DOCX-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

DOCX-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
DOCX-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een DOCX-bestand is een Microsoft Word Open XML Format Document-bestand.
  • Open met Word, Word Online, Google Docs of een andere tekstverwerker.
  • Converteer er een naar PDF, DOC, JPG, enz. met dezelfde programma's of een converter zoals FileZigZag.

Dit artikel legt meer uit over DOCX-bestanden, zoals hoe je er een opent of converteert naar een formaat dat compatibel is met andere software.

Wat is een DOCX-bestand?

Een bestand met de DOCX-bestandsextensie is een Microsoft Word Open XML Format Document-bestand.

DOCX-bestanden worden voor alles gebruikt, van cv's en begeleidende brieven tot rapporten, flyers, documentatie, uitnodigingen, nieuwsbrieven en meer. Deze bestanden bevatten meestal tekst, maar kunnen ook objecten, stijlen, rijke opmaak en afbeeldingen bevatten.

Microsoft begon DOCX-bestanden in Microsoft Word te gebruiken vanaf Word 2007, terwijl eerdere versies van Word de DOC-bestandsextensie gebruiken.

DOCX-bestanden zijn kleiner en gemakkelijker te ondersteunen dan DOC-bestanden, omdat het formaat XML-gebaseerd is en alle inhoud als afzonderlijke bestanden wordt opgeslagen en uiteindelijk wordt gecomprimeerd in een enkel ZIP-gecomprimeerd bestand.

Microsoft Word gebruikt ook het DOCM-formaat, maar er zijn andere vergelijkbare bestandsextensies die niets te maken hebben met deze Microsoft-formaten, zoals DDOC en ADOC.

Hoe een DOCX-bestand te openen

Microsoft Word (versie 2007 en hoger) is het primaire softwareprogramma dat wordt gebruikt om DOCX-bestanden te openen en te bewerken. Als u een eerdere versie van Microsoft Word hebt, kunt u het gratis Microsoft Office Compatibility Pack downloaden om DOCX-bestanden in uw oudere versie van MS Word te openen, te bewerken en op te slaan.

Eigenlijk hoef je niet eens een DOCX-bestand met Word te openen, omdat Microsoft een gratis Word Viewer-programma heeft waarmee je Word-documenten zoals DOCX-bestanden kunt openen zonder dat MS Office geïnstalleerd hoeft te zijn.

Image
Image

Bovendien heb je zelfs geen Microsoft Office-gerelateerd programma op je computer nodig om dit type bestand te openen, omdat er verschillende volledig gratis tekstverwerkerprogramma's zijn die DOCX-bestanden openen en bewerken. WPS, OpenOffice Writer en ONLYOFFICE zijn enkele die we regelmatig aanbevelen.

De gratis tool Google Docs is een online tekstverwerker die ook DOCX-bestanden kan openen/bewerken en, omdat het een webgebaseerde tool is, geen softwaredownloads nodig zijn. Dit betekent natuurlijk ook dat alle DOCX-bestanden die u met Google Documenten wilt gebruiken, naar de tool moeten worden geüpload voordat ze kunnen worden bekeken en bewerkt.

Microsoft Word Online is een andere manier om DOCX-bestanden online te bekijken en te bewerken. Die service is van Microsoft, dus het lijkt een beetje op de desktopversie van Microsoft Word, maar het is helemaal gratis.

Google heeft ook een gratis Chrome-extensie waarmee je DOCX-bestanden rechtstreeks in je browser kunt bekijken en bewerken. Het ondersteunt het slepen van lokale DOCX-bestanden naar de Chrome-browser en het openen van DOCX-bestanden rechtstreeks van internet zonder ze eerst te hoeven downloaden.

Het inmiddels ter ziele gegane Microsoft Works opent ook DOCX-bestanden. Hoewel niet gratis, is Corel WordPerfect Office een andere optie, die u kunt ophalen bij Amazon.

Een DOCX-bestand converteren

De meeste mensen zijn geïnteresseerd in het converteren van een DOCX-bestand naar PDF of DOC, maar de onderstaande programma's en services ondersteunen ook een aantal aanvullende bestandsindelingen.

De snelste, gemakkelijkste en meest effectieve manier om een DOCX-bestand te converteren, is door het gewoon te openen in een van de hierboven genoemde tekstverwerkerprogramma's en het vervolgens op uw computer op te slaan in de gewenste bestandsindeling be in. De meeste applicaties doen dit via het File > Save As menu, of iets dergelijks.

Image
Image

Als dat niet voor u lijkt te werken, kunt u een speciale converter gebruiken uit onze lijst met gratis softwareprogramma's voor bestandsconversie en online services, zoals Zamzar of FileZigZag. Dit zijn geweldige voorbeelden van online DOCX-converters die het bestand niet alleen kunnen opslaan in documentformaten zoals DOC, PDF, ODT en TXT, maar ook in eBook-formaten en afbeeldingsformaten zoals MOBI, LIT,-j.webp

Om uw DOCX-bestand te converteren naar het Google Docs-formaat om het bestand daar te bewerken, hoeft u het alleen maar naar uw account te uploaden. Dit kan gedaan worden via het New > File upload menu van Google Drive of rechtstreeks vanuit Google Docs via het pictogram van de bestandskiezer.

Calibre is een zeer populair gratis programma dat DOCX ook naar eBook-formaten converteert, zoals EPUB, MOBI, AZW3, PDB, PDF en verschillende andere. We raden aan om hun instructies over het converteren van Word-documenten te lezen voor hulp bij het maken van een eBook van uw DOCX-bestand.

Veelgestelde vragen

  • Hoe open ik een DOCX-bestand op Android? Als je een Microsoft 365-abonnement hebt, download dan de Microsoft Word-app van Google Play. Selecteer het DOCX-bestand op uw apparaat en kies ervoor om het te openen in de Word-app. Als u de Word-app niet hebt, kunt u DOCX-bestanden in Google Docs op uw smartphone openen en bewerken door ze eerst naar uw schijf te uploaden door de plus (+) teken > Upload
  • Hoe kan ik DOCX-bestanden openen op een Mac? Een eenvoudige methode is om de Pages-app te gebruiken, die op de meeste Macs is ingebouwd. Als je die niet hebt, kun je de Pages-app gratis downloaden in de App Store. Klik met de rechtermuisknop op het DOCX-document en selecteer Open With > Pages Om het naar een ander bestandsformaat zoals PDF of Word te converteren, selecteert uFile > Exporteren naar > bestandsformaat.

Aanbevolen: