Moto G Stylus (2021) Review: een betaalbare stylustelefoon

Inhoudsopgave:

Moto G Stylus (2021) Review: een betaalbare stylustelefoon
Moto G Stylus (2021) Review: een betaalbare stylustelefoon
Anonim

Bottom Line

De Moto G Stylus (2021) is in de meeste opzichten een marginale verbetering ten opzichte van het vorige model, maar sommige veranderingen zijn verwarrend. Het blijft een geweldige optie als je op zoek bent naar een telefoon uit het middensegment met een ingebouwde stylus.

Motorola Moto G Stylus (2021)

Image
Image

We hebben de Moto G Stylus (2021) gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

De Moto G Stylus (2021) is de tweede versie van de hardware en vervangt de fantastische Moto G Stylus (2020). In navolging van zijn voorganger slechts negen maanden later, heeft de Moto G Stylus (2021) een groter scherm, een verbeterde stylus en een steeds betere processor.

Specificaties zoals de hoeveelheid RAM, schermresolutie en Android-versie blijven allemaal ongewijzigd. Weer anderen, met name de achterste camera-array, zijn in sommige opzichten verbijsterend slechter. Hoewel de Moto G Stylus (2020) een aangename verrassing was die iets belangrijks aan de Moto G-reeks toevoegde, blijft de vernieuwing van 2021 niet zo goed bij de landing.

Het komt erop neer dat dit een telefoon van minder dan $ 300 is met een ingebouwde stylus, en de functionaliteit van de stylus is uitstekend.

Het past nog steeds in dezelfde niche van het bieden van een ingebouwde stylusoptie tegen een aantrekkelijke prijs, maar Motorola heeft een aantal vreemde keuzes gemaakt die ik niet helemaal begrijp. Hetzelfde geldt voor de Moto G Power (2021), dus de bijgewerkte lijn als geheel bevindt zich op een beetje een rare plek.

Omdat ik zo'n grote fan was van de 2020-versie, was ik verheugd om mijn simkaart in deze nieuwe telefoon te laten vallen en er een uitgebreide proefrit mee te maken. Ik heb de Moto G Stylus (2021) ongeveer een week gebruikt als mijn dagelijkse stuurprogramma en heb alles gecontroleerd, van gesprekskwaliteit tot stylusfunctionaliteit en algehele prestaties.

Ik blijf een beetje teleurgesteld dat Motorola niet die extra stap heeft gezet met deze nadat ze de vorige versie echt hebben genageld, maar de 2021-vernieuwing van de Moto G Stylus heeft nog steeds veel te bieden.

Ontwerp: Premium look en feel met een ingebouwde stylus

Als er één ding is dat Motorola weet te doen, is het een telefoon uit het middensegment ontwerpen die er premiumer uitziet en aanvoelt dan hij in werkelijkheid is. De Moto G Stylus (2021) past bij die rekening, met een groot scherm met een scherm-tot-lichaamverhouding van bijna 85 procent, een relatief slanke pinhole-camera aan de voorkant en een frame en body die, hoewel gemaakt van plastic, een premium uitstraling hebben en voel.

Er is hier een beetje een terugval van het vorige model, waarbij het frame van plastic is in plaats van aluminium, maar het is plastic met een glanzende metalen look die de toevallige toeschouwer gemakkelijk voor de gek kan houden.

Mijn recensie-eenheid kwam in Aurora Black, wat eigenlijk een heel donkere tint blauw is met een beetje een iriserende textuur. Het is ook verkrijgbaar in Aurora White, dat wit is met dezelfde glanzende textuur. De textuur is puur visueel, ongeacht het kleurenschema, aangezien de plastic achterkant van de telefoon zo glad is als glas en hetzelfde aanvoelt als het fluweelzachte scherm aan de voorkant.

Het enorme scherm beslaat het grootste deel van de voorkant van de telefoon, omlijst door asymmetrische randen die dunner zijn aan de zijkanten, iets dikker aan de bovenkant en nog dikker aan de onderkant. Ondanks de vrij dikke kin, is hij een beetje slanker dan zijn tegenhanger op de goedkopere Moto G Play. De bovenrand is ook wat dunner dankzij de pinhole-camera die zich in de linkerbovenhoek van het scherm bevindt.

Aan de linkerkant van het frame bevindt zich de SIM-lade, die ook ruimte biedt voor een microSD-kaart. De rechterkant heeft een dunne rocker voor volumeregeling en een dikkere aan / uit-knop die qua formaat is vergroot om plaats te bieden aan een vingerafdruksensor.

Image
Image

De bovenkant van het frame is kaal, maar aan de onderkant vind je de 3.5 mm audio-aansluiting, USB-C-poort, luidsprekeropening en stylus. Dat is een gebied waar de Moto G Stylus 2021 is verbeterd ten opzichte van de vorige versie. Die stylus moest met je vingernagel worden uitgegraven, met variërende moeilijkheidsgraad, afhankelijk van de lengte van de vingernagel. Deze stylus heeft een eenvoudige uitwerpfunctie: druk erop en hij springt eruit.

De stylus is een beetje aan de korte kant en het is een solide eenheid zonder enige manier om hem uit te breiden. Het is net lang genoeg om zonder al te veel moeite als een pen vast te houden, hoewel ik het comfortabeler zou hebben gevonden als het een beetje zou kunnen uitschuiven. Het werkt best goed, en het is ook best handig.

Pak de stylus uit wanneer de telefoon is vergrendeld, en het notitieblok verschijnt automatisch, zodat je snel aantekeningen kunt maken of een snelle doodle kunt maken. Plaats de stylus terug in de houder en de telefoon wordt weer vergrendeld. En maak je geen zorgen over de beveiliging, want als je de telefoon op deze manier ontgrendelt, krijg je alleen toegang tot iets anders dan de mogelijkheid om een nieuwe notitie te krabbelen.

Weergavekwaliteit: groot en kleurrijk, maar gekwetst door zichtbare schaduwen

De Moto G Stylus (2021) heeft een groter scherm dan de vorige versie en een iets hogere schermresolutie, met een 6,8-inch IPS LCD-scherm met een resolutie van 1080 x 2400. De verhoging van de resolutie is niet helemaal Houd echter gelijke tred met de toename van de schermgrootte, aangezien de Moto G Stylus 2021 een pixeldichtheid heeft van ongeveer 386ppi vergeleken met 399ppi op het oudere model.

Het scherm is niet alleen groot, maar ook helder en kleurrijk. Het ziet er in de meeste omstandigheden geweldig uit, met één kanttekening: als je de helderheid niet helemaal hebt opgeschroefd, zul je merken dat er grote, lelijke schaduwen langs de randen en rond de pinhole-camera naar binnen kruipen.

Ik merkte de schaduwen niet zo veel op met de helderheid helemaal omhoog, maar ik kon ze nog steeds zien als ik het scherm vanuit een ernstige hoek bekeek. Het ziet er niet goed uit, en het bederft een verder fatsoenlijk ogend scherm.

Image
Image

Prestaties: incrementele verbeteringen

De Moto G Stylus (2021) heeft een Snapdragon 678-chip, wat een marginale verbetering is ten opzichte van de Snapdragon 665 in het vorige model. In de praktijk merkte ik dat de Moto G Stylus feilloos werkte bij het uitvoeren van normale productiviteitstaken, zonder aarzeling bij het navigeren door menu's of het starten van apps, en geweldige responsiviteit bij het surfen op het web, het streamen van media, het opstellen van e-mails en het maken van aantekeningen met de stylus. Ik kon het ook gebruiken om wat games te spelen, hoewel serieuze gamers waarschijnlijk ergens anders willen kijken.

Voor sommige harde cijfers heb ik een aantal benchmarks gedownload en uitgevoerd. Ik begon met PCMark en voerde de standaard Work 2.0-benchmark uit die test hoe goed een telefoon naar verwachting een reeks productiviteitstaken aankan, van surfen op het web tot videobewerking. Het behaalde een algemene score van 7, 617 in die benchmark, wat behoorlijk behoorlijk is.

Op een specifieker niveau scoorde de Moto G Stylus 8, 417 in de schrijfbenchmark, 14, 776 in de fotobewerkingsbenchmark en 5, 975 in de gegevensmanipulatiebenchmark. Die scores weerspiegelen allemaal het gemak waarmee ik elementaire productiviteitstaken kon uitvoeren tijdens mijn tijd met de telefoon.

Hoewel dit niet echt een gaming-telefoon is, heb ik ook een paar gaming-benchmarks uitgevoerd. Ik begon met Wild Life van 3DMark, met voorspelbaar sombere resultaten van slechts 2,1 FPS. Het deed het iets beter in de Sling Shot-benchmark en registreerde 13,8 FPS, maar dat is nog steeds een resultaat dat zegt dat deze hardware waarschijnlijk niet geschikt is voor serieuze gamers.

Benchmarks van GFXBench waren iets veelbelovender. Terwijl de G Stylus slechts een magere score van 483,9 en 8,2 FPS behaalde in de Car Chase-benchmark, behaalde hij een score van 2151 en 38 FPS in de minder intense T-Rex-benchmark. Dat geeft aan dat het in staat is om games uit te voeren, alleen niet de nieuwste en beste.

Voor een beetje een marteltest laadde ik de Zelda-kloon Genshin Impact op en liep door een paar bazen. Ik ben geen grote fan van bedieningselementen op het scherm voor actiegames van derden, maar ik had verder geen problemen. Het schilderachtige landschap van Mondstadt werd prachtig weergegeven toen ik in een paar minigames sprong die werden aangeboden door het Invitation to Windblume-festivalevenement, en toen was het tijd om weer aan het werk te gaan.

Connectiviteit: fatsoenlijke wifi- en LTE-snelheden

De Moto G Stylus (2021) ondersteunt GSM, CDMA, HSPA en LTE voor mobiele connectiviteit als je kiest voor de ontgrendelde versie. Het ondersteunt ook zowel Bluetooth 5.0 als dual-band 802.11ac wifi voor draadloze connectiviteit, en bevat een USB-C-poort voor bedrade verbindingen. Motorola biedt nog steeds geen NFC-ondersteuning in de 2021 Moto G-lijn, wat een beetje een teleurstelling is.

Tijdens mijn tijd met de Moto G Stylus (2021), gebruikte ik de telefoon voornamelijk met een Google Fi-simkaart op het netwerk van T-Mobile voor mobiel bellen en dataverkeer, en een gigabit Mediacom-internetverbinding via de kabel. Ik vond de gesprekskwaliteit helder en duidelijk tijdens zowel mobiele als wifi-oproepen. Mobiele datasnelheden waren ongeveer wat ik gewend ben te zien van mijn Google Pixel 3, maar een beetje lager dan de resultaten die ik opnam toen ik de Moto G Stylus (2020) testte.

Voor wifi-connectiviteit leverde de Moto G Stylus (2021) uitstekende cijfers. Bij aansluiting op mijn Eero mesh wifi-systeem en een verbinding die op het moment van testen 986 Mbps bedroeg bij de modem, registreerde de Moto G Stylus een maximale downloadsnelheid van 305 Mbps en een maximale upload van 65,4 Mbps in de buurt van het modem. Dat is beter dan ik zag in de 2020-versie van de Stylus.

Na het testen in de buurt van de modem, ging ik ongeveer 3 meter verderop een gang in en controleerde het opnieuw. Op die afstand zakte de Stylus naar slechts 231 Mbps. Op een verdere afstand van 60 voet, met een paar muren in de weg, zakte het naar 205 Mbps.

Eindelijk nam ik de Stylus mee naar buiten naar mijn oprit, op een afstand van meer dan 30 meter. De verbindingssnelheid daalde tot 30,7 Mbps, wat nog steeds snel genoeg is voor het streamen van HD-video.

Geluidskwaliteit: slechts een beetje vervorming bij maximaal volume

Geluid is een andere afdeling waar Motorola een aantal twijfelachtige beslissingen heeft genomen met deze telefoon. De 2020-versie had stereo Dolby-speakers die op elk volume uitstekend klonken. De verversing van 2021 dumpt een van de luidsprekers voor een monoconfiguratie en raakt vervolgens ook de Dolby-certificering kwijt.

De resultaten zijn niet verschrikkelijk, maar het is een flagrante downgrade en een van de weinige dingen die de telefoon echt tegenhouden.

De Moto G Stylus (2021) klinkt niet zo slecht, en de luidspreker wordt zeker luid genoeg om een kleine kamer te vullen. Er is een beetje vervorming als je het volume helemaal omhoog draait, maar het is niet zo erg als de Moto G Play (2021), wat echt onaangenaam is op maximaal volume.

Dit is een gebied dat ik graag zou zien verbeteren door Motorola voor de volgende iteratie van deze hardware, maar ze geven je in de tussentijd tenminste een 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

Camera- en videokwaliteit: downgraden van het vorige model

De camera-array is een ander struikelblok voor de Moto G Stylus (2021), vooral in vergelijking met de laatste generatie. De camera was een van mijn favoriete dingen aan de 2020-versie van deze telefoon, en waarschijnlijk de beste eigenschap van de telefoon, afgezien van de stylus.

De hoofdcamera aan de achterzijde is dezelfde 48MP-sensor die bij de laatste versie van de hardware werd geleverd, en de 2MP-dieptesensor ziet eruit alsof hij ook hetzelfde is, maar het aantal ultrabrede sensorpixels is teruggebracht van 16MP naar slechts 8 MP.

Ik had geen enkele moeite om geweldige foto's te maken bij vol daglicht en onder uitstekende lichtomstandigheden binnenshuis. Die foto's waren kleurrijk, helder en met een behoorlijke scherptediepte.

De Moto G Stylus (2021) heeft betere foto's gemaakt dan de Moto G Play (2021) en veel andere budgettelefoons die ik heb getest, het is slechts een stapje lager dan de uitstekende resultaten die ik zag met de laatste versie.

Foto's bij weinig licht vormden een grotere uitdaging, wat een grote verandering is ten opzichte van de 2020-telefoon. Ik was in staat om bij weinig licht behoorlijke foto's te maken, maar veel van mijn foto's eindigden met rare vervaging en gebrek aan focus op voorgrondobjecten.

Het goede nieuws is dat de Moto G Stylus (2021) de nachtzichtmodus van Motorola bevat, hoewel ik bij de meeste van die opnamen niet blij was met de kleurnauwkeurigheid.

Het grootste probleem is de ultragroothoeklens, die veel meer afhankelijk is van voldoende beschikbaar licht. Ik kon redelijk wat foto's overdag maken bij veel licht, maar foto's bij weinig licht werden modderig en onduidelijk.

Image
Image

De selfiecamera is meer van hetzelfde, met foto's en video's die goed genoeg zijn als er goede lichtomstandigheden beschikbaar waren.

Hoewel ik geen grote fan ben van de stap terug hier, zou mijn mening in een vacuüm waarschijnlijk anders zijn. De Moto G Stylus (2021) maakte betere foto's dan de Moto G Play (2021) en een heleboel andere budgettelefoons die ik heb getest, maar het is slechts een stapje terug van de uitstekende resultaten die ik met de laatste versie zag.

Batterij: lange levensduur maar beperkt tot 10W opladen

De Moto G Stylus (2021) wordt geleverd met een grote 4000 mAh lithium-polymeerbatterij. De batterij is niet zo groot als die in de Moto G Power of Moto G Play 2021, maar hij biedt nog steeds voldoende energie voor een hele dag intensief gebruik of een paar dagen meer casual gebruik. Ik ontdekte dat ik gemakkelijk twee dagen tussen de kosten kon zitten.

Voor een stresstest heb ik de mobiele radio en Bluetooth uitgeschakeld, verbonden met wifi en de Moto G Stylus ingesteld om non-stop HD-video van YouTube te streamen. Onder die omstandigheden duurde het ongeveer 13 uur voordat het uiteindelijk werd uitgeschakeld.

Het duurde niet zo lang als de Moto G Stylus (2020) toen ik dezelfde test op die telefoon uitvoerde, maar dat is te verwachten gezien het feit dat de 2021-versie een groter scherm en krachtiger combineert processor met dezelfde 4000mAh-batterij.

De batterij is niet zo groot als die in de Moto G Power of Moto G Play, maar hij levert nog steeds voldoende energie voor een hele dag intensief gebruik of een paar dagen meer casual gebruik.

Opladen is een beetje een andere zaak, aangezien de Moto G Stylus (2021) alleen 10W opladen ondersteunt. Ter vergelijking: de Moto G Power (2021) ondersteunt opladen van 15 W en veel andere Motorola-telefoons ondersteunen opladen van 18 W. Er is ook geen ondersteuning voor draadloos opladen.

Software: Android 10 met één update

De Moto G Stylus (2021) wordt geleverd met Android 10, aangekleed met Motorola's My UX-aanpassingen. Mijn UX is vrij onschadelijk en voegt in wezen gewoon wat extra functionaliteit toe, zoals gebarenbedieningen bovenop stock-Android. U kunt bijvoorbeeld Moto Actions gebruiken om de telefoon in een hakkende beweging te bewegen om de zaklamp in te schakelen. Als je dat niet leuk vindt, kun je het ook uitschakelen.

Het probleem hier is dat de Moto G Stylus 2020 ook wordt geleverd met Android 10 en My UX. Het grootste deel van de Android-wereld is sindsdien overgestapt op Android 11, met Android 12 al aan de horizon, dus het is een beetje een teleurstelling om de oudere versie van het besturingssysteem hier te zien.

Image
Image

U bent verzekerd van één upgrade van het besturingssysteem, wat betekent dat de telefoon uiteindelijk Android 11 zal zien, maar waarschijnlijk nooit een upgrade naar Android 12 zal krijgen.

Motorola heeft zich er echter toe verbonden de telefoon twee jaar lang te ondersteunen met beveiligingsupdates. Dus hoewel je misschien de nieuwste functies mist, krijg je in ieder geval beveiligingsupdates. Sommige budgettelefoons beloven geen van beide, dus het kan erger.

Prijs: Gekwetst door herinneringen aan de laatste generatie

Met een adviesprijs van $ 299,99 en een straatprijs dichter bij $ 279,99, zal de Moto G Stylus (2021) precies goed geprijsd zijn voor sommigen en te duur voor anderen. Het belangrijkste probleem hier is dat de Moto G Stylus niet veel levensvatbare concurrentie heeft in het budget of de middenklasse in termen van zijn kernfunctionaliteit.

Het komt erop neer dat dit een telefoon van minder dan $ 300 is met een ingebouwde stylus, en de functionaliteit van de stylus is uitstekend.

Als je een stylusfan bent, dan is er geen twijfel: $ 279,99 of zelfs $ 299,99 is een goede deal voor deze telefoon. Als je de stylus zou kunnen nemen of laten, of hem slechts af en toe zou gebruiken, is de Moto G Stylus (2021) niet genoeg van een verbetering ten opzichte van de rest van de Moto G-reeks om de hogere prijs te rechtvaardigen.

Moto G Stylus vs. LG Stylo 6

De LG Stylo 6 is de grootste concurrent voor de Moto G Stylus in de vrij schaarse budget-stylustelefooncategorie.

De Stylo 6 en de G Stylus hebben exact dezelfde schermgrootte, waarbij de Stylo 6 een iets hogere resolutie en pixeldichtheid biedt. De Stylo 6 heeft ook een kleine voorsprong op het gebied van algemeen ontwerp, hoewel de G Stylus op zichzelf een behoorlijk mooie telefoon is. De Stylo 6 heeft echter een lelijke traan om de selfiecamera te huisvesten, terwijl de G Stylus een geavanceerder gaatje heeft.

Het grootste verschil tussen deze telefoons, en de reden waarom je voor de G Stylus wilt gaan, is de prestatie. De Stylo 6 had al minder RAM en een zwakkere processor dan de 2020-versie van de G Stylus, en de 2021-versie is nog krachtiger. Hoewel de Stylo 6 een mooie stylus heeft die goed werkt, zijn de algehele prestaties traag in vergelijking met de G Stylus.

De Moto G Stylus blijft de beste optie als je op zoek bent naar een goede stylustelefoon in deze prijsklasse

De eerste Moto G Stylus was een gemakkelijke aanbeveling, omdat het goede prestaties, een behoorlijke batterijduur, een aantrekkelijk scherm en een functionele ingebouwde stylus voor een redelijke prijs samenbracht. De Moto G Stylus (2021) raakt nog steeds de meeste van die noten, maar zakte ook op een paar gebieden terug. Dit blijft waarschijnlijk de beste keuze als de stylus je geweldige functie is, maar het zou een gemakkelijkere aanbeveling zijn als de camera beter was en het scherm geen problemen had.

Specs

  • Productnaam Moto G Stylus (2021)
  • Product Merk Motorola
  • MPN PAL80002US
  • Prijs $299,99
  • Releasedatum januari 2021
  • Gewicht 7.51 oz.
  • Productafmetingen 6,69 x 3,07 x 0,35 inch.
  • Kleur Aurora Zwart, Aurora Wit
  • Garantie 1 jaar
  • Platform Android 10
  • Processor Qualcomm SDM678 Snapdragon 678
  • Beeldscherm 6,8 inch FHD+ (2400 x 1080)
  • Pixeldichtheid 386ppi
  • RAM 4GB
  • Opslag 128GB intern, tot 512GB via microSD-kaart
  • Camera achterzijde: 48MP, 8MP macro, 2MP dieptesensor; Voorkant: 16MP
  • Batterijcapaciteit 4, 000mAh, 10W snel opladen
  • Sensoren Accelerometer, gyroscoop, nabijheid, omgevingslicht, sensorhub, vingerafdruk
  • Waterdicht Nee (waterafstotende coating)

Aanbevolen: