Waarom de G3 iBook van Apple nog steeds geweldig is

Inhoudsopgave:

Waarom de G3 iBook van Apple nog steeds geweldig is
Waarom de G3 iBook van Apple nog steeds geweldig is
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Ik ben de trotse eigenaar van een Apple iBook die oud genoeg is om te drinken, en ik ben er nog steeds dol op.
  • Ik gebruik de iBook regelmatig om te schrijven, en zelfs na al die tijd is het een praktische maar beperkte computer (zolang je geen snel internet wilt).
  • Er zijn geen e-mail of andere meldingen om je af te leiden wanneer je aan het iBook werkt.
Image
Image

Apple heeft een vleugje kleur toegevoegd aan zijn nieuwe iMac-reeks, maar de innig overleden clamshell iBook G3 wint nog steeds als de kleurrijkste en vrolijkste computer ooit gemaakt.

Ik bezit een clamshell-iBook, zoals het bekend staat, en het werkt nog steeds zo soepel als altijd, meer dan twee decennia nadat het werd uitgebracht. Ik gebruik hem regelmatig om te schrijven en zelfs na al die tijd is het een praktische, zij het beperkte, computer.

De iBook werd geïntroduceerd in 1999, kort na de toen pas uitgebrachte iMac. De iBook G3 heeft een PowerPC G3 CPU, USB, Ethernet, modempoorten en een optische drive. Ik hou ervan.

“De clamshell iBook ziet eruit als geen andere laptop die ooit is ontworpen.”

Heel anders denken

De clamshell iBook ziet eruit als geen andere laptop die ooit is ontworpen. Ik heb het bosbessenkleurige model en het lijkt op een gigantische hoestbui die door een vrachtwagen is geplet. Alleen al door ernaar te kijken, krijg ik een beter humeur. Voorbeelden van het iBook zijn te zien in het London Design Museum en de Yale University Art Gallery.

MacBooks en de meeste laptops die tegenwoordig worden gemaakt, zijn allemaal minimalistische, scherpe sculpturen van glas en aluminium. Het zijn serieuze instrumenten om serieus werk gedaan te krijgen. Aan de andere kant ziet de iBook eruit als een apparaat waarmee je iets leuks mee kunt doen.

Image
Image

Mijn favoriete onderdeel van de iBook is de gigantische doorschijnende handgreep die uit de achterkant steekt. Wanneer je deze baby ronddraagt, verwar je je niet voor een andere kantoordrone. In feite lijkt het een beetje op een gigantische speelgoedlaptop.

Natuurlijk was de draagbeugel van de iBook nodig, want het ding is enorm naar moderne maatstaven. Het is 1,8 × 13,5 × 11,6 inch en weegt 6,7 pond. Aan de andere kant maakt het extra gewicht, gecombineerd met het handvat, het handig voor het maken van bicep curls.

Maar decennia later krijg ik echt werk op de iBook gedaan. Het is geweldig voor tekstverwerking en spreadsheets. Als je even een pauze wilt nemen van al dat geknoei met cijfers, is elke iBook uit die tijd voorgeladen met Bugdom, een spel dat net leuk genoeg is om je te amuseren, terwijl het niet iets is dat een gigantische tijd zal kosten.

Probeer het internet niet te gebruiken

Zodra ik een document op de iBook heb gemaakt, is het eenvoudig genoeg om het via een USB-flashstation (weet je nog?) over te brengen naar een andere computer. Mijn iBook is uitgerust met Wi-Fi via de interne Apple AirPort-kaart die destijds een optie was voor big spenders. Het verzenden van e-mails of surfen op het web op deze dinosaurus is echter een activiteit die het best is voorbehouden aan masochisten, omdat het zo traag is.

Het toetsenbord en trackpad zijn verrassend goed op dit model en ik kan dezelfde typesnelheid halen als op de nieuwste MacBook Pro. De toetsen voelen een beetje dun aan, maar ze gaan al meer dan 20 jaar mee zonder te breken of te vervagen.

Hoewel de meeste mensen de iBook tegenwoordig belachelijk ondermaats vinden, denk ik dat er een zaak moet worden gemaakt dat minder meer is met betrekking tot laptops. Het is het ultieme apparaat zonder afleiding om je werk gedaan te krijgen (zolang je voor je werk geen internet nodig hebt).

Er zijn geen e-mails of meldingen om je af te leiden wanneer je op de iBook werkt. U hoeft zich geen zorgen te maken over software-upgrades, want daar gaat het om.

Je hoeft ook niet geobsedeerd te zijn door het aantal pixels of de nieuwste processor bij te houden. Je krijgt een 300 MHz PowerPC G3 of niets. En weet je wat? Die G3 is snel genoeg voor het verwerken van Microsoft Word-documenten en spreadsheets. Applicaties starten relatief snel op. Ben gewoon niet van plan om hier Netflix op te gaan kijken.

Waarom blijf ik de iBook gebruiken als ik de nieuwste en beste hardware van Apple bij de hand heb? Er is een bijzondere vreugde intrinsiek in het gedurfde ontwerp dat ik inspirerend vind. Ik zal ook nooit tijd verspillen aan doom scrollen op deze machine, omdat deze nauwelijks online kan komen. Het is altijd 1999 met de iBook, en soms is dat maar goed ook.

Aanbevolen: