Hoe een gast-wifi-netwerk in te stellen

Inhoudsopgave:

Hoe een gast-wifi-netwerk in te stellen
Hoe een gast-wifi-netwerk in te stellen
Anonim

Wat te weten

  • Log in op de router als beheerder, schakel de Guest Wi-Fi-optie in en definieer de SSID die het gastnetwerk moet gebruiken.
  • Maak een wachtwoord aan dat gasten kunnen gebruiken en schakel de SSID-uitzending in om de netwerknaam zichtbaar te houden voor anderen.
  • Als de router dit ondersteunt, beperk dan de toegang tot alles behalve internet, of geef gasten toegang tot lokale apparaten en bronnen zoals bestandsshares.

Sommige routers ondersteunen gastnetwerken, die deel uitmaken van het primaire netwerk maar een ander wachtwoord gebruiken (of helemaal geen). Ze kunnen ook bepaalde functies beperken. Gastnetwerken zijn vaak gebruikelijk voor bedrijven, maar komen steeds vaker voor bij thuisnetwerken.

Dit artikel legt uit hoe je een gast-Wi-Fi-netwerk op de meeste routers instelt, en bevat een aantal tips voor het gebruik van een gastnetwerk.

Een wifi-netwerk voor gasten instellen

Volg deze stappen om thuis een gastnetwerk op te zetten:

  1. Log in op de router als beheerder. Dit wordt vaak gedaan in een webbrowser via een specifiek IP-adres zoals 192.168.1.1, maar uw router kan een ander IP-adres gebruiken of een bijbehorende mobiele app hebben voor aanmeldingen.

    Image
    Image
  2. Schakel de optie Wi-Fi voor gasten in. De meeste routers hebben gastnetwerken standaard uitgeschakeld, maar bieden een aan/uit-optie om het te bedienen.

    Image
    Image
  3. Definieer de SSID die het gastnetwerk moet gebruiken. Dit mag niet hetzelfde zijn als de primaire SSID, maar het kan iets soortgelijks zijn, zodat bezoekers kunnen begrijpen dat het netwerk van jou is.

    Sommige routers stellen automatisch de naam van een gastnetwerk in als de naam van het primaire netwerk met een gastachtervoegsel, zoals mynetwork_guest, terwijl andere je toestaan een naam te kiezen.

    Image
    Image
  4. Schakel SSID-uitzending in of uit om de netwerknaam zichtbaar te houden of te verbergen voor potentiële gasten. Laat SSID broadcast ingeschakeld zodat gasten kunnen zien welk netwerk ze moeten gebruiken. Als je de uitzending uitschakelt, geef de gasten dan de netwerknaam en beveiligingsdetails zodat ze het netwerk kunnen opzetten, iets wat je misschien wilt vermijden als je veel gasten hebt.

    Image
    Image
  5. Kies een wachtwoord voor het gastnetwerk. Dit is niet vereist op sommige routers, maar het kan iets zijn dat u wilt gebruiken om te voorkomen dat iemand toegang krijgt tot het netwerk. Als de router een secundaire wifi-optie heeft voor gasten die functioneert als normale toegang op het primaire netwerk, kies dan een veilig wachtwoord.

    Tenzij u bepaalde toegang blokkeert, kunnen gasten alles doen wat u, de beheerder, kunt doen. Dat betekent dat ze illegaal torrents kunnen downloaden, virussen naar andere apparaten kunnen verspreiden of het netwerkverkeer en websitewachtwoorden kunnen controleren.

    Image
    Image
  6. Schakel zo nodig andere opties in. Als de router dit ondersteunt, beperk dan de toegang tot alles behalve internet, of geef gasten toegang tot lokale bronnen zoals bestandsshares.

    Sommige Netgear-routers bieden bijvoorbeeld een selectievakje voor beheerders zodat gasten elkaar kunnen zien en toegang krijgen tot het lokale netwerk. Als u die optie uitgeschakeld laat, kunnen gasten geen toegang krijgen tot lokale bronnen, maar kunnen ze wel online gaan via de gedeelde internetverbinding.

    Misschien wilt u ook beperken hoeveel gasten tegelijkertijd verbinding kunnen maken met uw netwerk. Kies een redelijk aantal om te voorkomen dat het netwerk overbelast raakt en tot stilstand komt.

    Image
    Image

Als deze instructies niet werken met uw router, gaat u naar de site van de fabrikant voor meer informatie. Gastnetwerken zijn beschikbaar bij deze en andere fabrikanten: Linksys, D-Link, Google, NETGEAR, ASUS en Cisco.

Voordelen van wifi-netwerken voor gasten

Een wifi-gastnetwerk is gunstig voor de eigenaar van het netwerk en degenen die het gebruiken. Gastnetwerken bieden gebruikers een manier om binnen enkele seconden toegang te krijgen tot een netwerk met weinig tot geen instellingen van hun kant. Afhankelijk van hoe het gastnetwerk is geconfigureerd, hebben ze toegang tot internet en lokale bronnen op het netwerk, zoals bestanden, printers en randapparatuur.

Vanuit het oogpunt van de beheerder vergroot het gastnetwerk het bereik van het netwerk voor bezoekers zonder dat een netwerkwachtwoord moet worden verstrekt. Gastnetwerken verbeteren ook de beveiliging omdat de eigenaar kan beperken waartoe gasten toegang hebben, bijvoorbeeld internet, maar geen lokale bronnen. Dit voorkomt de verspreiding van virussen die kunnen binnenkomen vanaf het apparaat van een gast.

Een gastnetwerk gebruiken

Aanmelden bij een draadloos gastnetwerk werkt op vrijwel dezelfde manier als verbinding maken met een openbare Wi-Fi-hotspot of de Wi-Fi in het huis van een vriend. Gasten moeten de netwerknaam en het wachtwoord krijgen om toegang te krijgen tot het netwerk.

Sommige gastnetwerken zijn echter open, wat betekent dat er geen wachtwoord is om toegang te krijgen. In dergelijke gevallen kan de netwerknaam (SSID) Guest, Guest Wifi, CompWifi, Free Wifi of een andere variant worden genoemd.

Open en gratis wifi voor gasten is vaak te vinden in winkelcentra, restaurants, parken en andere openbare plaatsen. In plaatsen zoals hotels ontvang je vaak de wifi-informatie voor gasten van het personeel. Voor gastnetwerken die vanuit huis draaien, moet je de eigenaar waarschijnlijk om hun wifi-wachtwoord vragen.

Als je veel gegevens uploadt of downloadt, laat het de beheerder dan vooraf weten. Door veel bandbreedte te gebruiken, vertraagt het netwerk, dus het is altijd het beste om toestemming te krijgen.

Ondersteunt uw router gastnetwerken?

Business-class routers zijn veelvoorkomende platforms voor gastnetwerken, maar sommige thuisrouters hebben gastnetwerkmogelijkheden. Kijk voor de zekerheid op de website van de fabrikant of kijk in de routerinstellingen of er een optie is voor een gastnetwerk.

De gastnetwerkoptie in een router wordt meestal Gastnetwerk of iets dergelijks genoemd, maar er zijn enkele uitzonderingen:

  • D-Link-routers noemen dit meestal de gastzone.
  • Google Wifi noemt deze functie Gast-wifi.
  • Linksys ondersteunt een tool voor gasttoegang via de Linksys Smart Wi-Fi remote management-interface.

Sommige routers ondersteunen slechts één gastnetwerk, terwijl andere meerdere gastnetwerken tegelijk kunnen gebruiken. Dual-band draadloze routers ondersteunen vaak twee-één op de 2,4 GHz-band en één op de 5 GHz-band. Hoewel er geen praktische reden is waarom iemand er meer dan één per band nodig heeft, bieden sommige Asus RT draadloze routers tot zes gastnetwerken.

Als een gastnetwerk actief is, werken de apparaten op een ander IP-adresbereik dan dat van andere apparaten. Sommige Linksys-routers reserveren bijvoorbeeld de adresbereiken 192.168.3.1 tot 192.168.3.254 en 192.168.33.1 tot 192.168.33.254 voor gastapparaten.

Aanbevolen: