IBM's nieuwe chiptechnologie belooft sneller computergebruik en een betere levensduur van de batterij

IBM's nieuwe chiptechnologie belooft sneller computergebruik en een betere levensduur van de batterij
IBM's nieuwe chiptechnologie belooft sneller computergebruik en een betere levensduur van de batterij
Anonim

IBM heeft 's werelds eerste 2 nanometer (nm) halfgeleidertechnologie onthuld. Het bedrijf noemt het een doorbraak in het ontwerpen van halfgeleiders en noemt een efficiënter stroomverbruik en betere prestaties als twee belangrijke voordelen.

IBM kondigde zijn nieuwste halfgeleidertechnologie aan in een persbericht, daarbij verwijzend naar voordelen in rekensnelheid en mogelijke besparingen op de levensduur van de batterij. Zoals opgemerkt door PCMag, zijn deze chips nog een paar jaar verwijderd, maar IBM is erin geslaagd om met succes een prototype te maken in zijn laboratorium in Albany, New York.

Image
Image

IBM verwacht een prestatieverbetering van 45% en een vermindering van 75% van het energieverbruik, waardoor deze chips efficiënter zijn dan de meest geavanceerde 7nm-microprocessors die vandaag beschikbaar zijn. Andere potentiële voordelen van de nieuwe 2nm-chips zijn een langere levensduur van de batterij in mobiele telefoons, een hogere verwerkingssnelheid en een vermindering van de ecologische voetafdruk van grote datacenters.

Met deze nieuwe halfgeleiders zegt IBM dat we op een dag mobiele telefoons kunnen zien met een batterijlevensduur van vier dagen per oplaadbeurt, een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de eendaagse oplaadbeurten die we nu hebben. IBM zegt dat de technologie ook kan leiden tot snellere objectdetectie, wat de reactietijd in autonome voertuigen zou kunnen versnellen.

IBM zegt dat de 2nm-chip dankzij nanosheet-technologieën tot 50 miljard transistors op een chip ter grootte van een vingernagel kan passen. De vorige 5nm-chips van het bedrijf passen momenteel 30 miljard transistors op een knooppunt. Door meer transistors aan een enkele chip toe te voegen, geeft IBM processorontwerpers een manier om te innoveren en de mogelijkheden van toekomstige chipsets die gebruik maken van kleinere formaten te verbeteren.

Momenteel schat PCMag dat we pas in 2024 2nm-chiptechnologie in apparaten zullen zien verschijnen. IBM heeft ook geen plannen om de chips zelf te produceren. In plaats daarvan zal het bedrijf samenwerken met bedrijven zoals Samsung om de processors te bouwen. Intel is onlangs een samenwerking aangegaan met IBM op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde halfgeleiders, maar het is onduidelijk of de twee bedrijven zullen samenwerken aan 2nm-chips.

Aanbevolen: