Waarom ik dol ben op de absurd goede MTM-luidsprekers van iLoud

Inhoudsopgave:

Waarom ik dol ben op de absurd goede MTM-luidsprekers van iLoud
Waarom ik dol ben op de absurd goede MTM-luidsprekers van iLoud
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De iLoud MTM is een kleine, krachtige studiomonitorluidspreker die enorm klinkt.
  • Ze worden geleverd met een kamerkalibratiemicrofoon in de doos voor supereenvoudige afstemming.
  • Deze luidsprekers zien er misschien uit als speelgoed, maar het zijn professionele gereedschappen.
Image
Image

iLoud's MTM-luidsprekers zien eruit als een paar computerluidsprekers uit de jaren 90, maar klinken als iets dat onmogelijk groter is.

Normaal gesproken staan kleine luidsprekers gelijk aan kleiner geluid. Die kleine luidsprekerconussen kunnen gewoon niet zoveel lucht verplaatsen als een grotere conus, wat meestal leidt tot een dunner geluid, met minder bas. Of kleinere luidsprekers slagen erin om hun bas uit te breiden met slimme trucs, zoals baspoorten die naar achteren openen of complexe geluidsvormende buizen aan de binnenkant. Dit helpt, maar het resultaat kan slap of ongericht zijn.

Deze iLoud-luidsprekers gebruiken een combinatie van slim ontwerp, digitale verwerking en een meegeleverde kamerkalibratiemicrofoon om een geluid te creëren dat kan wedijveren met enorme luidsprekers met zelfs 8-inch drivers.

Een goede luidspreker gaat tientallen jaren mee. Maar deze luidsprekers zijn ook computers, en ik ben bang dat ze niet zo zullen blijven…

Grootte (niet langer) is van belang

De iLoud MTM's (de MTM verwijst naar de symmetrische mid-tweeter-mid lay-out van de drivers, opmerkelijk omdat er geen W of woofer is) zijn aangedreven near-field studiomonitors. Dat betekent dat ze hun eigen versterkers aan de binnenkant hebben en dat ze zijn ontworpen om op het bureau of op standaards bij het bureau te worden gezet en van dichtbij te worden gebruikt. Dit soort monitor wordt gebruikt door muzikanten, filmeditors en iedereen die nauwkeurige geluiden nodig heeft voor het maken en mixen van muziek.

Ik maak muziek en ik gebruikte een paar (uitstekende) Yamaha HS-8-luidsprekers, gigantische dozen die zelfs van dichtbij geweldig klinken, maar die veel te groot zijn voor de meeste bureaus. Ze zijn meer dan 15 centimeter lang en meer dan een voet diep, met 8-inch kegels. Ik wilde inkrimpen en vond de iLouds.

Ik was sceptisch dat de iLouds zelfs maar in de buurt zouden kunnen komen van de Yamaha's, simpelweg vanwege de grootte. Maar een paar jaar geleden deed ik een aantal uitgebreide vergelijkingen naast elkaar. Uiteindelijk heb ik de iLouds teruggestuurd en de grote dozen bewaard, maar alleen uit luiheid. Het was gemakkelijker om de nieuwe luidsprekers terug te sturen dan om mijn oude te verkopen.

Geluidstechnisch was er weinig verschil. Of liever gezegd, de verschillen waren niet wat je zou verwachten.

Image
Image

3D-ruimte

De MTM wordt geleverd met een kleine microfoon en een kabel die hem verbindt met een kleine aansluiting aan de achterkant van de luidspreker. Zodra u de luidsprekers op hun plaats hebt, plaatst u de microfoon waar uw hoofd gewoonlijk gaat (u hebt een microfoonstandaard of iets dergelijks nodig) en drukt u op de kalibratieknop op de luidspreker. De luidsprekers blazen een reeks sonische kreten uit, de microfoon luistert en de luidspreker gebruikt de informatie om uw ruimte te kalibreren.

Vraag een willekeurige geluidstechnicus of je betere luidsprekers moet kopen, en ze zullen je vertellen om in plaats daarvan je kamer te behandelen om malafide geluidsgolven te minimaliseren en ongecontroleerde basreflecties op te vangen.

De automatische kamerkalibratie (ARC) van de iLoud is geen vervanging voor al die schuimblokken en panelen, maar het maakt nog steeds een enorm verschil en compenseert eventuele vreemde effecten die uw kamer zou kunnen hebben. En ARC is ongelooflijk voor mensen die een kamer thuis als hun studio gebruiken en die dingen nooit aan de muren zullen plakken.

Eenmaal gekalibreerd, krijg je luidsprekers die nauwkeurig zijn van bas tot hoge tonen en verbazingwekkend groot en helder klinken. Het lijkt bijna onmogelijk dat zo'n geluid uit zulke kleine doosjes kan komen.

De "geluidsfase" - het 3D-beeld van de muziek voor je - is absurd precies. De HS8's doen het goed, maar het stereobeeld van de MTM is zo strak dat je kunt aangeven waar elk geluid vandaan komt. Het geluid lijkt nooit uit de speakers te komen. Het bestaat gewoon.

Image
Image

En hoe zit het met de bas? Ook dat is verrassend. Ik wed dat als je van echt rommelende, baszware muziek houdt, de grotere luidsprekers beter zijn. Maar voor bijna al het andere zijn de MTM's gelijk aan de grotere luidsprekers, wat me verbaasde.

De enige plaats waar de grotere Yamaha's duidelijk wonnen, was in het algemeen luisteren. De algemeen aanvaarde wijsheid is dat studiomonitors niet kunnen worden gebruikt om voor de lol naar muziek te luisteren, omdat ze te steriel of te nauwkeurig zijn. Dat is een stapelbed. De Yamaha's klinken geweldig in de kamer, waar je ook bent. De iLouds zijn echter alleen echt geweldig als ze als monitoren worden gebruikt. Als je van het bureau weggaat, is het geluid meer warrig en soms onaangenaam.

Uiteindelijk houd ik ze echter niet. Er komt een hoog gejank uit de transformator aan de achterkant van elke luidspreker. Het is een bekend probleem bij sommige units. Een goede speaker gaat tientallen jaren mee. Maar deze luidsprekers zijn ook computers, en ik ben bang dat ze niet zo zullen blijven, wat jammer is, want er is echt niets anders zoals zij.

Aanbevolen: