Wat is Telnet precies en wat doet het?

Inhoudsopgave:

Wat is Telnet precies en wat doet het?
Wat is Telnet precies en wat doet het?
Anonim

Telnet is een computerprotocol dat interactieve communicatie in twee richtingen biedt voor computers op internet en lokale netwerken. Telnet heeft een opdrachtregelinterface en staat bekend als het originele protocol van toen internet voor het eerst werd gelanceerd in 1969.

Na verloop van tijd nam het gebruik van Telnet af ten gunste van SSH (Secure Shell of Secure Socket Shell) vanwege veiligheidsproblemen bij gebruik via een open netwerk. Telnet mist authenticatiebeleid en gegevensversleuteling.

Het begin van Telnet

Telnet verwijst naar een protocol voor virtuele netwerkterminals. Het acroniem komt van teletype-netwerk, terminalnetwerk of telecommunicatienetwerk, afhankelijk van welke bron u gelooft. Het werd gebouwd als een vorm van afstandsbediening om mainframecomputers vanaf verre terminals te beheren.

Image
Image

Telnet stelde onderzoeksstudenten en professoren in staat om in te loggen op een universitair mainframe vanaf elke terminal in het gebouw in de tijd van grote mainframecomputers. Deze login op afstand bespaarde onderzoekers elk semester uren wandelen.

Terwijl Telnet verbleekt in vergelijking met moderne netwerktechnologie, was het revolutionair in 1969 en hielp Telnet de weg vrijmaken voor het World Wide Web in 1989.

Image
Image

Bottom Line

Na verloop van tijd evolueerde onveilig Telnet naar het nieuwere SSH-netwerkprotocol, dat moderne netwerkbeheerders gebruiken om Linux- en Unix-computers op afstand te beheren. SSH biedt sterke authenticatie en beveiligt versleutelde datacommunicatie tussen computers via een onveilig netwerk.

Geen afbeeldingen hier

In tegenstelling tot Firefox- of Google Chrome-schermen, zijn Telnet-schermen onopvallend om te bekijken. Bij Telnet draait alles om typen op een toetsenbord. Het heeft geen van de grafische elementen die we tegenwoordig van webpagina's verwachten. Telnet-opdrachten kunnen cryptisch zijn, met voorbeeldopdrachten zoals z en prompt% fg. De meeste moderne gebruikers zouden Telnet-schermen archaïsch en traag vinden.

Telnet wordt zelden meer gebruikt om computers aan te sluiten vanwege het gebrek aan beveiliging. Het is echter nog steeds functioneel; er is een Telnet-client in Windows (10, 8, 7 en Vista), hoewel u mogelijk eerst Telnet moet inschakelen.

Aanbevolen: