Wat is een RCA-kabel?

Inhoudsopgave:

Wat is een RCA-kabel?
Wat is een RCA-kabel?
Anonim

Als je ooit een cd-speler of dvd-speler op je tv hebt aangesloten, heb je waarschijnlijk een RCA-kabel gebruikt. Een eenvoudige RCA-kabel heeft drie kleurgecodeerde stekkers die zich uitstrekken vanaf het ene uiteinde en die worden aangesloten op drie overeenkomstige gekleurde aansluitingen aan de achterkant van een tv, projector of een ander uitvoerapparaat. Het draagt audio- en videosignalen van het componentapparaat naar het uitvoerapparaat (d.w.z. een televisie of luidsprekers).

De RCA-kabel is genoemd naar de Radio Corporation of America, die hem voor het eerst in de jaren 40 gebruikte om grammofoons op versterkers aan te sluiten. Het werd in de jaren '50 populair thuisgebruik en is nog steeds in gebruik. De twee meest voorkomende typen zijn composiet video en component.

Composite Video RCA-kabels

De kleuren die in composiet RCA-kabels worden gebruikt, zijn meestal rood en wit of zwart voor de rechter- en linkeraudiokanalen en geel voor composietvideo. Composietvideo is analoog of niet-digitaal en draagt alle videogegevens in één signaal. Omdat analoge video in het begin uit drie afzonderlijke signalen bestaat, vermindert het samenpersen ervan in één signaal de kwaliteit enigszins.

Image
Image

Samengestelde videosignalen bestaan doorgaans uit 480i NTSC/576i PAL-videosignalen met standaarddefinitie. Het is niet ontworpen om te worden gebruikt voor high-definition analoge of digitale videosignalen.

Componentenkabels

Componentkabels zijn geavanceerder en worden soms gebruikt op HD-tv's. Componentkabels hebben drie videolijnen die meestal rood, groen en blauw gekleurd zijn en twee audiolijnen die rood en wit of zwart gekleurd zijn. De twee rode lijnen hebben meestal een extra kleur om ze te onderscheiden.

Component RCA-kabels kunnen veel hogere resoluties aan dan composietvideokabels: 480p, 576p, 720p, 1080p en zelfs hoger.

Gebruik voor RCA-kabels

Hoewel een HDMI-kabel een modernere manier is om apparaten aan te sluiten, zijn er nog steeds genoeg mogelijkheden om RCA-kabels te gebruiken.

Ze kunnen worden gebruikt om verschillende audio- en videoapparaten, zoals camcorders, op tv's of stereo's op luidsprekers aan te sluiten. De meeste high-end camcorders hebben alle drie de RCA-aansluitingen, dus het signaal dat het apparaat binnenkomt of verlaat, gaat via drie afzonderlijke kanalen - één video en twee audio, wat resulteert in een overdracht van hoge kwaliteit. Lagere camcorders hebben meestal maar één aansluiting, een zogenaamde stereoaansluiting, die alle drie de kanalen combineert. Dit resulteert in overdrachten van lagere kwaliteit omdat het signaal wordt gecomprimeerd. In beide gevallen zenden RCA-kabels analoge of niet-digitale signalen uit. Hierdoor kunnen ze niet rechtstreeks op een computer of ander digitaal apparaat worden aangesloten. RCA-kabels verbinden versterkers met allerlei soorten apparaten.

Kwaliteit van RCA-kabels

Verschillende factoren beïnvloeden de kwaliteit, prijs en prestaties van RCA-kabels:

  • Materialen: De connectoren op RCA-kabels zijn vaak van goud, zilver of koper. Zoals je zou verwachten, zijn de gouden connectoren het duurst. Ze zijn ook beter dan zilveren en koperen connectoren in het voorkomen van oxidatie, maar niet zo goed in elektrische geleidbaarheid. De zilveren connectoren zijn het beste voor elektrische geleiding, waarbij de koperen kabels op de tweede plaats komen en de gouden kabels ver achterblijven. Andere geschikte materialen zijn nikkel, zink en tin.
  • Kabellengte: Kabellengte heeft een negatief effect op de signaalkwaliteit. Koop een kabel die maar zo lang is als je nodig hebt om de verbinding tot stand te brengen voor de beste signaalkwaliteit.
  • Afscherming: Een goed afgeschermde kabel levert een beter signaal dan een kabel zonder robuuste afscherming.
  • Het andere uiteinde van de kabel: Pas indien mogelijk het materiaal van het andere uiteinde van de kabel aan op het materiaal dat in de connectoren wordt gebruikt. Match tin niet met goud of zilver met goud. Die combinaties kunnen problemen veroorzaken door een elektrolytische reactie.

Veelgestelde vragen

  • Hoe sluit je de HDMI-uitgang aan op de RCA-ingang? Je kunt een HDMI-naar-AV/RCA-converter gebruiken. Sluit de converter aan op een stroombron en sluit vervolgens de HDMI-kabel en rode en witte RCA-kabels aan op de converter. Sluit de converter aan op de tv of een ander apparaat en sluit vervolgens de gele videokabel van de converter aan op uw apparaat.
  • Wat is een low-level RCA-uitgang? Low-level audio-uitgang is meestal vier volt of lager en wordt geclassificeerd als een niet-versterkt signaal dat wordt verzonden via RCA-kabels. Low-level wordt ook wel line-level inputs genoemd.

Aanbevolen: