Intel's vlaggenschip-laptopprocessors zetten een vechtretraite op tegen Apple's M1

Inhoudsopgave:

Intel's vlaggenschip-laptopprocessors zetten een vechtretraite op tegen Apple's M1
Intel's vlaggenschip-laptopprocessors zetten een vechtretraite op tegen Apple's M1
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Intel's 11e generatie H-serie ondersteunt betere connectiviteit en meer opslag dan de concurrentie.
  • Laptops met Intel erin behouden een voorsprong in draadloos met Wi-Fi 6E-ondersteuning.
  • Apple's M1 is efficiënter, maar de beste mobiele processors van Intel behouden een voorsprong in veel workloads.
Image
Image

Intel's 11e generatie H-Series mobiele processors claimen een prestatieverbetering van maximaal 19% ten opzichte van de vorige generatie, maar flexibiliteit, niet brute kracht, staat in de schijnwerpers.

De H-serie is Intel's vlaggenschip mobiele processorlijn. Maar het is duidelijk dat Intel, onder druk van AMD en Apple, er niet zeker van is dat je de H-serie zult kopen vanwege zijn prestaties. Het bedrijf heeft zijn toonhoogte verlegd om zich te concentreren op flexibiliteit, connectiviteit en ondersteuning voor de nieuwste wifi-standaarden.

"Onze positionering ten opzichte van Apple's M1 is erg gericht op wat het pc-ecosysteem biedt, wat de H-serie-systemen bieden, dat Apple MacBooks op basis van de M1 niet kunnen bieden, van het software-ecosysteem tot systeemkeuze, tot systeemdiversiteit, "zei Ryan Shrout, Chief Performance Strategist van Intel, tijdens een Q&A-sessie voor de pers.

Een poort voor elke professional

Intel's H-serie biedt tot 20 PCIe Gen 4-lanes, tot 44 totale PCIe-lanes en Thunderbolt 4. Dit is enigszins technisch, dus hier is het kort en eenvoudig: Intel 11e generatie H- Laptops uit de serie ondersteunen meer poorten en meer opslagruimte dan Apple- en AMD-systemen.

Apple biedt slechts twee Thunderbolt-poorten op de MacBook Air en Pro met de nieuwe M1-chip. Door een extern beeldscherm aan te sluiten, wat veel professionals en gamers zullen doen, blijft er één Thunderbolt-poort over. De 11e generatie H-serie kan een groot aantal beeldschermen aan (minstens vier), terwijl Apple's M1-aangedreven Macs één extern beeldscherm ondersteunen.

Image
Image
Dell's XPS 17 is een van de 80 nieuwe laptops die zijn uitgerust met Intel 11e generatie H-serie.

Dell

"Het is erg moeilijk voor mij om een professioneel apparaat met één open poort te hebben", zei Patrick Moorhead, president en hoofdanalist bij Moor Insights & Strategy, tijdens een Zoom-interview. "Dat werkt niet voor mij, en het werkt niet voor andere professionals die er zijn."

Je kunt de Thunderbolt-poort van een M1 MacBook natuurlijk splitsen met een hub of dock, maar niet iedereen houdt van het dongle-leven.

Intel neemt het voortouw op wifi 6E

De nieuwe H-Series-lijn zal Intel Killer Wi-Fi en Wi-Fi 6E-connectiviteit hebben. Hiermee wordt een nieuw 6GHz draadloos spectrum toegevoegd aan de 2,4GHz- en 5GHz-opties die u misschien al kent. Het heeft een waanzinnige theoretische maximale snelheid van 9,6 Gbps, bijna 10 keer sneller dan een bekabelde Gigabit Ethernet-verbinding.

Realistische resultaten zullen alledaagser zijn; weinig huishoudens hebben een internetverbinding met ook maar een fractie van deze snelheid. Toch zal een laptop met Wi-Fi 6E een boost bieden bij het verbinden met een compatibele router.

Hier is het kort en simpel: Intel 11e generatie H-serie laptops ondersteunen meer poorten en meer opslag dan de concurrentie.

Ik merkte in mijn recensie van Acer's Predator Triton 300 SE (die Intel's oudere Killer Wi-Fi AX1650 had) op dat de wifi-prestaties van de laptop de beste waren die ik in 2021 heb getest. Ik zal moeten testen de nieuwe Killer Wi-Fi in Intel's 11e generatie H-serie om er zeker van te zijn dat het aan deze standaard voldoet, maar ik ben optimistisch over het potentieel ervan.

AMD biedt Wi-Fi 6E-compatibiliteit via een module genaamd de AMD RZ608, maar is tot nu toe alleen te vinden in de Ayaneo, een door crowdfunding gefinancierde draagbare gaming-pc. Apple's M1-aangedreven laptops ondersteunen geen Wi-Fi 6E. Intel zal waarschijnlijk een voorsprong behouden op het gebied van wifi-prestaties tot de rest van 2021.

Hoe zit het met de prestaties? Het is complex

De ongelooflijke efficiëntie van Apple's M1-chip en de uitstekende multi-coreprestaties van AMD's Ryzen 5000 mobiele processors hebben Intel op de terugtocht. Zijn verdediging? Flexibiliteit.

Intel heeft een lange lijst van prestatieverbeteringen in nichemarkten ontwikkeld. "We maken gebruik van alle technologieën die bestonden in [vroegere Intel-processors]", zegt Shrout.

Image
Image

"Enkele van de deep learning-boost-mogelijkheden, de GPGPU-dingen. Dat alles wordt toegepast op workloads voor het maken van inhoud." Dit omvat Intel's Quick Sync-video-encoder en de gebundelde AI-co-processor, die Intel-hardware een schop in de broek geeft als je software gebruikt die ze ondersteunt.

Moorhead denkt dat Intel een tegenovergestelde kijk heeft op Intels kracht: rauwe grunt in een breed scala aan software. Apple's M1 presteert het beste wanneer het zijn eigen encoderverbeteringen en AI-co-processor kan gebruiken. Als dat niet kan, halen Intel H-Series-laptops een voorsprong dankzij het hogere aantal cores en threads.

"Wat veel mensen niet begrijpen, is dat een deel van de magie van Apple's bekwaamheid in videotranscodering is dat het beperkt is tot bepaalde codecs en bepaalde resoluties", zei Moorhead. "Daarom gebruiken professionals de CPU om het zware werk te doen, om de hoogste kwaliteit te krijgen in het formaat dat ze willen, of hun klanten willen."

Dat kan veranderen als Apple de geruchten M1X- of M2-chip uitbrengt, die later dit jaar wordt verwacht met 12 tot 16 cores en een optionele discrete grafische oplossing. Tot die tijd zullen kopers die op zoek zijn naar mobiele connectiviteit en prestaties van het hoogste niveau, waarschijnlijk bij Intel's H-Series blijven.

Aanbevolen: