echt dat Amazon toegang heeft tot al deze gezondheidsgegevens?" Attila Tomaschek, een onderzoeker bij de website ProPrivacy, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Misschien doen ze dat wel als ze enig inzicht willen in het omgaan met een specifiek gezondheids- of slaapprobleem. Maar het lijkt veel persoonlijke informatie om met Amazon te delen voor slechts een occasionele gebruiker."

Te veel informatie?

De FCC zei in haar goedkeuring dat Amazon "van plan is het vermogen van de radar om beweging in een driedimensionale ruimte vast te leggen te gebruiken om contactloze slaapopsporingsfuncties mogelijk te maken."

Amazon had echter FCC-goedkeuring nodig om radar te gebruiken die "beweging vastlegt in een discrete ruimte die wordt gekenmerkt door een korte afstand tussen de radar en wat hij waarneemt", aldus het FCC-document."Het vermogensniveau waaronder de Amazon Radar Sensor mag werken, zal hetzelfde zijn als dat we eerder hebben toegestaan in de Google Waiver."

Amazon is niet het enige bedrijf dat de slaap controleert. De Apple Watch is een van de vele wearables die de slaap kunnen volgen als je hem naar bed draagt.

Maar het enorme bereik van Amazon betekent dat gegevens over slaap kostbaar zullen zijn voor het bedrijf, vertelde Dirk Schrader, hoofd beveiligingsbeheer bij softwarebedrijf New Net Technologies, aan Lifewire in een e-mailinterview. Het radarapparaat van Amazon zal waarschijnlijk beweging, geluid en hartslag registreren, zei hij.

"Deze gegevenspunten, indien gecombineerd met andere gegevens die binnen het bereik van Amazon liggen (denk aan Alexa, Prime Video, koopgewoonten), zorgen voor een behoorlijk diepgaande analyse over een persoon, en als resultaat voor nauwkeurigere voorspellingen van wat die persoon vervolgens consumeert en dat product of een soortgelijk product uit de Amazon-portfolio wordt gepresenteerd, "voegde hij eraan toe.

Andere bedrijven bieden ook manieren om je slaapgegevens te meten, waaronder Xiaomi, Fitbit, Withings en Garmin monitoren slaapinformatie. Maar, zei Schrader, "Wat ze niet hebben, is dat bereik in iemands persoonlijke leven, zoals Amazon, noch die andere gegevens."

Misschien snurken

Amazon's belangrijkste concurrent in het veld is Google, dat al de sprong op Amazon heeft in deze ruimte, zei Tomaschek. De Nest Hub van de tweede generatie van Google gebruikt dezelfde radartechnologie om de slaapgewoonten van gebruikers te volgen.

Image
Image

Google Nest-gebruikers kunnen bepalen welke gegevens ze delen met Google. Ze kunnen hun slaapgegevens en geluidsopnamen verwijderen en de slaapbewakingsfunctie van hun Nest Hub op elk gewenst moment uitschakelen. Google beweert ook dat de gegevens nooit zullen worden gebruikt voor advertentiedoeleinden, alleen voor probleemoplossing en serviceverbeteringen.

"We weten niet veel over hoe Amazon gegevens zal gebruiken die via zijn apparaten zijn verzameld, maar het zou redelijk goed in lijn kunnen zijn met hoe Google er momenteel mee omgaat", zei Tomaschek.

De informatie die Amazon uit een slaapmonitor kan halen, is meer dan je denkt.

"Met deze technologie weet Amazon niet alleen wanneer je gaat slapen en wanneer je wakker wordt", zei Tomaschek. "Het zal kunnen detecteren hoeveel u snurkt, hoe vaak u 's nachts woelt en draait, of en hoe vaak u 's nachts opstaat, en of u enige vorm van slaapstoornis of andere gezondheidstoestand heeft die kan worden afgeleid van het bewaken van uw bewegingen 's nachts."

Amazon kan de gegevens gebruiken om problemen met zijn apparaten en sensoren op te lossen of de gegevens gebruiken om zijn diensten continu te verbeteren. Of Amazon zou de gegevens kunnen gebruiken om gebruikers te voorzien van advertenties.

"Je Amazon-slaapsensor heeft gedetecteerd dat je mogelijk slaapapneu hebt?" zei Tomaschek. "Wees niet verbaasd als u overal op internet advertenties voor CPAP-machines ziet."

Aanbevolen: