Wat is een BAK-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een BAK-bestand?
Wat is een BAK-bestand?
Anonim

Wat te weten

  • Een BAK-bestand is een back-upbestand. Open er een met het programma waarmee het is gemaakt (ze zijn allemaal een beetje anders).
  • Sommige zijn gewoon hernoemde bestanden die worden gebruikt om het originele bestand te behouden.
  • Open het als een tekstdocument als je nog steeds niet weet hoe je het moet gebruiken.

Dit artikel beschrijft wat BAK-bestanden zijn, hoe u het programma kunt identificeren waarmee u werkt, en enkele tips over het converteren ervan.

Wat is een BAK-bestand?

Een bestand met de BAK-bestandsextensie is een back-upbestand. Dit bestandstype wordt door veel verschillende toepassingen gebruikt, allemaal voor hetzelfde doel: een kopie van een of meer bestanden opslaan voor back-updoeleinden.

De meeste BAK-bestanden worden automatisch gemaakt door een programma dat een back-up moet opslaan. Dit kan van alles zijn, van een webbrowser die bladwijzers in een back-up opslaat tot een speciaal back-upprogramma dat een of meer bestanden archiveert.

BAK-bestanden worden soms ook handmatig gemaakt door de gebruiker van een programma. U kunt er een maken als u het bestand wilt bewerken, maar geen wijzigingen wilt aanbrengen in het origineel. Dus in plaats van het bestand uit de oorspronkelijke map te verplaatsen, er met nieuwe gegevens over te schrijven of het helemaal te verwijderen, kunt u gewoon ". BAK" aan het einde van het bestand toevoegen voor bewaring.

Image
Image

Elk bestand met een unieke extensie om aan te geven dat het voor opslag is, zoals file~, file.old, file.orig, enz., wordt om dezelfde redenen gebruikt als een BAK-extensie.

Hoe een BAK-bestand te openen

Bij BAK-bestanden is vooral de context belangrijk. Waar heb je het BAK-bestand gevonden? Had het BAK-bestand dezelfde naam als een ander programma? Het beantwoorden van deze vragen kan helpen bij het vinden van het programma dat het BAK-bestand opent.

Het is belangrijk om te beseffen dat er niet één programma is dat alle BAK-bestanden kan openen, aangezien er één programma kan zijn dat alle JPG-afbeeldingsbestanden of alle TXT-bestanden kan openen. BAK-bestanden werken niet op dezelfde manier als dat soort bestanden.

Er is geen one-size-fits-all-app

Alle programma's van Autodesk, inclusief AutoCAD, gebruiken bijvoorbeeld regelmatig BAK-bestanden als back-upbestanden. Andere programma's kunnen dat ook zijn, zoals uw financiële planningssoftware, uw belastingvoorbereidingsprogramma, enz. U kunt echter niet verwachten dat u een AutoCAD BAK-bestand in uw boekhoudprogramma opent en op de een of andere manier uw AutoCAD-tekeningen laat renderen.

Ongeacht de software die het maakt, elk programma is verantwoordelijk voor het gebruik van zijn eigen BAK-bestanden wanneer het gegevens moet herstellen.

Als je bijvoorbeeld een BAK-bestand in je muziekmap hebt gevonden, is het waarschijnlijk een soort mediabestand. De snelste manier om dit voorbeeld te bevestigen is door het BAK-bestand te openen in een populaire mediaspeler, zoals VLC, om te zien of het wordt afgespeeld.

Je kunt het bestand ook hernoemen naar een formaat waarvan je vermoedt dat het zich in het bestand bevindt, zoals MP3, WAV, enz., en dan proberen het bestand onder die nieuwe extensie te openen.

Door de gebruiker gemaakte BAK-bestanden

Zoals we hierboven vermeldden, zijn sommige BAK-bestanden gewoon hernoemde bestanden die worden gebruikt om het originele bestand te behouden. Dit wordt meestal niet alleen gedaan om een back-up van het bestand te bewaren, maar ook om het gebruik van het bestand uit te schakelen.

Bij het maken van bewerkingen in het Windows-register wordt het meestal aanbevolen om ". BAK" toe te voegen aan het einde van een registersleutel of registerwaarde. Hierdoor kunt u uw eigen sleutel of waarde maken met dezelfde naam op dezelfde locatie, maar zonder dat de naam in botsing komt met het origineel. Het schakelt Windows ook uit om de gegevens te gebruiken, omdat het niet langer de juiste naam heeft (wat de hele reden is dat u in de eerste plaats een registerbewerking uitvoert).

Dit is natuurlijk niet alleen van toepassing op het Windows-register, maar op elk bestand dat een andere extensie gebruikt dan die waarvoor het programma of het besturingssysteem is ingesteld om naar te zoeken en van te lezen.

Als er zich een probleem voordoet, kunt u uw nieuwe sleutel/bestand/editing gewoon verwijderen (of hernoemen) en vervolgens de naam terug wijzigen naar het origineel door de BAK-extensie te verwijderen. Als u dit doet, kan Windows de sleutel of waarde opnieuw correct gebruiken.

Het register zou de oorsprong kunnen zijn

Een ander voorbeeld kan worden gezien in een echt bestand op uw computer, zoals een bestand met de naam registrybackup.reg.bak. Dit type bestand is eigenlijk een REG-bestand dat de gebruiker niet wilde wijzigen, dus maakten ze er een kopie van en noemden ze het origineel met een BAK-extensie, zodat ze alle gewenste wijzigingen in de kopie konden aanbrengen, maar verander nooit het origineel (die met de BAK-extensie).

Als er in dit voorbeeld iets mis zou gaan met de kopie van het REG-bestand, kunt u altijd de BAK-extensie van het origineel verwijderen en hoeft u zich geen zorgen te maken dat deze voor altijd verdwenen is.

Deze naamgeving wordt soms ook gedaan met mappen. Nogmaals, dit wordt gedaan om onderscheid te maken tussen het origineel dat ongewijzigd moet blijven en het origineel dat u aan het bewerken bent.

Een BAK-bestand converteren

Een bestandsconverter kan niet converteren van of naar het bestandstype BAK omdat het niet echt een bestandsformaat is in de traditionele zin, maar meer een naamgevingsschema. Dit geldt ongeacht het formaat waarmee u te maken hebt, bijvoorbeeld als u BAK moet converteren naar PDF, DWG, een Excel-indeling, enz.

Als je er niet achter lijkt te komen hoe je een BAK-bestand moet gebruiken, probeer dan een programma te gebruiken dat het bestand als een tekstdocument kan openen, zoals een programma uit onze lijst met beste gratis teksteditors. Er kan wat tekst in het bestand zijn die het programma kan aangeven dat het heeft gemaakt of het type bestand dat het is.

Probeer Notepad++ om te bekijken

Bijvoorbeeld, een bestand met de naam file.bak geeft geen enkele indicatie wat voor soort bestand het is, dus het is niet gemakkelijk om te weten welk programma het kan openen. Het gebruik van Notepad++ of een andere teksteditor kan handig zijn als u bijvoorbeeld "ID3" bovenaan de inhoud van het bestand ziet. Als u dit online opzoekt, ziet u dat het een metadatacontainer is die wordt gebruikt met MP3-bestanden. Dus het hernoemen van het bestand naar file.mp3 kan de oplossing zijn om dat specifieke BAK-bestand te openen.

Image
Image

In plaats van BAK naar CSV te converteren, zou je kunnen ontdekken dat het openen van het bestand in een teksteditor laat zien dat er een heleboel tekst- of tabelachtige elementen zijn die je erop wijzen dat je BAK-bestand echt een CSV is bestand, in dat geval kunt u file.bak gewoon hernoemen naar file.csv en openen met Excel of een andere CSV-editor.

De meeste gratis zip/unzip-programma's kunnen een breed scala aan bestandstypen openen, ongeacht of het een archiefbestand is. Je zou kunnen proberen een van hen te gebruiken als een extra stap om uit te zoeken welk type bestand het BAK-bestand is. Onze favorieten zijn 7-Zip en PeaZip.

FAQ

    Is het veilig om een BAK-bestand te verwijderen?

    Als u weet wat het BAK-bestand bevat en u het bestand niet langer nodig heeft, kunt u het veilig verwijderen. Als u echter niet weet wat het bestand bevat, of als u het niet zeker weet, kunt u overwegen een tijdelijke map te maken om het bestand op te slaan.

    Wat is een BAK-bestand in Microsoft Outlook?

    Microsoft Outlook genereert automatisch BAK-bestanden wanneer de Inbox Repair-tool wordt gebruikt. Het back-upbestand heeft dezelfde naam als het origineel, maar met de extensie.bak; beide worden in dezelfde map opgeslagen. Het back-upbestand kan handig zijn, omdat het items kan bevatten die de Inbox Repair Tool niet kon herstellen. Als alles goed werkt nadat je de Inbox Repair Tool hebt gebruikt, kun je het bestand veilig verwijderen.

Aanbevolen: