Wat is Csrss.exe?

Inhoudsopgave:

Wat is Csrss.exe?
Wat is Csrss.exe?
Anonim

Het bestand csrss.exe, dat in Taakbeheer verschijnt als Client Server Runtime Process, is een essentieel onderdeel van Windows. U heeft er als gebruiker nooit rechtstreeks contact mee. Toch voert het enkele essentiële functies op de achtergrond uit, of u nu Windows 10, Windows 8 of Windows 7. gebruikt

Onder normale omstandigheden is het bestand csrss.exe geen malware of een virus, wat betekent dat je het niet veilig kunt verwijderen of in quarantaine kunt plaatsen. Er is echter een makkelijke manier om te controleren of je te maken hebt met csrss.exe of een bedrieger. Als uw systeem is geïnfecteerd met malware die zich voordoet als csrss.exe, kunt u het het beste verwijderen.

Wat is het runtimeproces van de clientserver?

Als je Taakbeheer op een Windows-computer opent, zul je ten minste één exemplaar, en vaak meerdere exemplaren, vinden van iets dat Client Server Runtime Process wordt genoemd. Dit is de weergavenaam die Windows gebruikt voor csrss.exe, wat staat voor client server runtime subsystem.

Het Client Server Runtime-proces bestaat al sinds de begindagen van Windows. Vóór 1996 was het verantwoordelijk voor het grafische subsysteem. Dat gebruik is door de jaren heen veranderd, maar het is nog steeds verantwoordelijk voor kritisch werk achter de schermen in Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Image
Image

Is het veilig om Csrss.exe uit te schakelen?

Hoewel csrss.exe beperkte functionaliteit heeft in moderne versies van Windows, in vergelijking met verouderde versies, is het nog steeds van cruciaal belang. Dat betekent dat je csrss.exe niet kunt doden, uitschakelen, verwijderen of in quarantaine plaatsen zonder ernstige gevolgen te ondervinden.

Als je een legitieme csrss doodt.exe-proces, kan uw systeem instabiel worden. In de meeste gevallen wordt uw computer uitgeschakeld. De computer start daarna meestal goed op, maar het verwijderen of in quarantaine plaatsen van het bestand kan resulteren in een computer die onbruikbaar is zonder professionele tussenkomst.

Wat zorgt ervoor dat Csrss. Exe overmatige GPU of CPU gebruikt?

Onder normale omstandigheden zou csrss.exe slechts een kleine hoeveelheid systeembronnen moeten gebruiken. Als u Taakbeheer opent en een instantie van Client Server Runtime Process ziet die een buitensporige hoeveelheid systeembronnen zoals CPU, GPU of geheugen gebruikt, duidt dat meestal op een soort probleem.

Als je Windows 7 gebruikt, moet je Aero uitschakelen. Als u Windows 10 of Windows 8 gebruikt, werkt u uw grafische stuurprogramma's bij of gaat u terug naar een eerder stuurprogramma als u onlangs een update hebt uitgevoerd.

In de meeste gevallen is de oorzaak achter het gebruik van buitensporige bronnen van csrss.exe dat je te maken hebt met nep.

Kan Csrss.exe een virus zijn?

Hoewel csrss.exe een legitiem bestand is en een essentieel onderdeel van Windows, sluipen sommige malware en virussen door met valse namen. Dat betekent dat het mogelijk is om malware te hebben die de bestandsnaam csrss.exe of kleine variaties van die naam gebruikt.

Als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd met een csrss.exe-virus of malware, is het gemakkelijk om daar achter te komen. Dit komt omdat legitieme kopieën van het bestand csrss.exe alleen in twee verschillende mappen worden gevonden.

Als u een Client Server Runtime-proces in uw Taakbeheer vindt dat verwijst naar een andere map of naar een bestand dat niet de naam csrss.exe heeft, betekent dit dat u een soort malware of virus heeft.

Nieuwe malware en virussen verschijnen de hele tijd, maar met name het Nimda. E-virus staat erom bekend de bestandsnaam csrss.exe te gebruiken.

Zo kunt u zien of een exemplaar van het Client Server Runtime-proces legitiem is:

  1. Houd CTRL+ Alt+ Del ingedrukt en selecteer Open taakbeheer.
  2. Selecteer de Processen tab.

    Image
    Image
  3. Scroll naar beneden naar de Windows-processen sectie.

    Image
    Image
  4. Tik-en-houd ingedrukt of klik met de rechtermuisknop Client Server Runtime Process, en selecteer Open bestandslocatie.

    Image
    Image
  5. Controleer of het csrss.exe proces zich in uw %SystemRoot%\System32 of %SystemRoot% bevindt \SysWOW64 map.

    Image
    Image

    Als het bestand zich ergens anders bevindt of niet de naam csrss.exe heeft, heeft u mogelijk te maken met malware of een virus. Let goed op de bestandsnaam. Als één letter verschilt van csrss.exe, is het waarschijnlijk malware.

  6. Herhaal deze stappen voor elk exemplaar van Client Server Runtime Process dat u in uw Taakbeheer ziet.

Wat te doen als u denkt dat malware zich voordoet als Csrss.exe

Als u vermoedt dat er malware of een virus op uw computer draait dat is vermomd als een onschadelijk Client Server Runtime-proces, kunt u uw computer het beste scannen op malware.

Hoewel u een csrss.exe-bestand veilig kunt verwijderen als het zich buiten uw System32- of SysWOW64-map bevindt, verwijdert u de malware mogelijk niet daadwerkelijk. Als u ervoor kiest om een dergelijk bestand te verwijderen, scan dan altijd uw computer met ten minste één gratis hulpprogramma voor het verwijderen van spyware of malware.

In sommige situaties kan het zijn dat u het schadelijke bestand csrss.exe niet kunt verwijderen of dat u malware heeft die actief verhindert dat u een hulpprogramma voor het verwijderen van malware uitvoert. In die gevallen wilt u een opstartbaar antivirusprogramma op een flashstation of cd gebruiken.

FAQ

    Wat is een csrss.exe Trojan?

    De csrss.exe Trojan is een malwarebestand dat zich voordoet als een csrss.exe-bestand. Deze kwaadaardige toepassing kan uw persoonlijke gegevens stelen en leiden tot gegevensverlies en identiteitsdiefstal. Als u vermoedt dat u een trojan van csrss.exe heeft, gebruik dan een gerenommeerde antivirustoepassing om een volledige systeemscan uit te voeren om uw computer op malware te scannen.

    Waarom heb ik twee csrss.exe-bestanden draaien?

    Als u twee exemplaren van csrss.exe-bestanden op uw computer ziet draaien, is het mogelijk dat één een legitiem Client Server Runtime-proces is en één malware. Als u malware vermoedt, gebruik dan een gerenommeerde antivirustoepassing om een volledige systeemscan uit te voeren. Het is ook mogelijk dat er twee csrss.exe-bestanden actief zijn omdat er andere gebruikers zijn ingelogd; controleer of er andere gebruikers in een sessie zitten.

Aanbevolen: