Wat we willen van iPadOS 15

Inhoudsopgave:

Wat we willen van iPadOS 15
Wat we willen van iPadOS 15
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple onthult nieuwe versies van iOS, iPadOS, WatchOS en macOS op WWDC op maandag 7 juni.
  • De M1 iPad is veel te krachtig voor iOS 14. Het is tijd voor een radicaal herontwerp.
  • De meest verwachte functie is ondersteuning voor meerdere gebruikers.
Image
Image

iPadOS 15 zou de grootste verandering van de iPad in jaren kunnen zijn, of de grootste teleurstelling.

Tijdens de WWDC-keynote van maandag zal Apple details geven over de aankomende software-updates. Daarvan zou iPadOS 15 de interessantste kunnen zijn. Waarom? Om te beginnen miste de iPad een aantal grote veranderingen in bijvoorbeeld iOS 14-widgets op het startscherm van vorig jaar. Maar meer dan dat, de ongelooflijke hardware van de iPad wordt tegengehouden door de software. Zelfs de iPad Pro van 2018 heeft meer kracht dan de meeste mensen kunnen gebruiken, en toch mist het besturingssysteem nog steeds basisfuncties.

Widgets, Windows en multitasking

Vorig jaar kreeg iOS 14 widgets op het startscherm. Je gebruikt ze waarschijnlijk op je iPhone. De iPad, die aantoonbaar beter geschikt is voor grote widgets op het startscherm, heeft een versie waarmee je alleen widgets aan de zijbalk kunt toevoegen.

Maar het hele iPad-startscherm heeft een opknapbeurt nodig. Het app-pictogramraster is een verspilling van de meest kostbare ruimte op uw iPad. Stel je voor dat Apple op de een of andere manier de kracht en het gemak van het bureaublad en de vensters van de Mac naar de iPad zou kunnen brengen. Sterker nog, doe niet eens de moeite om je voor te stellen. Designer Vidit Bhargava deed het al voor je, met zijn menubalk en multitasking voor iPadOS-concept.

Image
Image

We zullen hier niet te diep op ingaan, maar als je ooit de iPad voor complexe projecten hebt gebruikt, weet je dat het een koninklijke pijn is om meerdere apps samen te gebruiken. Het scherm van de grote iPad Pro is bijna even groot als het scherm van de MacBook, dus waarom zouden we geen vensters hebben en een bureaublad als plaats om tijdelijk bestanden op te slaan? Over bestanden gesproken…

Finder versus bestanden

De app Bestanden in iPadOS is gewoon verschrikkelijk. Verbindingen met externe schijven zijn schilferig. Er is geen voortgangsindicator bij het kopiëren van bestanden, groot of klein. Gewoon een bestand kopiëren/verplaatsen van de ene map naar de andere is een avontuur.

De ongelooflijke hardware van de iPad wordt tegengehouden door de software.

"De Bestanden-app van de iPad werkt uitstekend voor het uitvoeren van basisbestandsbeheer", vertelde Phil Crippen, CEO bij John Adams IT, via e-mail aan Lifewire. "Maar zelfs zoiets simpels als het hernoemen van meerdere bestanden tegelijk is ingewikkeld."

Het simpelweg kopiëren van Mac's Finder is waarschijnlijk niet de oplossing, maar ik weet zeker dat veel mensen blij zouden zijn als Apple dat zou doen.

Meerdere gebruikersaccounts

Toen ik mensen vroeg om mij hun nummer één verzoek voor iPadOS 15 te geven, was de meest voorkomende wens voor meerdere gebruikersaccounts.

"Ik droom van de dag dat ik meerdere gebruikers voor de iPad kan hebben", vertelde vakantieplanner Candice Criscione aan Lifewire via e-mail. "Het zou zo handig zijn als mijn gezin op reis is en we niet meerdere apparaten willen meenemen."

Image
Image

Er is echt geen excuus. iPad-opslag is vergelijkbaar met MacBooks, en nu gebruiken de iPad en Mac exact dezelfde chip.

"Het is tijd voor Apple om eindelijk meerdere gebruikersaccounts toe te staan om in te loggen op een iPad", zegt Crippen. "Ik begrijp dat deze functie technologisch niet mogelijk was toen de eerste iPad-modellen werden uitgebracht. Maar de iPad is nu krachtig genoeg om meerdere gebruikers te ondersteunen."

Apple staat al meerdere iPad-gebruikers toe in het onderwijs. We willen het graag voor iedereen.

Pro Apple-apps

Er zijn professionele apps op de iPad. Adobe's Lightroom, Pixelmator en alle ontwerp- en foto-apps van Affinity. Maar er zijn geen professionele apps van Apple.

Image
Image

De M1 iPad is duidelijk in staat om Logic Pro of Final Cut Pro te draaien, omdat hij, zoals we steeds zeggen, dezelfde M1-chip gebruikt als de Mac. De uitdaging is om het opnieuw te ontwerpen voor een touchscreen, wat waarschijnlijker is dan we denken. Recente versies van Logic op de Mac hebben een sampler en een sequencer toegevoegd die erom smeken om met aanraking te worden gebruikt. Als je de Logic Remote iPad-app gebruikt om Logic op de Mac te bedienen, kun je de sequencer zelfs daar gebruiken.

Als iemand een professionele iPad-app kan maken, dan is het Apple wel, en deze apps zouden aangeven dat het iPad-platform echt voor professioneel gebruik is.

Externe monitor

De iPad kan al een externe monitor gebruiken en sommige apps kunnen zelfs verschillende "vensters" weergeven op interne en externe schermen. Maar voor de meeste toepassingen is het iPad-scherm gespiegeld, compleet met zwarte balken in de pilaren op breedbeeldmonitoren.

Het besturingssysteem mist nog steeds basisfuncties.

De M1 iPad heeft een Thunderbolt-poort, dus waarom zou je hem niet gebruiken? Stel je een vensterinterface voor zoals het conceptontwerp van Bhargava, alleen op een groot 32-inch scherm. Of beter nog, op een nieuw aangekondigd Apple-display, een versie van de nieuwe iMac, alleen zonder het Mac-gedeelte. Maar dat is voor een andere discussie.

iPadOS 15 brengt misschien niets van dit alles. Maar een op de iPad gerichte opknapbeurt voelt al lang aan, dus de keynote van maandag kan heel spannend zijn.

Aanbevolen: