Wat betekent dynamische DNS?

Inhoudsopgave:

Wat betekent dynamische DNS?
Wat betekent dynamische DNS?
Anonim

DDNS staat voor dynamische DNS, of, meer specifiek, dynamisch Domain Name System. Het is een dienst die internetdomeinnamen koppelt aan IP-adressen. Met een DDNS-service hebt u overal ter wereld toegang tot uw thuiscomputer.

DDNS heeft een soortgelijk doel als het Domain Name System (DNS) van het internet, omdat DDNS iedereen die een web- of FTP-server host, een openbare naam laat adverteren voor potentiële gebruikers.

In tegenstelling tot DNS, dat alleen werkt met statische IP-adressen, is DDNS echter ook ontworpen om dynamische (veranderende) IP-adressen te ondersteunen, zoals die welke zijn toegewezen door een DHCP-server. Dat maakt DDNS geschikt voor thuisnetwerken, die normaal gesproken dynamische openbare IP-adressen ontvangen van een internetprovider.

Image
Image

DDNS is niet hetzelfde als DDoS, ook al delen deze technologieën de meeste van dezelfde acroniemletters.

Hoe een DDNS-service werkt

Om DDNS te gebruiken, meld je je aan bij een dynamische DNS-provider en installeer je hun software op de hostcomputer. De hostcomputer is de computer die als server wordt gebruikt, of het nu een bestandsserver, webserver of een ander type server is.

Als je bijvoorbeeld FTP-software op je computer hebt die het apparaat in een FTP-server verandert, installeer dan de DDNS-toepassing op die computer. Die computer is degene die gebruikers bereiken wanneer ze uw server opvragen, dus het is degene die de DDNS-provider altijd moet bijwerken met zijn huidige IP-adres.

De software controleert het dynamische IP-adres op wijzigingen. Wanneer het adres verandert (wat uiteindelijk per definitie zal gebeuren), neemt de software contact op met de DDNS-service om uw account bij te werken met het nieuwe IP-adres.

Dit betekent dat zolang de DDNS-software altijd actief is en een verandering in het IP-adres kan detecteren, de DDNS-naam die u aan uw account hebt gekoppeld, bezoekers naar de hostserver blijft leiden, ongeacht hoe vaak het IP-adres adreswijzigingen.

Een DDNS-service is niet nodig voor netwerken met statische IP-adressen, omdat de domeinnaam niet hoeft te weten wat het IP-adres is nadat hij er de eerste keer over is verteld. Dit komt omdat statische adressen niet veranderen.

Een DDNS-service is slechts een deel van de vergelijking bij het aanbieden van bestanden via internet vanaf een computer. U moet de router ook vertellen met welke computer in het netwerk contact moet worden opgenomen wanneer een gebruiker buiten het netwerk toegang krijgt tot de server. Dit gebeurt via port forwarding op de router.

Bottom Line

Een DDNS-service is perfect als u uw website thuis host, bestanden hebt die u wilt openen, waar u ook bent (zoals op afstand verbinding maken met uw computer wanneer u weg bent), uw thuisnetwerk wilt beheren van ver, of een andere soortgelijke reden.

Waar krijg je een gratis of betaalde DDNS-service

Verschillende online providers bieden gratis DDNS-abonnementsservices die Windows-, Mac- of Linux-computers ondersteunen. Een paar favorieten zijn NoIP, FreeDNS en Dynu.

Met een gratis DDNS-service kun je geen enkele URL kiezen en verwachten dat deze naar je server wordt doorgestuurd. U kunt bijvoorbeeld files.google.org niet kiezen als uw bestandsserveradres. In plaats daarvan krijg je na het kiezen van een hostnaam een beperkte selectie van domeinen te zien waaruit je een keuze kunt maken.

Als u bijvoorbeeld NoIP als uw DDNS-service gebruikt, kunt u een hostnaam kiezen die uw naam is of een willekeurig woord of een combinatie van woorden, zoals mijn1website, maar de gratis domeinopties zijn hopto.org, zapto.org, systes.net en ddns.net. Dus als u hopto.org kiest, is uw DDNS-URL my1website.hopto.org.

Andere providers bieden betaalde opties. Google Domains bevat ook dynamische DNS-ondersteuning.

Aanbevolen: