Binnenkort werken Chrome-extensies mogelijk in Safari

Inhoudsopgave:

Binnenkort werken Chrome-extensies mogelijk in Safari
Binnenkort werken Chrome-extensies mogelijk in Safari
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple, Google, Microsoft en Mozilla hebben overeenstemming bereikt over een gemeenschappelijke standaard voor browserextensies.
  • Apple ha alt het maximale uit deze deal.
  • Browserextensies komen naar de iPad in iPadOS 15.
Image
Image

Binnenkort kun je al die leuke Chrome-browserextensies gebruiken in Safari, Edge en Firefox, en ook "genieten" van het handjevol Safari-extensies in alle browsers.

Apple, Google, Microsoft en Mozilla hebben de handen ineen geslagen om een gemeenschappelijk platform voor browserextensies te maken. Het idee is dat een enkele extensie in elke webbrowser kan werken, in plaats van beperkt te zijn tot bijvoorbeeld Chrome. Voor Chrome-gebruikers betekent dit weinig: als er een extensie is die u wilt, is de kans groot dat deze hoe dan ook exclusief voor Chrome is. Maar voor Safari-gebruikers is dit enorm nieuws. Vooral omdat extensies worden ondersteund in Safari op de iPad in iOS 15.

"Ik zou moeten zeggen dat Apple waarschijnlijk het meeste uit die interoperabiliteit kan halen, aangezien de meeste browser-plug-ins zijn gebouwd om in Chrome of Firefox of beide al te werken", Adam Hudnall, van 3D-print- en prototypingbedrijf Recursive Dynamics, vertelde Lifewire via e-mail.

Onderuitgebreid

Vorig jaar opende Apple Safari-extensies om dezelfde technologieën te gebruiken als Chrome-extensies: JavaScript, HTML en CSS, oftewel standaard webtechnologieën. In theorie zouden ontwikkelaars hun extensies op Safari kunnen laten draaien met weinig of geen extra werk. In de praktijk was zelfs dit te veel moeite. Chrome heeft ongeveer 65% van de browsermarkt. Safari komt op de tweede plaats, maar heeft nog steeds maar een mager aandeel van 18%.

Ik zou moeten zeggen dat Apple waarschijnlijk het meeste uit die interoperabiliteit kan halen.

Dit WebExtensions Community Group Charter is een uitbreiding van de beleidswijziging van Apple voor 2020. Ontwikkelaars zullen nog steeds Safari-extensies moeten maken (en ze vermoedelijk ter goedkeuring voorleggen aan de App Store van Apple), maar Safari en Firefox zullen in ieder geval op gelijke voet staan met Chrome.

"Ik zou zeggen dat Apple het meeste baat heeft bij deze ontwikkeling", vertelde Daivat Dholakia, directeur operaties bij Force by Mojio, via e-mail aan Lifewire. "Safari scoort nog steeds ver onder Chrome in populariteit. Ik voorspel dat Apple de komende jaren veel nadruk zal leggen op het domineren van de webbrowserscene."

Browseroorlogen

Vroeger koos je een platform op basis van hardware (Mac of pc) of OS (macOS versus Windows). Nu er zoveel software in de cloud draait, is uw computer slechts een front-end voor identieke ervaringen. Dropbox, Google Docs, Gmail, Trello, enzovoort draaien allemaal in of op de cloud. Zelfs services die apps gebruiken, zoals Slack, zijn slechts websites die worden uitgevoerd in een zelfstandige, aangepaste Chrome-browser op uw computer.

De browser is dus een groot probleem. En in tegenstelling tot vrijwel overal elders, loopt Apple ver achter in de wereld van webbrowsers.

Image
Image

De strategie van Apple tot nu toe was om Safari uitstekend en privé te maken. Het is snel, het is zeer energiezuinig en het is diep geïntegreerd met de Mac en iOS. Je bladwijzers, leeslijst en zelfs geopende tabbladen worden gesynchroniseerd tussen al je apparaten, en het is gemakkelijk om Safari te gebruiken met andere functies zoals snelkoppelingen. Maar zelfs dat is een tafelinzet in de browseroorlogen - Chrome synchroniseert ook alles.

Apple's andere spel is privacy. Safari blokkeert al trackers, laat je bepalen tot welke privégegevenssites toegang hebben, en nog veel meer. Dit is een fantastisch voordeel, maar het is niet genoeg.

Nog een extensiegrap

Sommige apps, zoals 1Password, bieden native extensies voor alle browsers. Anderen, zoals Trello, vereisen dat je een browserextensie installeert voor basisfuncties - bijvoorbeeld een webpagina naar Trello knippen - en toch geen extensie voor Safari maken. Hierdoor hebben Mac-gebruikers weinig andere keus dan Chrome (of een op Chromium gebaseerde browser zoals Microsoft's Edge) te installeren, met alle energie- en privacyproblemen die ze met zich meebrengen.

Ik voorzie dat Apple de komende jaren veel nadruk zal leggen op het domineren van de webbrowserscene.

Het WebExtensions-handvest laat zien dat Apple het serieus meent om Safari niet achter te laten. Maar dat is niet alles.

"Ze rollen al nieuwe producten uit met webextensiemogelijkheden voor mobiel browsen, wat waarschijnlijk het resultaat is van deze samenwerking", zegt Dholakia.

Een van deze "nieuwe producten" is extensieondersteuning in Safari voor iPad in iOS 15. Je kunt ze toevoegen aan Safari, net zoals je kunt met de Mac. Het verschil is dat de iPad vrijwel de hele markt heeft als het gaat om tablets. Dat zou ontwikkelaars onder druk kunnen zetten om meer ondersteuning voor Safari toe te voegen, wat misschien precies is wat Apple wil.

Aanbevolen: