Sound Blaster ZxR Review: een fatsoenlijk vlaggenschip uit 2013 van Creative Labs

Inhoudsopgave:

Sound Blaster ZxR Review: een fatsoenlijk vlaggenschip uit 2013 van Creative Labs
Sound Blaster ZxR Review: een fatsoenlijk vlaggenschip uit 2013 van Creative Labs
Anonim

Bottom Line

De Sound Blaster ZxR is een degelijke, veelzijdige geluidskaart, maar een die sinds de release in 2013 overklast is - voor die adviesprijs van $ 250 kun je betere hardware krijgen met een betere interface of beter geluid, maar de ZxR heeft nog steeds een plaats voor diegenen die houden van de volledigheid van de Z-Series softwarebundel.

Creative Sound Blaster ZxR

Image
Image

We hebben de Sound Blaster ZxR gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Sound Blaster ZxR-geluidskaart was in 2013 een geweldige kaart. In 2019 begint de ZxR echter achter te lopen op de concurrentie. Het biedt vrij heldere audio, maar het vereist twee PCIe-slots en kost $ 250 MSRP. Vergelijk dit met producten van andere fabrikanten van geluidskaarten, zoals ASUS en EVGA, die betere audioprestaties konden leveren voor slechts $ 160. Dat gezegd hebbende, de Sound Blaster ZxR is niet zonder verdienste: hij heeft veel in- en uitgangen, uitgebreide EQ-software en produceert nog steeds kwaliteitsgeluid. Het heeft ook functies die gamers nodig hebben, zoals treble boost en spraakisolatie, en het biedt plaats aan 6,3 mm auxiliaire input en output.

Image
Image

Bottom Line

De Sound Blaster ZxR heeft een zwart en rood chassis op het hoofd- en dochterbord, fel geaccentueerd in goud rond de transistors en achterplaat. Samen hebben de kaarten voldoende uitgangen om een 5.1 surround sound-luidsprekersysteem van nature te ondersteunen. Ze hebben 2 RCA-uitgangen, 2 3,5 mm-uitgangen, twee RCA-ingangen, een optische TOSLINK-ingang, een optische TOSLINK-uitgang, een 6.3 mm microfooningang en één 6.3 koptelefoonuitgang. De ZxR wordt ook geleverd met een Audio Control Module (ACM), wat Creative Labs' visie is op een versterker en op het uitbreiden van de 6,3 mm-aansluitingen. Het heeft zowel 3,5 mm als 6,3 mm in- en uitgangen, zodat u kunt kiezen waar u uw hoofdtelefoon en microfoon wilt aansluiten. Op het gezicht van de ACM bevindt zich een grote, plastic volumeknop die het volume van de koptelefoon regelt.

Hardware: enkele vreemde beslissingen

Voor gebruikers die een hoofdtelefoon met een hogere impedantie hebben, kan de versterker comfortabel een hoofdtelefoon aansturen met een impedantie tot 600 ohm. Helaas werkt de volumeregeling op de ACM passief door de uitgangsimpedantie te wijzigen, die audio op hoofdtelefoons met hoge inductantie zoals de Sennheiser HD800 kan vervormen (zie "Hoe laag moet de uitgangsimpedantie zijn?"). Een betere en slechts iets duurdere oplossing voor Creative Labs zou zijn geweest om de knop de ingebouwde volumeregeling van de ZxR te laten regelen in plaats van dit passief te doen. De HD800 klonk prima wanneer hij rechtstreeks op de geluidskaart werd aangesloten en de volumeregeling van het systeem werd gebruikt.

Image
Image

Configuratieproces/installatie: Eenvoudige installatie, irritante installatie

Om de hardware te installeren, hebben we onze middelgrote pc-toren opengeklapt en de geluidskaart en dochterkaart in twee beschikbare PCIe-slots geplaatst. Creative Labs had de vooruitziende blik om de hoofdkaart te bouwen met PCIe 1x-slots, waardoor de gebruiker flexibiliteit kreeg bij het aansluiten van zijn kaarten op het moederbord. Nadat de kaarten waren vastgezet, stopten we de koptelefoon en microfoon in de corresponderende aansluitingen.

Het is moeilijk om de verouderde ZxR aan te bevelen met zijn opgeblazen adviesprijs van $ 250.

Helaas was het configureren van de stuurprogramma's en softwaresuite van Creative Labs een veel minder intuïtief proces. De uitgangen van de ZxR worden bestuurd via de Sound Blaster Z-serie software, waar gebruikers kunnen selecteren of ze luisteren met hun hoofdtelefoon of hun luidsprekers, EQ-effecten toepassen en meer. Standaard is de software ingesteld om uit te voeren naar luidsprekers met verschillende EQ-effecten ingeschakeld. We moesten handmatig overschakelen naar hoofdtelefoonuitgang en EQ uitschakelen; de software detecteert niet automatisch welke aansluitingen in gebruik zijn.

Image
Image

Audio: Uitstekend geluid

Zodra de EQ-effecten zijn uitgeschakeld, levert de Sound Blaster ZxR een prachtig geluid. Hoewel het niet zo schoon of helder was als een enthousiaste audiofiele versterker, zoals de OPPO HA-1, was het solide voor een systeem dat een kwart van de prijs van de HA-1 kost. Op de HD-800's kwam de bas een beetje modderig over, maar de ZxR biedt solide kwaliteit voor hoofdtelefoons van consumentenkwaliteit, zoals de Sennheiser GSP300 of de Sony MDR-7506. Zoals onze koopgids voor koptelefoons suggereert, zullen de meeste koptelefoons onder de $ 250 niet gevoelig genoeg zijn om een zinvol onderscheid te maken tussen de ZxR en de HA-1.

Mocht je toevallig een dynamische hoofdtelefoon hebben, dan zou je hun impedantiecurve moeten vinden. Dynamische hoofdtelefoons met een hoge impedantie kunnen door de ACM worden vervormd, dankzij de hoge weerstand van de ACM. Hoe uw hoofdtelefoon wordt beïnvloed, hangt af van hun impedantiecurve: voor de HD800's is er bijvoorbeeld een piek bij 100 Hz (dit bereik vangt elektrische bas en de lagere octaven van gitaren), dus het bovenste basbereik wordt versterkt ten opzichte van de andere frequenties in het geluid. Het verhogen van het volume op de ACM vermindert de uitgangsweerstand en vermindert op zijn beurt de vervorming, maar het kan gemakkelijker zijn om apparatuur rechtstreeks op de geluidskaart aan te sluiten en in plaats daarvan het systeemvolume te gebruiken.

Image
Image

Software: veel opties met gemengd hulpprogramma

Voor de knutselaars die er zijn, biedt Sound Blaster een groot aantal audio-aanpassingen via hun Z-Series softwarepakket. Hier kunt u elke frequentie tussen 20 en 20.000 Hz EQ'en of "Crystallization", "Scout Mode" en "Theater Mode" activeren. Kristallisatie voegt punch toe aan de hoge tonen van de audio, waardoor stemmen opvallen tegen de achtergrond. Theatermodus is vergelijkbaar met Crystallization, maar het probeert alleen stemmen te versterken in plaats van het hele hoge tonenbereik. We vonden het geweldig om video's te bekijken. Ondertussen is de Scout-modus volledig gericht op gamers. Het maakt in theorie vijandelijke geluiden zoals voetstappen luider.

Voor de knutselaars die er zijn, biedt Sound Blaster een groot aantal audio-aanpassingen via hun Z-Series softwarepakket.

Bij het testen van de Scout-modus in Overwatch vonden we de aanpassing niet nuttig; De Scout-modus maakte de bewegingen van onze vijanden en onze bondgenoten luider, waardoor het moeilijker was om te zien waar de vijand vandaan kwam. Zonder aanpassingen maakt de audio van Overwatch de bewegingen van de vijanden al luider dan die van je bondgenoten, waardoor de Scout-modus niet alleen ineffectief is, maar ook een actief nadeel voor de gameplay. Andere games die sterk afhankelijk zijn van situationeel bewustzijn, hebben waarschijnlijk ook de tijd geïnvesteerd om de bewegingen van vijanden merkbaar te maken. Over het algemeen zijn de softwareaanpassingen die Sound Blaster biedt situationeel nuttig, maar niet het uitgebreide scala aan opties dat we voor deze prijs zouden willen zien.

Bottom Line

De Sound Blaster ZxR is te koop voor ongeveer $ 250, vergelijkbaar met andere high-end audiokaarten voor consumenten. De 6,3 mm audio- en microfoonaansluitingen, gekoppeld aan ondersteuning voor hoofdtelefoonimpedantie tot 600 ohm, geven de luisteraar flexibiliteit in de rest van hun audio-opstelling: geen 6,3 mm tot 3,5 mm adapters of verlengsnoeren nodig. Een grote teleurstelling in hardware is het gebrek aan 7.1 surround-compatibiliteit, iets wat veel liefhebbers van geluidskaarten waarderen in een high-end geluidskaart. Er zijn ook een aantal andere producten met een betere geluidskwaliteit voor minder dan de adviesprijs van $ 250 van de ZxR.

Concurrentie: schiet tekort bij goedkopere opties

Zoals we al hebben benadrukt, is het moeilijk om de verouderende ZxR aan te bevelen met zijn opgeblazen adviesprijs van $ 250. U kunt een aantal geluidskaarten vinden voor aanzienlijk minder die concurrerende prestaties bieden, hoewel ze over het algemeen niet hetzelfde robuuste softwarepakket bieden als de ZxR.

Voor een fractie van de prijs ($ 99 MSRP), zou je de Schitt Audio Fulla kunnen bemachtigen, een externe DAC/AMP-set die een hoofdtelefoon van 16 tot 300 ohm dekt met veel vermogen en een schone, nee -onzin ontwerp. Hoewel het niet het niveau van software-ondersteuning biedt als de ZxR (degenen die diep in de manipulatie van live microfoongeluid willen duiken, vinden misschien niet wat ze nodig hebben), voor de consument die zich wil verdiepen in hifi-audio is dit een uitstekende deal.

Met een prijs van $ 215, nog steeds ver onder de prijs van de ZxR, presteert de EVGA Nu-geluidskaart net zo goed als externe DAC/AMP's in het bereik van $ 1.000. Het heeft ook minimalistische software die liefhebbers van Sound Blaster misschien een beetje feature-light vinden, maar zelfs gezien het gebrek aan software-opties is de EVGA Nu de duidelijke winnaar.

Voor ongeveer $ 160 levert de Asus Strix Raid PRO betere audio dan de Sound Blaster ZxR en een bedieningsmodule die nuttiger is dan de ACM. De "controlebox" van de Strix heeft een knop om EQ-presets in en uit te schakelen, om de uitvoer tussen hoofdtelefoon en luidsprekers te veranderen, en alle functies van de ACM (behalve 6.3 mm-aansluitingen). De EQ-knop, die Asus de Raid-knop noemt, is vooral handig voor gamers om in de game tussen modi te schakelen.

Een goede kaart die zijn leeftijd laat zien

De Sound Blaster ZxR is een hoogwaardige, dure geluidskaart, met uitgebreide softwarefuncties en de hardware om geweldige headsets en microfoons voor consumenten van stroom te voorzien. De ZxR klinkt goed, en gamers zullen niet teleurgesteld zijn door de kracht van de ZxR, maar audiopuristen en 7.1 surround-fans kunnen schonere prestaties vinden met minder toeters en bellen voor de vraagprijs van $ 250 van de ZxR. Het is een kaart die niet goed is verouderd sinds de release in 2013 en een die in de tussentijd grotendeels is overschaduwd door een aantal van zijn concurrenten.

Specs

  • Productnaam Sound Blaster ZxR
  • Product Brand Creative
  • UPC-modelnummer SB1510
  • Prijs $250.00
  • Releasedatum maart 2013
  • Productafmetingen 14,6 x 4,1 x 7,9 inch.
  • Ingangen/uitgangen (hoofdkaart) 6,3 mm koptelefoonuitgang, 2x 3,5 mm uit, 2x RCA uit, 6,3 mm microfooningang
  • Ingangen/uitgangen (dochterkaart) 2x 3,5 mm RCA-ingang, optische TOSLINK-ingang, optische TOSLINK-uitgang
  • Audio-interface PCI Express
  • Frequentierespons 100Hz tot 20kHz (microfoon); 10Hz tot 45kHz (hoofdtelefoon)
  • Uitgangssignaal-ruisverhouding 124 dB
  • Hoofdtelefoonversterker 16-600 ohm
  • Chipset Sound Core 3D
  • Digitaal-naar-analoog converters Burr-Brown PCM1794 en PCM1798
  • Headphone Op-Amps (verwisselbaar) New Japan Radio NJM2114D
  • Hoofdtelefoonstuurprogramma Texas Instruments TPA6120A2
  • Line Out Op-Amps (verwisselbaar) Texas Instruments LME49710
  • condensatoren Nichicon
  • Software Sound Blaster Z-Series-software
  • Inbegrepen Sound Blaster ZxR-geluidskaart, Sound Blaster DBpro-kaart, Sound Blaster Audio Control Module, 1 optische kabel, 1x stereo (3.5 mm)-naar-RCA-kabel, 1x DBpro-kabel, snelstartfolder, installatie-cd met: stuurprogramma's voor Windows 7 en Windows 8, Creative Software Suite, gebruikershandleiding

Aanbevolen: