Hoe de CPU-temperatuur van uw computer te testen

Inhoudsopgave:

Hoe de CPU-temperatuur van uw computer te testen
Hoe de CPU-temperatuur van uw computer te testen
Anonim

Wat te weten

  • Windows: Download en start een van deze gratis temperatuurmonitors: SpeedFan, Real Temp, CPU Thermometer of Core Temp.
  • Mac: installeer de systeemmonitor-menubalktoepassing voor continue bewaking van uw systeem.
  • Linux: lees de CPU-temperatuur van een shell-prompt via het Im_sensors pakket, of gebruik de Intel Power Gadget-tool.

Dit artikel legt uit hoe je de CPU-temperatuur op je computer kunt testen met een downloadbare app voor Windows-, Mac- of Linux-computers.

Hoe u de temperatuur van uw Windows-computer kunt testen

Gebruik een gratis of goedkoop controleprogramma om de interne temperatuur van de CPU van je computer te controleren om te zien of deze te heet wordt. Als uw pc symptomen van oververhitting vertoont, zoals de constant draaiende ventilator of het scherm dat regelmatig bevriest, kunnen dergelijke hulpprogramma's u helpen bepalen of u stappen moet ondernemen om uw pc af te koelen.

Er zijn verschillende temperatuurbewakingsprogramma's beschikbaar die u de CPU-temperatuur kunnen laten zien, evenals andere systeemdetails, zoals de processorbelasting, spanningen en meer. Sommige programma's kunnen ook automatisch de snelheid van de ventilator van uw computer aanpassen voor de beste prestaties. Welke programma's u kunt gebruiken, hangt af van uw besturingssysteem.

Zorg ervoor dat het CPU-temperatuurcontroleprogramma dat u kiest compatibel is met het besturingssysteem van uw computer.

Temperatuurmonitors die beschikbaar zijn voor Windows-pc's zijn:

  • SpeedFan: Naast het bewaken van ventilatorsnelheden, voltage en processortemperaturen met behulp van de interne sensoren van uw computer, kan SpeedFan ook de temperatuur van uw harde schijf bepalen. De lichtgewicht applicatie biedt handmatige ventilatorregeling en gemakkelijk te begrijpen grafieken en afbeeldingen.
  • Real Temp: Real Temp bewaakt de temperatuur voor alle Intel single, dual en quad-core processors. Naast het weergeven van de temperatuur en belasting van de processor, toont het u de veilige maximale bedrijfstemperatuur van de CPU. Real Temp houdt ook de hoogste en laagste temperaturen van uw computer bij.
  • CPU-thermometer: CPU-thermometer is een andere gratis Windows CPU-temptester die eenvoudig en effectief is. Het programma toont de temperatuur voor elke CPU-kern. Je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen Celsius en Fahrenheit.
  • Core Temp: Core Temp ondersteunt een reeks CPU's en kan de temperatuur voor elke kern weergeven naast uw Windows 10-meldingen. Het bevat een handige oververhittingsbeveiligingsoptie die u waarschuwt wanneer een kritieke temperatuur is bereikt. Core Temp bevat andere opties, zoals het weergeven van de hoogste temperatuur per processor of het opnemen van de temperatuur voor alle kernen, zodat u andere zaken zoals belasting en RAM-gebruik kunt controleren, het temperatuurpolling-interval wijzigen en gedetailleerde CPU-gerelateerde informatie zoals bussnelheid en maximale VID. Core Temp probeert automatisch een videogame te installeren samen met de CPU-tester. Verwijder het vinkje naast die optie tijdens het instellen.
Image
Image

Als je een Intel Core-processor hebt, kun je de Intel Power Gadget-tool gebruiken, die de huidige temperatuur naast de maximale temperatuur toont voor een gemakkelijke vergelijking.

Linux en Mac CPU-temperatuurtesters

Linux-gebruikers kunnen de CPU-temperatuur aflezen van een shell-prompt via het lm_sensors-pakket. Installeer gewoon het Linux-pakket en voer de juiste opdracht uit. U kunt ook de Intel Power Gadget-tool gebruiken als uw pc een Intel Core-processor heeft.

Mac-gebruikers moeten Systeemmonitor downloaden. System Monitor is een softwaresuite voor macOS die op de menubalk staat. Naast de CPU-temperatuur geeft het ook de verwerkingsbelasting, RAM-verbruik, schijfactiviteit, opslagruimte en meer weer.

Wat is de ideale CPU-temperatuur?

Je kunt temperatuurspecificaties opzoeken voor de Intel- of AMD-processor van je computer, maar de maximale temperatuur voor de meeste processors ligt rond de 100 graden Celsius (212 graden Fahrenheit). Uw computer zal waarschijnlijk vanzelf afsluiten voordat deze de bovengrens bereikt.

De optimale bedrijfstemperatuur is 50 graden Celsius (122 graden Fahrenheit) of lager, volgens het SpeedFan-temperatuurbewakingsprogramma, hoewel veel nieuwere processors comfortabel zijn bij 70 graden Celsius (158 graden Fahrenheit).

FAQ

    Hoe kan ik de temperatuur van het moederbord van mijn computer verlagen?

    Neem maatregelen zoals het handhaven van de luchtstroom rond uw apparaat en het vermijden van overlocking om uw computer koel te houden. U kunt ook geavanceerdere koelmethoden proberen voor een desktop-pc, zoals vloeistofkoeling, die fungeert als een radiator voor uw computerprocessors.

    Hoe controleer ik de temperatuur van het moederbord in Windows 10?

    Gebruik gratis monitoringsoftware zoals hierboven vermeld. Een andere optie is om een temperatuurplafond in te stellen en de ventilatorsnelheid aan te passen vanuit de CPU-ventilatorinstellingen in het BIOS. Voer BIOS op Windows 10 in met een sneltoets of start op in UEFI Firmware-instellingen vanuit Settings > Update & Security > Recovery> Geavanceerd opstarten > Nu opnieuw opstarten

Aanbevolen: