Kan de zelfgemaakte zoekmachine van Brave slagen?

Inhoudsopgave:

Kan de zelfgemaakte zoekmachine van Brave slagen?
Kan de zelfgemaakte zoekmachine van Brave slagen?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Brave's nieuwe zoekmachine vertrouwt volledig op zijn eigen webindex.
  • Rivalen zoals DuckDuckGo verzamelen resultaten van gevestigde zoekmachines.
  • Brave's zoekopdracht is in bèta en beschikbaar voor iedereen, in elke browser.
Image
Image

De Brave-browser, die privacy voorop stelt, heeft een bèta-zoekopdracht op het web gelanceerd, en in tegenstelling tot de meeste andere zoekopdrachten, voert deze een eigen index uit, in plaats van bovenop Google of Bing te bouwen.

Het is een moedige zet. Google heeft zijn zoekmachine jarenlang aangescherpt, en het is echt uitstekend, als je eenmaal voorbij de productvergelijkingsrommel op de eerste pagina bent. Zelfs Bing, dat de kracht van Microsoft achter zich heeft, is lang niet zo goed als Google. Ethische zoekmachines zoals DuckDuckGo weten dit. In plaats van te proberen het web helemaal opnieuw te indexeren, combineren ze resultaten van verschillende bestaande zoekmachines. Brave gaat er alleen voor. Kan het lukken?

"Ik denk dat het moeilijk zal zijn, maar dat betekent niet dat bedrijven het niet moeten proberen. Je zou eigenlijk een uniek verkoopargument moeten creëren en die specifieke markt moeten veroveren", Christen Costa, CEO van Gadget Review, vertelde Lifewire via e-mail.

Dapper plan

De bèta-zoekopdracht staat open voor iedereen op search.brave.com en kan op de meeste platforms worden ingesteld als standaardzoekopdracht in de Brave-browser. Op dit moment zijn er geen advertenties en Brave zegt dat het geen informatie over jou verzamelt.

"Brave Search houdt u, uw zoekopdrachten of uw klikken niet bij. Het is voor ons onmogelijk om uw gegevens te delen, te verkopen of te verliezen, omdat we deze in de eerste plaats niet verzamelen ", leest de productpagina.

Je zou eigenlijk een uniek verkoopargument moeten creëren en die specifieke markt in de gaten moeten houden.

Privacy is hard op weg een big deal te worden. Het is altijd belangrijk geweest, maar de laatste tijd is het bewustzijn toegenomen, deels omdat Apple het als marketingpunt gebruikt, en deels omdat de exploitatie van onze privégegevens zo flagrant is geworden dat het bijna onmogelijk is om het te negeren.

"Ik denk dat mensen bewuster worden", zegt Costa. "Helaas zijn we misschien nog een eind verwijderd voordat de algemene bevolking oplet."

In deze sfeer zijn alternatieven voor Google Zoeken en Google Chrome een verademing.

Image
Image

"Het is te vroeg om conclusies te trekken, maar het heeft veel potentieel en de populariteit van Brave Browser zal de komende maanden en jaren alleen maar toenemen", vertelde tech- en beveiligingsexpert Rameez Usmani aan Lifewire via e-mail."Het is duidelijk dat een miljoen gebruikers nog maar het begin is. Brave Browser zal dus in de toekomst een belangrijke rol spelen om internetgebruikers een wapen te bieden om hun online privacy te waarborgen."

Deze privacy is uitstekend, maar niet anders dan alternatieven zoals DuckDuckGo. Wat Brave Search zal maken of breken, is de kwaliteit van de zoekresultaten.

Dappere zoektocht

De beste manier om Brave Search te evalueren, is door het een dag uit te proberen en het soort zoekopdrachten uit te voeren dat u normaal gesproken zou doen met uw standaardzoekmachine. In eerste instantie lijkt het redelijk goed te zijn, maar de echte test is wanneer je diep in wat onderzoek (of winkelen) gaat en je je toevlucht moet nemen tot Google.

Mijn standaardzoekopdracht in alle browsers is DuckDuckGo en ik heb een bookmarklet waarmee ik snel dezelfde zoekopdracht in Google kan uitvoeren als ik niet het gewenste resultaat krijg. Ik raak dat vele, vele keren per dag, omdat DuckDuckGo niet in de forumberichten en Reddit-threads graaft die ik vaak wil zien.

Er zijn twee manieren om hiernaar te kijken. Een daarvan is dat, als je bij Google terechtkomt, waarom dan niet gewoon altijd Google gebruikt? De andere is om te accepteren dat je soms een extra klik nodig hebt en dit kleine ongemak te verdragen om meer van je privacy te behouden.

Uiteindelijk zal dat een verschil gaan maken. Misschien niet genoeg om Google te dwingen om te stoppen met het verzamelen van uw gegevens om advertenties te verkopen, maar tegen die tijd, als Brave goed genoeg wordt, maakt het misschien niet uit. En er is één grote reden om Brave boven Google te gebruiken: er zijn geen advertenties.

Aanbevolen: