Wat is een server?

Inhoudsopgave:

Wat is een server?
Wat is een server?
Anonim

Een server is een computer die is ontworpen om verzoeken te verwerken en gegevens te leveren aan een andere computer via internet of een lokaal netwerk. Een bekend type server is een webserver waar webpagina's via internet kunnen worden benaderd via een client zoals een webbrowser. Er zijn echter verschillende soorten servers, waaronder lokale servers, zoals bestandsservers die gegevens opslaan binnen een intranetnetwerk.

Wat doet een server in een computernetwerk?

Hoewel elke computer met de benodigde software als server kan functioneren, verwijst het meest typische gebruik van het woord naar de enorme, krachtige machines die gegevens van internet pushen en ophalen.

De meeste computernetwerken ondersteunen een of meer servers die gespecialiseerde taken afhandelen. In de regel geldt dat hoe groter het netwerk is in termen van clients die er verbinding mee maken of de hoeveelheid gegevens die het verplaatst, hoe waarschijnlijker het is dat meerdere servers een rol spelen, elk voor een specifiek doel.

De server is de software die een specifieke taak afhandelt. De krachtige hardware die deze software ondersteunt wordt echter ook wel een server genoemd. Dit komt omdat de serversoftware die een netwerk van honderden of duizenden clients coördineert, hardware vereist die robuuster is dan computers voor gebruik door consumenten.

Veelvoorkomende soorten servers

Hoewel sommige dedicated servers zich richten op één functie, zoals een printserver of databaseserver, gebruiken sommige implementaties één server voor meerdere doeleinden.

Een groot netwerk voor algemene doeleinden dat een middelgroot bedrijf ondersteunt, gebruikt waarschijnlijk verschillende soorten servers, waaronder:

  • Webserver: een webserver toont pagina's en voert apps uit via webbrowsers. De server waarmee uw browser nu is verbonden, is een webserver die deze pagina en de afbeeldingen erop levert. Het clientprogramma is in dit geval een browser zoals Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera of Safari. Webservers worden voor veel taken gebruikt, naast het leveren van eenvoudige tekst en afbeeldingen, zoals het online uploaden en back-uppen van bestanden via een cloudopslagservice of online back-upservice.
  • E-mailserver: E-mailservers verzenden en ontvangen e-mailberichten. Als je een e-mailclient op je computer hebt, maakt de software verbinding met een IMAP- of POP-server om je berichten naar je computer te downloaden, en een SMTP-server om berichten terug te sturen via de e-mailserver.
  • FTP-server: FTP-servers verplaatsen bestanden via File Transfer Protocol-tools. FTP-servers zijn op afstand toegankelijk via FTP-clientprogramma's, die verbinding maken met de bestandsshare op de server, hetzij via de ingebouwde FTP-mogelijkheden van de server, hetzij met een speciaal FTP-serverprogramma.
  • Identity Server: Identiteitsservers ondersteunen aanmeldingen en beveiligingsrollen voor geautoriseerde gebruikers.

Honderden gespecialiseerde servertypen ondersteunen computernetwerken. Afgezien van de gebruikelijke bedrijfstypen, hebben thuisgebruikers vaak een interface met onder andere online gameservers, chatservers en audio- en videostreamingservers.

Sommige servers bestaan voor een specifiek doel, maar worden niet noodzakelijkerwijs op een zinvolle manier gebruikt. DNS-servers en proxyservers zijn enkele voorbeelden.

Soorten netwerkservers

Veel netwerken op internet gebruiken een client-server netwerkmodel dat websites en communicatiediensten integreert.

Een alternatief model, peer-to-peer-netwerken genaamd, stelt alle apparaten in een netwerk in staat om naar behoefte als server of als client te functioneren. Peer-netwerken bieden een grotere mate van privacy omdat communicatie tussen computers nauw is gericht. Deels vanwege bandbreedtebeperkingen zijn de meeste implementaties van peer-to-peer-netwerken echter niet robuust genoeg om grote verkeerspieken te ondersteunen.

Serverclusters begrijpen

Het woord cluster wordt algemeen gebruikt in computernetwerken om te verwijzen naar een implementatie van gedeelde computerbronnen. Gewoonlijk integreert een cluster de bronnen van twee of meer computerapparaten die anders afzonderlijk zouden kunnen functioneren voor een gemeenschappelijk doel (vaak een werkstation of serverapparaat).

Image
Image

Een webserverfarm is een verzameling netwerkwebservers, elk met toegang tot inhoud op dezelfde site. Deze servers functioneren conceptueel als een cluster. Puristen debatteren echter over de technische classificatie van een serverfarm als een cluster, afhankelijk van de details van de hardware- en softwareconfiguratie.

Computerservers thuis

Omdat servers software zijn, kunnen mensen thuis servers draaien die toegankelijk zijn voor apparaten die op hun thuisnetwerk zijn aangesloten of apparaten buiten het netwerk. Sommige netwerkbewuste harde schijven gebruiken bijvoorbeeld het Network Attached Storage-serverprotocol om verschillende pc's in een thuisnetwerk toegang te geven tot een gedeelde set bestanden.

Image
Image

Plex-mediaserversoftware helpt gebruikers bij het bekijken van digitale media op tv's en entertainmentapparaten, ongeacht of de gegevens zich in de cloud of op een lokale pc bevinden.

Als uw netwerk is ingesteld om port forwards toe te staan, kunt u inkomende verzoeken van buiten uw netwerk accepteren om uw thuisserver te laten fungeren als een server van een groot bedrijf zoals Facebook of Google (waar iedereen toegang heeft tot uw bronnen).

Niet alle thuiscomputers en internetverbindingen zijn echter geschikt voor veel verkeer. Bandbreedte, opslag, RAM en andere systeembronnen zijn factoren die van invloed zijn op de grootte van een thuisserver die u kunt ondersteunen. De meeste thuisbesturingssystemen hebben ook geen servergerelateerde functies.

Meer informatie over servers

Omdat uptime van cruciaal belang is voor de meeste servers, zijn servers niet ontworpen om uit te schakelen, maar om 24/7 te draaien. Soms gaan servers echter opzettelijk uit wegens gepland onderhoud. Daarom stellen sommige websites en services gebruikers op de hoogte van geplande downtime of gepland onderhoud. Servers kunnen ook onbedoeld uitvallen tijdens zoiets als een DDoS-aanval.

Een webserver die een fout meldt als gevolg van downtime, al dan niet opzettelijk, kan dit doen met behulp van een standaard

Wanneer een webserver informatie permanent of zelfs tijdelijk verwijdert, hebt u mogelijk nog steeds toegang tot die bestanden als een externe service deze heeft gearchiveerd. Wayback Machine is een voorbeeld van een webarchief die snapshots opslaat van webpagina's en bestanden die zijn opgeslagen op webservers.

Grote bedrijven met meerdere servers hebben doorgaans geen lokale toegang tot deze servers, zoals met een toetsenbord en muis, maar via externe toegang. Deze servers zijn soms ook virtuele machines, wat betekent dat één opslagapparaat meerdere servers kan hosten, wat fysieke ruimte en geld bespaart.

FAQ

    Wat doet een proxyserver?

    Een proxyserver dient als een extra beveiligingslaag tussen jou en de sites die je bezoekt. Als u verbinding maakt met een proxyserver, wordt uw IP-adres verborgen voor de andere servers waarmee u verbinding maakt, omdat zij in plaats daarvan het adres van de proxyserver zien. Zoek op internet naar "gratis proxyservers" om tientallen opties te vinden.

    Wat doet een DNS-server?

    DNS-servers slaan databases op met openbare IP-adressen. Wanneer u een URL in uw browser invoert, verta alt een DNS-server deze naar een IP-adres, zodat u verbinding kunt maken met de juiste webserver.

    Wat doet een DHCP-server?

    DHCP-servers zijn verantwoordelijk voor het toewijzen van IP-adressen met behulp van het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). In de meeste wifi-thuisnetwerken doet de router dit werk, maar grotere netwerken hebben mogelijk een speciale DHCP-server.

    Wat is een Discord-server?

    Discord is een tool voor tekst-, spraak- en videochat die is gericht op gaminggemeenschappen. Je sluit je aan of maakt een Discord-server om te communiceren met mensen van over de hele wereld met dezelfde interesses. Discord-servers kunnen openbaar of privé zijn.

Aanbevolen: