Waarom u het recht zou moeten hebben om uw eigen apparaten te repareren

Inhoudsopgave:

Waarom u het recht zou moeten hebben om uw eigen apparaten te repareren
Waarom u het recht zou moeten hebben om uw eigen apparaten te repareren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De groeiende beweging om fabrikanten te dwingen gebruikers hun eigen gadgets te laten repareren, kreeg onlangs een boost van het Witte Huis.
  • Experts zeggen dat veel fabrikanten het repareren van apparaten opzettelijk moeilijk maken.
  • Mede-oprichter Steve Wozniak van Apple steunde onlangs de beweging van het recht op reparatie.
Image
Image

De beweging voor het repareren van doe-het-zelf-gadgets groeit, dankzij wat hulp van president Biden.

Vorige week heeft het Witte Huis een uitvoerend bevel uitgevaardigd dat gericht is op concurrentieverstorende praktijken. Het bevat een bepaling die u het recht geeft om uw eigen mobiele telefoons en andere apparaten te repareren. Veel fabrikanten maken het repareren van apparaten moeilijk. Experts zeggen dat dergelijke maatregelen oneerlijk zijn voor gebruikers.

"Als je een product koopt, bezit je het, dus dit betekent dat je ermee moet kunnen doen wat je wilt", vertelde Lauren Benton, de directeur van Back Market, een marktplaats voor opgeknapte elektronica, aan Lifewire. in een e-mailgesprek. "Maar dit is tegenwoordig niet altijd het geval met onze dure mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten."

Vergrendeld?

Techbedrijven leggen beperkingen op aan reparaties door zichzelf en door derden, "waardoor reparaties duurder en tijdrovender worden, zoals door de distributie van onderdelen, diagnose en reparatietools te beperken", zei het Witte Huis in een verklaring aankondiging van het uitvoerend bevel.

Het bevel moedigt de Federal Trade Commission aan "regels uit te vaardigen tegen concurrentiebeperkende beperkingen op het gebruik van onafhankelijke reparatiewerkplaatsen of het doen van doe-het-zelfreparaties van uw eigen apparaten en apparatuur."

Apparaatfabrikanten maken het vaak moeilijk om onderdelen en reparatie-informatie te vinden, zei Benton. Apple gebruikt een eigen schroef die het bijvoorbeeld moeilijk maakt om de iPhone te openen. Sommige fabrikanten zeggen dat ze klanten beschermen tegen zichzelf of dat hun reparatiehandleiding eigendomsinformatie is.

"Dit is gewoon niet logisch en dient alleen de belangen van de fabrikanten die meer geld aan ons verdienen wanneer we naar hen terug moeten gaan voor een reparatie of om het niet-werkende item te vervangen", zei Benton. "Het recht op reparatie gaat erom gebruikers de vrijheid te geven om de items die ze kopen te bezitten en te gebruiken en is een essentieel element om een robuuste markt voor opgeknapte elektronica mogelijk te maken."

Groeiende doe-het-zelfbeweging

Het recht om te herstellen beweging bloeit over de hele wereld. Dit jaar is de Franse regering begonnen met het verplicht stellen van technische fabrikanten om een repareerbaarheidsscore te geven voor items zoals mobiele telefoons en laptops. In de VS overwegen meer dan een dozijn staten wetgeving over het recht op reparatie.

Gebruikers omarmen de beweging ook. Het bedrijf CGS heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 71% van de consumenten artikelen zelf repareerde, deels als gevolg van de pandemie, maar ook vanwege het ongemak van het retourneren van een artikel voor reparatie.

"Consumenten zijn zich veel bewuster geworden van ecologische schade die wordt veroorzaakt door het weggooien van oude of beschadigde goederen die gerepareerd hadden kunnen worden", vertelde Steven Petruk, een divisiepresident bij CGS, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Toch zei meer dan 60% dat ze het afgelopen jaar een huishoudelijk apparaat hebben weggegooid."

Mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak, onderschreef onlangs de beweging van het recht op reparatie. In een bericht op het YouTube-kanaal van Louis Rossmann, een pleitbezorger van het recht op reparatie, zei Wozniak dat hij de zaak "volledig steunde".

Image
Image

Nuttig of schadelijk?

Maar niet iedereen prijst het bevel van de president. Jay Timmons, president en CEO van de National Association of Manufacturers, zei in een persbericht dat het Witte Huis een probleem probeert op te lossen dat niet bestaat.

"Onze sector is sterk en groeit, en onze mensen profiteren ervan", voegde hij eraan toe. "Helaas zijn er mensen die ons concurrentievoordeel willen uithollen met archaïsch belastingbeleid. Ze dreigen onze vooruitgang ongedaan te maken door de vrije markten te ondermijnen en gaan uit van het valse idee dat onze arbeiders niet in staat zijn om succes te hebben."

Biden's bevel zou kunnen leiden tot een FTC-regel dat gadgetfabrikanten geen garanties kunnen afdwingen die beperken waar gadgets kunnen worden onderhouden, vertelde Daniel Crane, een professor aan de University of Michigan Law School gespecialiseerd in antitrustwetgeving, aan Lifewire in een e-mail interview.

"Dat zou kunnen leiden tot lagere prijzen voor consumenten", voegde hij eraan toe."Maar het kan ook betekenen dat consumenten hun apparatuur naar externe dienstverleners gaan brengen die de technologie niet volledig begrijpen of volledige toegang hebben tot de broncode of andere aspecten van de 'geheime saus' van de fabrikant, en daardoor de apparatuur beschadigen."

Aanbevolen: