Wat is een crossover-kabel?

Inhoudsopgave:

Wat is een crossover-kabel?
Wat is een crossover-kabel?
Anonim

Een Ethernet-crossover-kabel, ook wel een gekruiste kabel genoemd, verbindt twee Ethernet-netwerkapparaten. Deze kabels ondersteunen tijdelijke host-to-host-netwerken in situaties waar een tussenapparaat, zoals een netwerkrouter, niet aanwezig is. Crossover-kabels zien er bijna hetzelfde uit als gewone, straight-through (of patch) Ethernet-kabels, maar de interne bedradingsstructuren zijn anders.

Wat is een crossover-kabel?

Een gewone patchkabel verbindt verschillende soorten apparaten, bijvoorbeeld een computer en een netwerkswitch. Een crossover-kabel verbindt twee apparaten van hetzelfde type. U kunt de uiteinden van een patchkabel op elke manier bedraden, zolang beide uiteinden identiek zijn. Vergeleken met straight-through Ethernet-kabels, keert de interne bedrading van een crossover-kabel de zend- en ontvangstsignalen om.

Je kunt de omgekeerde kleurgecodeerde draden zien door de RJ-45-connectoren aan elk uiteinde van de kabel:

  • Standaardkabels hebben aan elk uiteinde een identieke volgorde van gekleurde draden.
  • Crossover-kabels hebben de eerste en derde draad (van links naar rechts geteld) gekruist en de tweede en zesde.
Image
Image

Een goede Ethernet-crossover-kabel heeft speciale markeringen die hem onderscheiden van rechte kabels. Velen zijn rood en hebben een "crossover"-stempel op de verpakking en de draadbehuizing.

Heeft u een crossover-kabel nodig?

Informatietechnologie (IT)-professionals gebruikten vaak crossover-kabels in de jaren negentig en 2000; de populaire vormen van Ethernet ondersteunden geen directe kabelverbindingen tussen hosts.

Zowel de originele als de Fast Ethernet-standaarden zijn ontworpen om specifieke draden te gebruiken voor het verzenden en ontvangen van signalen. Deze standaarden vereisten dat de twee eindpunten via een tussenapparaat met elkaar communiceerden om conflicten te voorkomen die werden veroorzaakt door het gebruik van dezelfde draden voor zowel zenden als ontvangen.

Een kenmerk van Ethernet, MDI-X genaamd, biedt de nodige ondersteuning voor automatische detectie om deze signaalconflicten te voorkomen. Het stelt de Ethernet-interface in staat om automatisch te bepalen welke signaleringsconventie het apparaat aan het andere uiteinde van de kabel gebruikt en onderhandelt dienovereenkomstig over de zend- en ontvangstdraden. Slechts één uiteinde van een verbinding hoeft automatische detectie te ondersteunen om deze functie te laten werken.

De meeste breedbandrouters voor thuisgebruik (zelfs oudere modellen) bevatten MDI-X-ondersteuning op hun Ethernet-interfaces. Gigabit Ethernet heeft ook MDI-X als standaard aangenomen.

Crossover-kabels zijn alleen nodig bij het aansluiten van twee Ethernet-clientapparaten, die geen van beide zijn geconfigureerd voor Gigabit Ethernet. Moderne Ethernet-apparaten detecteren automatisch het gebruik van crossover-kabels en werken er naadloos mee.

Ethernet-crossover-kabels gebruiken

Gebruik crossover-kabels alleen voor directe netwerkverbindingen. Als u probeert een computer aan te sluiten op een oude router of netwerkswitch met een crossover-kabel in plaats van een normale kabel, kan de link niet werken.

Je kunt deze kabels kopen via elektronische verkooppunten. Hobbyisten en IT-professionals geven er vaak de voorkeur aan om hun eigen crossover-kabels te maken. Om een straight-through-kabel om te zetten in een crossover-kabel, verwijdert u de connector en sluit u de draden opnieuw aan met de juiste zend- en ontvangstdraden gekruist.

Aanbevolen: