Waarom Lenovo nog steeds die rare rode Nub gebruikt

Inhoudsopgave:

Waarom Lenovo nog steeds die rare rode Nub gebruikt
Waarom Lenovo nog steeds die rare rode Nub gebruikt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • IBM bracht TrackPoint in oktober 1992 naar ThinkPad met de ThinkPad 700 en 700C.
  • TrackPoint kan het toetsenbord van een laptop comfortabeler maken door handbewegingen te verminderen.
  • Lenovo veranderde TrackPoint in de X1 Carbon van 2014 en verwijderde het van de ThinkPad 11e, maar veranderde van koers nadat fans in opstand kwamen.
Image
Image

Open een ThinkPad en je zult iets unieks vinden: een kleine, felrode joystick, die lijkt op de neus van een clown, die in contrast staat met het matzwarte eromheen.

Deze miniatuur aanwijsstok, officieel de TrackPoint genoemd (en onofficieel bekend als de nub of tepel) is een overblijfsel uit een tijdperk waarin laptops apparaten waren ter grootte van een aktetas en touchpads ongehoord waren.

Hannah Blair, een jurylid bij de VR Awards 2020 en front-end ontwikkelaar bij Hopin, zette een tweetstorm op gang met een foto van TrackPoint en een uitdaging: "heeft iemand dit ding ooit echt gebruikt?" Het antwoord is natuurlijk "ja". Maar waarom?

Ergonomische wortels van TrackPoint

TrackPoint is geworteld in onderzoek van Ted Selker, een computerwetenschapper die voor IBM werkt. Hij kwam in 1984 gegevens tegen waaruit blijkt dat gebruikers meer dan een seconde nodig hebben om hun hand van een toetsenbord naar een muis te verplaatsen. Waarom zou u deze verspilde beweging niet elimineren door cursorinvoer aan het toetsenbord toe te voegen?

Het kostte jaren om van deze observatie een bruikbaar apparaat te maken. Selker werkte samen met Joe Rutledge om het concept te verfijnen door middel van gebruikerstests, waarbij 100 prototypes naar IBM-labs over de hele wereld werden verzonden.

Image
Image

Dit werd de TrackPoint toen Richard Sapper, de ontwerper achter IBM's eerste ThinkPads, deze gebruikte op de ThinkPad 700 uit 1992. Sapper kan worden gecrediteerd voor de iconische rode afwerking van de TrackPoint (officieel IBM Magenta genoemd), waarmee hij de aandacht trok naar het onbekende apparaat.

De populariteit van TrackPoint was nooit gegarandeerd. Het originele ThinkPad-concept van Sapper had geen muisinvoer en sommige vroege modellen, zoals de ThinkPad 220, hadden een trackball. Critici gaven echter de voorkeur aan de TrackPoint en deze werd in 1995 standaard op alle ThinkPad-laptops.

Is TrackPoint eigenlijk beter?

Ik kwam TrackPoint voor het eerst tegen op een ThinkPad T40 die ik in 2003 voor mijn studie kocht. Ik werd er verliefd op om een specifieke reden: ik kon het gemakkelijk bereiken tijdens het schrijven van een paper of het doorbladeren van onderzoeksbronnen.

Dit was natuurlijk het beoogde doel van TrackPoint. De experimenten van Selker en Rutledge waren gericht op het gebruik van de cursor tijdens het typen.

"Uit de vergelijking bleek dat het 30 tot 45 seconden duurde om zo goed als een pad te worden", zei Selker in een drie uur durend interview met het Computer History Museum in 2017. "En drie minuten later kon je eigenlijk tekst bewerken zo snel als een muis 45 minuten later zou je het zelfs sneller kunnen doen dan een muis. Dus dat was echt een groot probleem." IBM herhaalde dit voordeel in een video uit 1990 waarin het voordeel van IBM's "in-keyboard analoge aanwijsapparaat" werd beschreven.

Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het touchpad superieur is. In een paper uit 2007 waarin de bruikbaarheid van touchpads en trackpoints voor volwassenen van middelbare leeftijd werd vergeleken, bleek het touchpad ongeveer 20% sneller te zijn bij aanwijzen en klikken en slepen en neerzetten.

Na het testen van nieuwe ThinkPads zoals de X1 Nano en X1 Titanium Yoga, denk ik dat fans en tegenstanders langs elkaar heen praten. TrackPoint is niet gemaakt voor snelle aanwijzen-en-klikken-taken. Het werd uitgevonden om de spanning van het schakelen tussen toetsenbord en muis te elimineren. TrackPoint is zinvol voor schrijvers, redacteuren of programmeurs die urenlang met tekst werken.

Zal Lenovo ooit de Nub verwijderen?

Lenovo, dat ThinkPad in 2005 kocht, heeft bewezen een slimme rentmeester van het merk te zijn, maar zijn ambtstermijn is niet zonder controverse geweest. De 2014 ThinkPad X1 Carbon had fans die huilden.

Ontworpen in een samenwerking tussen David Hill, Tom Takhashi en de originele ThinkPad-ontwerper Richard Sapper, heeft de X1 Carbon een kleine verandering aangebracht: het nam de fysieke linker- en rechtermuisknop aan de bovenkant van ThinkPad-touchpads weg. De X1 Carbon had nog steeds knoppen op die locatie, maar integreerde ze net als andere touchpads in het touchpad-oppervlak. Lenovo introduceerde ook een nieuw model, de ThinkPad 11e, zonder de TrackPoint.

Gebruikers hadden er een hekel aan. Louis Rossman, een YouTuber en eigenaar van een computerreparatiewerkplaats die vooral bekend stond om zijn niet aflatende kritiek op Apple, verzamelde de ThinkPad-gemeenschap. De tweede generatie van de X1 Carbon bracht de fysiek gescheiden linker- en rechterknoppen voorgoed terug. De ThinkPad 11e is nu niet meer leverbaar.

Lenovo leerde het touchpad, het touchscreen en TrackPoint te omarmen zonder dat de een afbreuk zou doen aan de andere.

"We hebben heel veel klanten die ons heel duidelijk maken dat ze de functionaliteit van TrackPoint gebruiken en waarderen, naast touchpads, muizen, touchscreens en andere invoermethoden", Kevin Beck, senior story technologs bij Lenovo, zei in een e-mail.

Tegenwoordig vind je TrackPoint op pc's van elk type, van laptops met grote werkstations tot 2-in-1's met afneembare toetsenborden, zoals de ThinkPad X12 Detachable. Superfans kunnen TrackPoint zelfs met een desktop gebruiken.

De TrackPoint is voorbestemd om ThinkPad-nieuwkomers de komende jaren in verwarring te brengen - en de grootste fans van de nub zouden niet anders willen.

Aanbevolen: