Met het materiaal van Google waarmee je je telefoon kunt opknappen

Inhoudsopgave:

Met het materiaal van Google waarmee je je telefoon kunt opknappen
Met het materiaal van Google waarmee je je telefoon kunt opknappen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Android 12 introduceert Material You, een nieuwe gebruiksvriendelijke ontwerptaal.
  • Materiaal Bij jou draait alles om personalisatie.
  • Apple is historisch gezien niet in staat om het kleinste beetje controle aan zijn gebruikers af te staan.
Image
Image

Niet sinds Apple's rare, toekomstige disco-achtige iOS 7 heeft de wereld van smartphone-UI's zo'n radicaal nieuw uiterlijk gekregen als Material You van Android 12.

Google's nieuwe Material You is een mooie afwijking van het huidige UI-paradigma. Het is de nieuwe look voor Android 12 en zit vol speelse animaties, kleurharmonieën en maatwerk. Kortom, als iOS 14 en het huidige Android Material-ontwerp strakke maar functionele kantoorruimtes zijn, dan is Material You je woonkamer thuis.

"Ik denk dat maatwerk belangrijker is dan sommige marketeers beseffen", vertelde Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, via e-mail aan Lifewire. "Ik denk dat het meer kans heeft om jongere consumenten te verleiden."

Tegels, zoals Windows Phone helemaal opnieuw

Android 12 brengt veel verbeteringen, waaronder nette nieuwe tegelachtige widgets die harmoniëren met het nieuwe ontwerp. Maar het belangrijkste is het uiterlijk. Sinds altijd hebben computergebruikersinterfaces eruitgezien als computerinterfaces. De originele Mac gebruikte een desktop- en documentenmetafoor, met een zwart-op-wit, papierachtige look. Hoewel we in sommige opzichten verder zijn gegaan, bevindt dit centrale idee zich nog steeds achter onze computers. En toch is computergebruik drastisch veranderd.

De meeste mensen dragen nu een smartphone - een zakcomputer - die veel persoonlijker is dan een desktop of laptop. We zitten nog steeds vast aan het idee dat deze computers bedoeld zijn om werk te doen, om het afschuwelijke concept van 'productiviteit' mogelijk te maken, maar dat is niet zo. We gebruiken deze zakcomputers voor normale menselijke dingen; interactie met mensen, lezen, onthouden, verzamelen, fotograferen.

Materiaal Je herkent dit tot op zekere hoogte. Hiermee kun je opknappen zoals je je huis zou opknappen. Knoppen zijn groter, animaties veerkrachtiger en over het algemeen ziet het er persoonlijker en minder functioneel uit. Dat wil niet zeggen dat het moeilijker te gebruiken is (we zullen het moeten uitproberen om het zeker te weten, aangezien Android 12 momenteel in bèta is) - het is gewoon dat het minder sterk functioneel is. En sommige accommodaties zijn best netjes. De gebruikersinterface kan zichzelf bijvoorbeeld automatisch opnieuw kleuren zodat deze overeenkomt met de door u gekozen achtergrondafbeelding.

"De mogelijkheid om instellingen zoals kleurstalen, contrast, grootte, lijndikte en andere kenmerken aan te passen, zal gebruikers helpen om het uiterlijk van de telefoon aan te passen aan hun stemmingen", vertelde Oleg Kotov, Android tech lead bij Orangesoft, aan Lifewire via e-mail."Dit is een totaal nieuwe benadering van adaptief ontwerp dat ernaar streeft de individualiteit van een gebruiker te laten zien. Door de eindeloze aanpassing zal het moeilijk worden om twee vergelijkbare Android-telefoons te vinden."

En Apple?

Gebruikers houden ervan om hun telefoons aan te passen. Kijk eens over de schouder van een mede-metroreiziger en je ziet een heel persoonlijke foto verscholen achter de iconen en widgets. Je zult charmes zien hangen aan etuis voor kitten-oor, of sobere, gestikte leren portemonnee-etuis.

Toen iOS 14 startschermwidgets toevoegde en de mogelijkheid om app-pictogrammen aan te passen, werden mensen er wild van. En dit ondanks het feit dat je voor elke app een individuele automatiseringssnelkoppeling moest maken en vervolgens de Shortcuts-app moest zien starten elke keer dat je op een pictogram tikte, voordat de eigenlijke doel-app werd gelanceerd. Apple heeft dit proces opgeschoond in volgende iOS-updates, waarschijnlijk omdat het zo populair was bij gewone gebruikers.

WidgetSmith is een app waarmee je aangepaste widgets kunt maken voor de startschermen van de iPhone en iPad. Het is absurd aanpasbaar en nadat het in gebruik was op TikTok, werd de app-verkoop gek. WidgetSmith zag 50 miljoen downloads in slechts een paar maanden. Het is een understatement om te zeggen dat er behoefte is aan maatwerk op onze telefoons.

Hoe zal Apple reageren op Material You? iOS 15 zal worden getoond op Apple's Worldwide Developer Conference in juni, dus we zullen zien of het de wensen heeft omarmd van al die miljoenen iPhone-gebruikers die WidgetSmith hebben gedownload. Maar hoe ver zal het gaan?

Apple heeft een welverdiende reputatie op het gebied van uitstekend ontwerp en staat er ook om bekend ons te vertellen hoe we zijn producten moeten gebruiken. Op de Mac kun je hier en daar een paar accentkleuren wijzigen en pictogrammen verwisselen, maar dat is het dan ook. Op iOS ben je vrijwel beperkt tot het kiezen van je achtergrond. Design is een groot deel van het merk van Apple en elke iPhone is een advertentie voor dat merk. Het zou heel wat zijn als Apple zijn strakke greep op het ontwerp van iOS zou versoepelen.

Te ver?

Google heeft laten zien dat het er alles aan doet om Android veel gebruiksvriendelijker te maken voor aanpassing en de gebruiker te laten beslissen hoe dingen eruitzien. Maar gaat Material You te ver? Is het net als iOS 7, dat zo'n radicale, moeilijk te gebruiken verschuiving was dat Apple de komende jaren in zijn ergste uitspattingen heerste? Of is de nieuwe look van Android het begin van grote veranderingen op het gebied van computergebruik?

Dit is een totaal nieuwe benadering van adaptief ontwerp die ernaar streeft de individualiteit van een gebruiker te tonen.

"Het v alt nog te bezien", zegt Freiberger. "Ik denk dat het anders genoeg is om in de categorie nieuwigheden te vallen. Maar zelfs als dat zo is, zullen sommige elementen ervan overleven tot de volgende iteratie."

Aanbevolen: