Waarom ik (al) dol ben op snelkoppelingen voor Mac

Inhoudsopgave:

Waarom ik (al) dol ben op snelkoppelingen voor Mac
Waarom ik (al) dol ben op snelkoppelingen voor Mac
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De iOS-automatiseringsapp Shortcuts komt in de herfst naar de Mac.
  • De Mac zal direct uit de doos compatibele iOS-snelkoppelingen uitvoeren.
  • Snelkoppelingen werken zelfs met AppleScript en Automator.
Image
Image

Een van de plaatsen waar de Mac al jaren achterloopt op iOS, is de automatisering. Niet langer - Shortcuts komt dit najaar naar de Mac met macOS 12 Monterey, en het ziet er geweldig uit.

De Mac heeft veel meer kracht dan de iPad en iPhone als het gaat om automatisering. Je kunt het vrijwel programmeren om te doen wat je maar wilt. In theorie. Om de meeste van die tools - AppleScript, shellscripting, de zogenaamd gebruiksvriendelijke Automator - te gebruiken, moet je kunnen programmeren. Snelkoppelingen, aan de andere kant, zijn een beetje zoals Legos voor automatisering, in die zin dat iedereen het kan oppakken en saaie, repetitieve taken kan automatiseren.

De oude manier versus de nieuwe manier

Automatisering is zo oud als de Mac zelf. Het zorgde voor een kickstart van het computergebruik in de uitgeverswereld en speelde een grote rol in het feit dat Macs zo groot werden in ontwerp en publicatie. Als je een krantenkantoor binnengaat, vind je misschien nog steeds een oude OS 9 Mac in de hoek, die een aantal essentiële taken automatiseert.

Maar hoewel Mac-automatisering erg krachtig was en nog steeds is, is het ver achterop geraakt bij de iPad en iPhone.

Shortcuts begon als een app van derden genaamd Workflow. Apple kocht het, veranderde het in Shortcuts en heeft het sindsdien steeds beter gemaakt.

Automatisering is misschien wel de ultieme power-user-functie, dus het is geweldig om te zien dat het eindelijk naar de Mac komt.

Het principe van Shortcuts is dat je een aantal vooraf gebouwde stappen in een workflow plaatst en ze in volgorde sleept, de een onder de ander. Wanneer u de snelkoppeling uitvoert, worden deze stappen uitgevoerd en krijgt u het resultaat. Het kan zo simpel zijn als het maken van een screenshot, het formaat wijzigen en het in een-j.webp

Het leuke is dat sinds de lancering van Shortcuts talloze externe ontwikkelaars ondersteuning hebben toegevoegd. Het is een bloeiend ecosysteem. Ik heb honderden snelkoppelingen op mijn iPad en tientallen gebruik ik meerdere keren per dag. En elke keer als ik terugga naar mijn Mac, mis ik ze. Daarom is Shortcuts voor Mac zo belangrijk.

Snelkoppelingen op de Mac

M1 Macs, zoals de nieuwe iMac uit 2021 en de MacBook Air en Pro van vorig jaar, kunnen iPad- en iPhone-apps draaien. In macOS Monterey werken deze iOS-apps prima met Shortcuts, alsof ze op hun eigen machines draaien. Dit betekent dat je je oude snelkoppelingen op de Mac zou moeten kunnen uitvoeren, zonder dat er aanpassingen nodig zijn.

Image
Image

Maar Monterey zal ook veel nieuwe Shortcuts-functies toevoegen die Mac-specifiek zijn. U kunt bijvoorbeeld die oude AppleScripts uitvoeren en Automator-acties importeren en ze in Shortcuts plaatsen.

Een andere functie die uniek is voor de Mac (tenzij iOS 15 deze ook toevoegt) is de flexibiliteit in manieren om snelkoppelingen te activeren. Je kunt ze nog steeds uitvoeren wanneer je de deelpijl gebruikt, maar je kunt ook een snelkoppeling in het Dock neerzetten en er vervolgens items naar slepen. Die eerder genoemde snelkoppeling voor het wijzigen van de grootte van schermafbeelding naar-j.webp

Echt werk

Jarenlang hebben critici beweerd dat je "echt werk" niet gedaan kunt krijgen op een iPad. Ondertussen genoten iPad-gebruikers van functies zoals Shortcuts om allerlei dingen te automatiseren die gewoon onmogelijk zijn op de Mac. Probeer uw Mac bijvoorbeeld automatisch geselecteerde inkomende e-mails op te laten slaan als pdf's. Op de iPad is het eenvoudig: snelkoppelingen gebruiken. Automatisering is misschien wel de ultieme power-user-functie, dus het is geweldig om te zien dat het eindelijk naar de Mac komt.

Aanbevolen: