Heeft uw autoradio een crossover nodig?

Inhoudsopgave:

Heeft uw autoradio een crossover nodig?
Heeft uw autoradio een crossover nodig?
Anonim

Car audio-crossovers zijn waarschijnlijk enkele van de meest slecht begrepen audiocomponenten die er zijn. Omdat ze niet absoluut noodzakelijk zijn, is het vrij eenvoudig om het onderwerp helemaal te verdoezelen bij het bouwen of upgraden van een autoaudiosysteem. Head-units, versterkers en luidsprekers krijgen alle goede pers, maar dat betekent niet dat crossovers ook niet belangrijk zijn.

Image
Image

Om te begrijpen wat een crossover is en of een car audio build er echt een of meer nodig heeft, is het belangrijk om eerst een aantal basisprincipes te begrijpen die ten grondslag liggen aan het gebruik van car audio crossovers.

Het onderliggende idee is dat muziek is samengesteld uit audiofrequenties die het hele gamma van het menselijk gehoor bestrijken, maar sommige luidsprekers zijn beter in het produceren van specifieke frequenties dan andere. Tweeters zijn ontworpen om hoge frequenties weer te geven, woofers zijn ontworpen om lage frequenties weer te geven, enzovoort.

Met dat in gedachten zijn nieuwkomers in autoaudio vaak verrast om te horen dat elk bestaand autoaudiosysteem eigenlijk op een of ander niveau crossovers nodig heeft. Bijvoorbeeld, zeer eenvoudige systemen die coaxiale luidsprekers gebruiken, hebben eigenlijk kleine crossovers ingebouwd in de luidsprekers. Andere systemen, met name systemen die componentluidsprekers gebruiken, maken doorgaans gebruik van externe crossovers die alleen de juiste frequenties doorgeven aan de juiste luidsprekers.

Het belangrijkste doel van het opsplitsen van muziek in componentfrequenties en het alleen verzenden van bepaalde frequenties naar specifieke luidsprekers, is om een hogere geluidskwaliteit te bereiken. Door ervoor te zorgen dat alleen de juiste frequenties de juiste luidsprekers bereiken, kunt u vervorming effectief verminderen en de algehele geluidskwaliteit van een autoradiosysteem helpen verbeteren.

Soorten Car Audio Crossovers

Er zijn twee hoofdtypen crossovers, die elk het meest geschikt zijn voor specifieke situaties:

Passieve crossovers

Deze crossovers zitten tussen de versterker en de luidsprekers en filteren ongewenste frequenties weg. Sommige luidsprekers hebben ingebouwde passieve crossovers. Omdat deze crossovers eenvoudig tussen de versterker en de luidsprekers worden aangesloten, zijn ze relatief eenvoudig te installeren. Er is echter een zekere mate van inefficiëntie die inherent is aan passieve crossovers.

Actieve Crossovers

Deze staan ook bekend als elektronische crossovers en zijn zowel complexer als duurder dan passieve units. Actieve crossovers vereisen stroombronnen, maar ze verspillen geen stroom door versterkte signalen uit te filteren zoals passieve crossovers doen.

Wie heeft er echt een Car Audio Crossover nodig?

Het feit is dat elk autoradiosysteem een bepaald type crossover nodig heeft, net zoals elk autoaudiosysteem een bepaald type versterker nodig heeft. Maar net zoals veel head-units een ingebouwde versterker hebben, kunnen luidsprekers ook ingebouwde crossovers bevatten. In standaard auto-audiosystemen is het heel goed mogelijk om het goed te doen zonder extra cross-overs. Er zijn echter een aantal omstandigheden waarin een passieve of actieve unit de kwaliteit van het geluid, de efficiëntie van het systeem of beide zal verbeteren.

Als je autoradiosysteem coaxiale luidsprekers gebruikt, heb je waarschijnlijk geen extra crossover nodig. Luidsprekers met volledig bereik hebben al ingebouwde passieve crossovers die de frequenties filteren die elke driver bereiken. Zelfs als je een versterker aan de mix toevoegt, zouden de ingebouwde luidspreker-crossovers meer dan voldoende moeten zijn. U hebt echter mogelijk een crossover nodig als u een versterker en een subwoofer aan dat type systeem toevoegt.

Aan de andere kant heb je meestal een of meer crossovers nodig als je van plan bent een systeem te bouwen dat bestaat uit componentluidsprekers, meerdere versterkers en subwoofers. Dit is vooral het geval als u van plan bent om afzonderlijke versterkers te gebruiken om specifieke luidsprekers aan te sturen, zoals uw woofers of tweeters. Of je nu kiest voor actieve of passieve crossovers, je hebt iets nodig om te voorkomen dat ongewenste frequenties de luidsprekers bereiken.

Het is ook belangrijk op te merken dat aftermarket-versterkers doorgaans ingebouwde filters bevatten die effectief als crossovers fungeren als u een standaard auto-audiosysteem met componentluidsprekers bouwt. Met het hoogdoorlaatfilter in dit type versterker kunt u tweeters aansturen en met het laagdoorlaatfilter kunt u woofers aansturen, zonder dat er extra crossovers nodig zijn.

Wanneer een actieve crossover echt kan helpen

Hoewel je normaal gesproken prima kunt rondkomen zonder een crossover in een situatie waarin je slechts een enkele versterker gebruikt, kunnen meer gecompliceerde builds echt profiteren van een actieve crossover. Een 3-way crossover is bijvoorbeeld een component die u daadwerkelijk tussen uw head-unit en meerdere versterkers bedraden.

In dit type scenario ontvangt elke versterker een specifiek frequentiebereik van de crossover en wordt elke versterker gebruikt om een specifiek type luidspreker aan te sturen. De ene kan bijvoorbeeld voorluidsprekers aansturen met een hoogdoorlaat, een andere kan achterste luidsprekers met volledig bereik aansturen en een derde subwooferversterker kan een sub aansturen.

Vereisen crossovers een professionele installatie?

Het installeren van crossovers is geen rocket science, maar je moet een basiskennis hebben van wat je doet voordat je aan dit soort doe-het-zelf-projecten begint. Het installeren van een passieve crossover is relatief eenvoudig, omdat het alleen gaat om het bedraden van een crossover tussen uw versterker en uw luidsprekers. U kunt bijvoorbeeld een passieve crossover aansluiten op uw versterkeruitgang, vervolgens de tweeteruitgang van de crossover op uw tweeter en de wooferuitgang op uw woofer.

Het installeren van een actieve auto-audio-crossover zal doorgaans een meer gecompliceerde procedure zijn. Het belangrijkste probleem is dat actieve crossovers stroom nodig hebben, dus je moet stroom- en aardingsdraden naar elke eenheid leiden. Het goede nieuws is dat als je al een versterker hebt geïnstalleerd, je meer dan in staat moet zijn om een actieve crossover te installeren, aangezien de bedrading niet echt ingewikkelder is. Het is zelfs zo dat het aarden van uw actieve crossover op dezelfde plaats waar u uw versterker hebt geaard, vervelende aardlusinterferentie helpt voorkomen.

Aanbevolen: