Wat is een ad-hoc draadloos netwerk?

Inhoudsopgave:

Wat is een ad-hoc draadloos netwerk?
Wat is een ad-hoc draadloos netwerk?
Anonim

"Ad hoc" betekent geïmproviseerd of geïmproviseerd, dus een draadloos ad hoc netwerk (WANET) is een soort on-demand, geïmproviseerd apparaat-naar-apparaat netwerk. In de ad-hocmodus kunt u rechtstreeks een draadloze verbinding met een andere computer of een ander apparaat tot stand brengen zonder dat u verbinding hoeft te maken met een Wi-Fi-toegangspunt of router.

Omdat een ad-hocverbinding geen bestaande infrastructuur nodig heeft om het netwerk in stand te houden, is het gedecentraliseerd en wordt het beschouwd als een peer-to-peer (P2P) netwerk.

In plaats van een centraal beheerapparaat (zoals een router) te gebruiken waar de gegevens van het netwerk constant in en uit stromen voor en na het bereiken van de onderliggende apparaten (zoals telefoons en computers), moet elk knooppunt waaruit de ad hoc bestaat netwerk stuurt gegevens gelijkmatig door de hele structuur.

Image
Image

Draadloze ad hoc netwerkdetails

Hier volgen enkele kenmerken, toepassingen, voordelen en nadelen van ad-hocnetwerken:

  • Dure apparatuur is niet nodig om een on-the-fly, ad hoc netwerk op te zetten.
  • Er is geen enkel storingspunt in een ad-hocnetwerk.
  • Ad-hocnetwerken zijn handig wanneer u bestanden of andere gegevens rechtstreeks met een andere computer wilt delen, maar geen toegang hebt tot een Wi-Fi-netwerk.
  • In noodsituaties waar een draadloos netwerk geschikt is, maar er is geen onderliggend netwerk om te gebruiken, kunnen draadloze ad-hocnetwerken snel worden geïmplementeerd en vergelijkbare resultaten opleveren.
  • Er kan meer dan één laptop worden aangesloten op het ad-hocnetwerk, zolang de adapterkaarten zijn geconfigureerd voor ad-hocmodus en verbinding maken met dezelfde SSID. De computers moeten zich binnen 100 meter van elkaar bevinden.
  • U kunt een ad-hoc draadloos netwerk gebruiken om de internetverbinding van uw computer te delen met een andere computer.
  • Er is geen centrale beheerhub waar alle apparaten kunnen worden bediend.

Soorten draadloze ad-hocnetwerken

Draadloze ad-hocnetwerken zijn onderverdeeld in klassen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Mobiel ad-hocnetwerk (MANET): Een ad-hocnetwerk van mobiele apparaten.
  • Voertuig ad hoc netwerk (VANET): Gebruikt voor communicatie tussen voertuigen. Intelligente VANET's gebruiken kunstmatige intelligentie en ad-hoctechnologieën om te communiceren wat er moet gebeuren tijdens ongevallen.
  • Smartphone ad hoc netwerk (SPAN): Draadloos ad hoc netwerk gecreëerd op smartphones via bestaande technologieën zoals Wi-Fi en Bluetooth.
  • Draadloos mesh-netwerk: Een mesh-netwerk is een ad-hocnetwerk waarbij de knooppunten rechtstreeks met elkaar communiceren om informatie door het netwerk door te geven.
  • Army tactische MENT: Gebruikt in het leger voor "on-the-move" communicatie, een draadloos tactisch ad hoc netwerk vertrouwt op bereik en directe werking om netwerken op te zetten wanneer dat nodig is.
  • Draadloos sensornetwerk: draadloze sensoren die alles verzamelen, van temperatuur- en drukmetingen tot geluids- en vochtigheidsniveaus, kunnen een ad-hocnetwerk vormen om informatie aan een thuisbasis te leveren zonder dat dit nodig is maak er rechtstreeks verbinding mee.
  • Ad-hocnetwerk voor noodredding: Ad-hocnetwerken zijn belangrijk wanneer zich een ramp voordoet en gevestigde communicatiehardware niet goed functioneert.

Ad hoc draadloze netwerkbeperkingen

Voor het delen van bestanden en printers moeten alle gebruikers in dezelfde werkgroep zitten, of als een computer lid is van een domein, moeten de andere gebruikers accounts op die computer hebben om toegang te krijgen tot gedeelde items.

Andere beperkingen van ad-hoc draadloze netwerken zijn onder meer het gebrek aan beveiliging en een trage gegevenssnelheid. Ad-hocmodus biedt minimale beveiliging; als aanvallers binnen het bereik van uw ad-hocnetwerk komen, hebben ze geen problemen om verbinding te maken.

Nieuwe Wi-Fi Direct-technologie elimineert veel van de beperkingen en beveiligingsbedreigingen die aanwezig zijn in ad-hoc draadloze netwerken.

Aanbevolen: