Time Machine instellen met meerdere schijven

Inhoudsopgave:

Time Machine instellen met meerdere schijven
Time Machine instellen met meerdere schijven
Anonim

Time Machine is een gebruiksvriendelijk back-upsysteem voor macOS dat gegevensverlies helpt voorkomen. Met de introductie van OS X Mountain Lion (10.8) heeft Apple Time Machine bijgewerkt om plaats te bieden aan meerdere back-upschijven. De update bood een robuustere back-upoplossing doordat u meerdere schijven als back-upbestemmingen kunt toewijzen.

De voordelen van meerdere schijven met tijdmachines

Het belangrijkste voordeel van het hebben van meerdere Time Machine-schijven is dat één back-up vaak niet genoeg is. Redundante back-ups zorgen ervoor dat als er iets misgaat met de ene back-up, je een tweede of derde back-up hebt om je gegevens uit op te halen. Het is een faalveilige maatregel.

Het is niet ongebruikelijk dat professionele organisaties back-upsystemen hebben die twee lokale back-ups maken die afwisselend worden gebruikt. De eerste kan voor even dagen zijn; de tweede voor oneven dagen. Het idee is simpel: als een back-up om de een of andere reden slecht gaat, dan is de tweede back-up slechts een dag ouder. Het meeste dat je zou verliezen is een dag werk.

Veel bedrijven onderhouden ook een externe back-up. Bij brand, overstroming of een andere ramp raakt het bedrijf niet al zijn gegevens kwijt. Het idee van off-site back-ups gaat al lang vooraf aan cloudopslagsystemen.

De mogelijkheid van Time Machine om met meerdere back-upschijven te werken, geeft u flexibiliteit bij het bouwen van een aangepaste back-upoplossing die aan uw behoeften voldoet.

Hoe een robuust Time Machine-back-upsysteem te bouwen

Deze gids leidt u door het proces van het maken van een back-upsysteem met drie schijven. Er worden twee schijven gebruikt om een basisniveau van back-upredundantie te bereiken, terwijl de derde wordt gebruikt voor externe back-upopslag.

Dit voorbeeld laat zien hoe u de ondersteuning van Time Machine voor meerdere schijven kunt gebruiken en hoe u naadloos kunt werken met schijven die slechts tijdelijk aanwezig zijn, zoals externe back-upschijven.

Wat je nodig hebt

  • Een Mac: Op de computer moet OS X Mountain Lion (10.8) of hoger zijn geïnstalleerd.
  • Drie schijven: elke schijf moet groot genoeg zijn om de gegevens die je op je Mac hebt en nog wat op te slaan. Hoe meer ruimte er beschikbaar is op de back-upschijven, hoe meer historische Time Machine-gegevens ze kunnen bevatten.

Als u alleen een back-upsysteem met twee schijven wilt maken, kunt u dit proces volgen. Wijzig gewoon het aantal schijven van drie naar twee terwijl u de instructies doorloopt.

Deze handleiding werkt voor lokale interne schijven, externe schijven en netwerkschijven die door Time Machine worden ondersteund.

Time Machine met meerdere schijven: een overzicht

Vanaf OS X Mountain Lion biedt Time Machine directe ondersteuning voor meerdere back-upschijven. Om te begrijpen hoe het back-upsysteem zal werken, moet u onderzoeken hoe Time Machine omgaat met meerdere schijven.

Image
Image

Hoe Time Machine gebruikmaakt van meerdere back-upschijven

Als er meerdere back-upschijven beschikbaar zijn, gebruikt Time Machine een basisrotatieschema. Ten eerste controleert het of er back-upschijven zijn die zijn aangesloten op en zijn gekoppeld aan uw Mac. Vervolgens wordt elke schijf onderzocht om te bepalen of er een Time Machine-back-up aanwezig is en, zo ja, wanneer de back-up voor het laatst is uitgevoerd.

Met die informatie selecteert Time Machine de schijf die moet worden gebruikt voor de volgende back-up. Als er meerdere schijven zijn maar er geen back-ups op staan, selecteert Time Machine de eerste schijf die is toegewezen als een Time Machine-back-upschijf. Als een of meer van de schijven een Time Machine-back-up bevatten, kiest Time Machine altijd de schijf met de oudste back-up.

Aangezien Time Machine elk uur back-ups maakt, zit er een uur verschil tussen elke schijf. De uitzonderingen op deze regel van één uur doen zich voor wanneer u voor het eerst nieuwe Time Machine-back-upschijven aanwijst of een nieuwe Time Machine-back-upschijf aan de mix toevoegt. In beide gevallen kan de eerste back-up lang duren, waardoor Time Machine gedwongen wordt back-ups naar andere schijven die zijn aangesloten op te schorten. Hoewel Time Machine meerdere schijven ondersteunt, kan het er maar met één tegelijk werken.

Werken met schijven die tijdelijk aan Time Machine zijn gekoppeld

Als je nog een back-upschijf wilt toevoegen zodat je een back-up op een veilige locatie kunt bewaren, vraag je je misschien af hoe Time Machine werkt met schijven die niet altijd aanwezig zijn. Time Machine houdt zich aan dezelfde regel: het werkt de schijf bij met de oudste back-up.

Als je een externe schijf op je Mac aansluit die je alleen gebruikt voor externe back-ups, moet deze de oudste back-up bevatten. Om de externe schijf bij te werken, sluit u deze aan op uw Mac. Wanneer het op uw Mac-bureaublad verschijnt, selecteert u Nu een back-up maken op het Time Machine-pictogram in de menubalk. Time Machine werkt de oudste back-up bij, die zich waarschijnlijk bevindt op de schijf die wordt gebruikt voor off-site back-ups.

Je kunt deze actie bevestigen in het Time Machine-voorkeurenpaneel (open Systeemvoorkeuren en selecteer Time Machine). Het voorkeurenpaneel van Time Machine toont ofwel de back-up die bezig is, of vermeldt de datum van de laatste back-up, die enkele ogenblikken geleden zou moeten zijn.

Drives die zijn verbonden en losgekoppeld van Time Machine, hoeven niets speciaals te doorlopen om te worden herkend als Time Machine-back-upschijven. Zorg er wel voor dat ze op het bureaublad van je Mac zijn gemount voordat je een Time Machine-back-up start. Om een externe schijf uit te werpen, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram van de schijf op het bureaublad en selecteert u Eject [name of drive] in het pop-upmenu.

Back-ups van Time Machine herstellen

Het herstellen van een Time Machine-back-up wanneer er meerdere back-ups zijn om uit te kiezen, volgt een eenvoudige regel. Time Machine toont altijd de back-upbestanden van de schijf met de meest recente back-up.

Het kan voorkomen dat je een bestand wilt herstellen van een schijf die niet de meest recente back-up bevat. U kunt dit doen met behulp van een van de twee methoden. Het gemakkelijkst is om de schijf te selecteren die u wilt weergeven in de Time Machine-browser. Om dit te doen, Option+ klik op het Time Machine-pictogram in de menubalk en selecteer vervolgens Browse Other Backup Disksin het vervolgkeuzemenu. Selecteer de schijf die u wilt doorbladeren; je hebt dan toegang tot de back-upgegevens van die schijf in de Time Machine-browser.

De tweede methode vereist het ontkoppelen van alle Time Machine-back-upschijven, behalve degene die u wilt doorbladeren. Deze methode wordt genoemd als tijdelijke oplossing voor een bug in Mountain Lion die, althans in de eerste releases, verhinderde dat de methode Browse Other Backup Disks werkte. Om een schijf te ontkoppelen, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram van de schijf op het bureaublad en selecteert u Eject in het pop-upmenu.

Time Machine met meerdere schijven - meer back-upschijven toevoegen

Het hieronder beschreven proces werkt als je Time Machine nog niet eerder hebt ingesteld of als Time Machine draait met een enkele schijf aangesloten. Het is niet nodig om bestaande Time Machine-schijven te verwijderen. Als je fouten tegenkomt, bekijk dan deze tips voor het oplossen van problemen met Time Machine,

Image
Image

Schijven toevoegen aan Time Machine

Als dit de eerste keer is dat u Time Machine gebruikt, wilt u misschien lezen Hoe u een back-up van uw Mac kunt maken op een externe harde schijf met Time Machine.

  1. Zorg ervoor dat de schijven die je met Time Machine wilt gebruiken, op het bureaublad van je Mac zijn gemount en zijn geformatteerd als macOS Extended (journaled)-schijven. U kunt Schijfhulpprogramma gebruiken, zoals beschreven in deze handleiding Uw harde schijf formatteren met Schijfhulpprogramma om ervoor te zorgen dat uw schijf klaar is voor gebruik.
  2. Wanneer uw back-upschijven gereed zijn, start u Systeemvoorkeuren door op het pictogram in het Dock te klikken of het te selecteren in het Apple-menu.

    Image
    Image
  3. Selecteer Time Machine.

    Image
    Image
  4. Selecteer Opties.

    Image
    Image
  5. Selecteer het Plus (+) pictogram om de schijf toe te voegen aan de lijst met uitsluitingen.

    Image
    Image
  6. Ga terug naar het hoofdmenu en klik op Selecteer schijf.

    Image
    Image
  7. Selecteer uit de lijst met beschikbare stations de tweede schijf die u wilt gebruiken voor back-ups en selecteer vervolgens Gebruik schijf.

    Image
    Image
  8. U wordt gevraagd of u de huidige back-upschijf wilt vervangen door degene die u zojuist hebt geselecteerd. Selecteer Gebruik beide. Dit brengt je terug naar het hoogste niveau van het Time Machine-voorkeurenpaneel.

    Image
    Image
  9. Als u drie of meer schijven wilt toevoegen, selecteert u Back-upschijf toevoegen of verwijderen. Mogelijk moet u door de lijst met back-upschijven die aan Time Machine zijn toegewezen, bladeren om de optie te zien.

    Image
    Image
  10. Selecteer de schijf die u wilt toevoegen en selecteer vervolgens Gebruik schijf.
  11. Herhaal de laatste twee stappen voor elke extra schijf die u aan Time Machine wilt toevoegen.
  12. Nadat u klaar bent met het toewijzen van stations aan Time Machine, start u de eerste back-up. Zorg dat er een vinkje staat naast Toon Time Machine in de menubalk terwijl je in het Time Machine-voorkeurenpaneel bent. U kunt dan het voorkeurenpaneel sluiten.

    Image
    Image
  13. Selecteer het Time Machine pictogram in de menubalk en selecteer Nu een back-up maken in het vervolgkeuzemenu.

    Image
    Image

Aanbevolen: