MacOS Monterey: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

MacOS Monterey: wat u moet weten
MacOS Monterey: wat u moet weten
Anonim

Zoals altijd met het nieuwe macOS, wordt Monterey geleverd met een heleboel nieuwe functies die je Mac productiever en gebruiksvriendelijker maken. Hier is een korte lijst van alle belangrijke functies die de macOS Monterey-update biedt.

Sommige gebruikers van oudere Macs hebben problemen gemeld na het upgraden naar macOS Monterey en zeggen dat dit ernstige problemen kan veroorzaken voor iMac, Mac mini en MacBook Pro. Neem contact op met Apple om er zeker van te zijn dat uw apparaat kan upgraden naar macOS Monterey voordat u de upgrade probeert

Universele controle

Als je meerdere Apple-apparaten bezit, is Universal Control de belangrijkste update voor macOS Monterey. Met deze functie kun je effectief één toetsenbord en muis delen op al je apparaten, op voorwaarde dat ze allemaal dicht bij elkaar staan.

Je kunt je muis naar de rand van het scherm van je iMac of MacBook verplaatsen en hem naar je iPad 'duwen', wat betekent dat je je muis en toetsenbord op de tablet kunt gebruiken in plaats van met je vingertoppen.

De functie betekent ook dat je bestanden kunt slepen en neerzetten in plaats van te vertrouwen op AirDrop. Het belooft veel, hoewel het nog niet beschikbaar is via het macOS Monterey Developer Beta-programma.

Bottom Line

Gebruikers van meerdere Apple-apparaten kunnen nu hun iPhone of iPad gebruiken om inhoud via Airplay naar uw iMac of MacBook te sturen, zodat u niet alle inhoud op het kleine(re) scherm hoeft te bekijken. Het is ook mogelijk om de weergave van de ene Mac op een andere Mac te AirPlay, waarbij één Mac effectief als een extern beeldscherm wordt gebruikt. Je kunt ook streamen vanuit een app, bijvoorbeeld door te tekenen met je iPad Pro voordat je de activiteit naar een Mac streamt, zodat anderen kunnen zien wat je aan het doen bent.

Snelkoppelingen voor macOS

Image
Image

iOS's Shortcuts-app is een geweldige tijdbesparing voor het snel uitvoeren van gecompliceerde taken zodra je de beste snelkoppelingen voor iOS hebt gevonden. Die functie vindt nu zijn weg naar macOS. Voorheen vervulde Automator veel van de functies van Shortcuts, maar Shortcuts voor macOS is veel eenvoudiger te gebruiken.

Je kunt het gebruiken om aangepaste snelkoppelingen en routines op je Mac in te stellen, zodat ze kunnen worden uitgevoerd via Siri, de Finder, Dock en andere delen van macOS Monterey. Het is eenvoudig om snelkoppelingen op al uw Apple-apparaten te gebruiken, omdat ze op al uw Apple-apparaten worden gesynchroniseerd.

Gewone gebruikers van Automator kunnen al hun workflows in Shortcuts importeren, zodat ze bestaande afspraken niet missen.

Safari opnieuw ontworpen

Image
Image

macOS' webbrowser Safari is opnieuw ontworpen om er moderner uit te zien. Het heeft nu kleinere tabbladen dan voorheen en het is nu mogelijk om tabbladen te ordenen in tabbladgroepen. Dat betekent dat u tabbladen kunt groeperen op basis van uw interesses of projecten, zodat u gemakkelijker grote groepen kunt doorzoeken. Stap over naar een ander Apple-apparaat met iOS 15 of iPadOS 15 en Safari werkt de tabbladgroepen automatisch bij, zodat u niets mist.

Safari neemt nu ook het kleurenschema over van de website die je bekijkt, waarbij het kleurenschema dienovereenkomstig verandert tussen tabbladen.

SharePlay met iOS

Hoewel macOS altijd goed heeft kunnen communiceren met iOS-apparaten, gaat de integratie nog verder met macOS Monterey. SharePlay, gelanceerd met macOS 12.1, maakt het mogelijk om media zoals video's of muziek te delen op alle iOS-, iPadOS- en macOS-apparaten op een manier die lijkt op een virtuele chatroom. Apple heeft voorbeelden aangehaald waarbij je een videoclip met een vriend kunt delen via iMessage voordat je er in re altime over praat terwijl de video naast het chatvenster wordt afgespeeld.

Verbonden met dat is een nieuwe map Gedeeld met jou waar je alle media kunt bekijken die mensen met je delen via iMessage.

macOS Focus

Image
Image

Vergelijkbaar met de Focus-modus van iOS 15, kun je de Focus-modus van macOS Monterey gebruiken om perioden in te stellen waarin je alle meldingen wilt filteren of blokkeren. Het is mogelijk om verschillende aandachtspunten in te stellen, bijvoorbeeld als je probeert te werken en alleen werkgerelateerde meldingen wilt doorkomen of als je ongestoord wilt zijn tijdens het kijken naar een film of het spelen van een game.

Andere functies

In plaats van de Notes-app te moeten starten om een notitie te schrijven, kun je notities maken op het scherm, afbeeldingen toevoegen en revisies bekijken op gedeelde notities.

De Finder is aangepast zodat het voortgangsvenster bij het kopiëren van een bestand duidelijker is en in de vorm van een cirkeldiagram, en je kunt lange bestandskopieën pauzeren om ze later te hervatten.

Voor degenen die zich zorgen maken over de levensduur van de batterij, is er een nieuwe energiebesparende modus beschikbaar via macOS Monterey, die ongeveer hetzelfde werkt als de energiebesparende modus van de iPhone, waarbij de snelheid van het systeem wordt verlaagd en de helderheid van het scherm wordt gedimd.

Welke Macs ondersteunen Monterey?

Apple heeft een officiële lijst verstrekt van alle Macs waarop macOS Monterey kan worden uitgevoerd:

  • iMac: eind 2015 en later.
  • Mac Pro: eind 2013 en later.
  • iMac Pro: 2017 en later.
  • Mac mini: eind 2014 en later.
  • MacBook Air: begin 2015 en later.
  • MacBook: begin 2016 en later.
  • MacBook Pro: begin 2015 en later.

Bottom Line

Ja! Als je een compatibele Mac hebt, kun je eenvoudig op de update-knop drukken zodra de OS-update beschikbaar is en helemaal gratis van het nieuwe besturingssysteem genieten. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Kan ik Monterey op mijn Mac installeren?

Iedereen met een compatibele Mac kan Monterey installeren.

Zal Monterey mijn Mac vertragen?

Als je Mac redelijk nieuw is, zal Monterey je Mac vrijwel zeker niet vertragen, hoewel sommige bètaversies stabiliteitsproblemen kunnen hebben.

Als je echter een oudere Mac hebt, zoals een die de oudste MacBook of iMac is die compatibel is met Monterey, kun je enige vertraging opmerken. Dit is hoe dan ook niet gegarandeerd, aangezien dit afhangt van de configuratie van uw systeem en hoe u het gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe ouder het systeem, hoe groter het risico op vertraging.

FAQ

    Hoe installeer ik macOS Monterey?

    Om macOS Monterey te installeren, gaat u naar de website van Apple, selecteert u Upgrade Now en volgt u de aanwijzingen.

    Waarom zou ik upgraden naar macOS Monterey?

    Als je hardware compatibel is, zijn er veel voordelen aan het upgraden naar macOS Monterey. macOS Big Sur werd geplaagd door compatibiliteitsproblemen, bugs en andere problemen, en Monterey lost veel van deze problemen op. Bovendien zegt Apple dat Monterey het gebruik van kunstmatige intelligentie, automatisering en machine learning in zijn ontwerp en interface verbetert. Monterey verbetert ook de privacy- en integratieproblemen van het besturingssysteem, met een meer naadloos ontwerp en meer universele controle over apps en apparaten. Er is ook een nieuwer Safari-ontwerp, samen met extensies, evenals AirPlay en andere ontwerp- en prestatie-upgrades.

    Wanneer moet ik upgraden naar macOS Monterey?

    Officieel vrijgegeven voor het publiek op 25 oktober 2021, macOS Monterey is beschikbaar voor alle compatibele Macs. Hoewel Monterey algemeen beschikbaar is voor het publiek, als u tevreden bent met Big Sur en u kritieke gegevens heeft die u niet wilt riskeren, kunt u overwegen de uitrol van Monterey en de eerste upgrades te bekijken om de stabiliteit ervan te verifiëren voordat u gaat upgraden het besturingssysteem van uw Mac.

Aanbevolen: