Time Machine, de back-upsoftware die u zou moeten gebruiken

Inhoudsopgave:

Time Machine, de back-upsoftware die u zou moeten gebruiken
Time Machine, de back-upsoftware die u zou moeten gebruiken
Anonim

Gebruik Time Machine als de primaire back-up voor je Mac. Het is een gebruiksvriendelijk back-upsysteem dat uw Mac na een crash herstelt naar een werkende staat. Het herstelt ook individuele bestanden of mappen die u per ongeluk hebt verwijderd. U kunt niet alleen een bestand herstellen, maar u kunt ook teruggaan in de tijd om te zien hoe een bestand er in het recente verleden op een bepaald moment of datum uitzag.

De informatie in dit artikel is van toepassing op Time Machine voor macOS Big Sur (11) tot en met Mac OS X Leopard (10.5).

Over Time Machine

Time Machine wordt meegeleverd met alle Mac-besturingssystemen die beginnen met OS X Leopard (10.5). Het vereist een interne of externe schijf waarop het automatisch een back-up van je Mac maakt terwijl je werkt.

Time Machine was een revolutionaire benadering van het maken van back-ups toen het werd geïntroduceerd. Het revolutionaire deel was niet het back-upproces, of hoe creatief de gebruikersinterface was, of hoe goed Time Machine oude back-ups verwijderde. Al deze dingen waren eerder gezien in back-uptoepassingen.

Wat Time Machine tot een winnaar maakte, was dat het zo eenvoudig te installeren en te gebruiken was dat mensen het ook daadwerkelijk gebruikten. Met Time Machine kunnen Mac-gebruikers een back-up van hun computer maken zonder na te denken over het back-upproces.

Time Machine-back-ups zijn standaard niet versleuteld. U kunt er echter voor kiezen om uw Time Machine-back-ups te versleutelen.

Time Machine instellen

Het instellen van Time Machine komt neer op het selecteren van de schijf of schijfpartitie die u aan uw back-ups wilt wijden. Als je dat eenmaal hebt gedaan, zorgt Time Machine voor bijna al het andere. Time Machine waarschuwt u wanneer het oude back-ups verwijdert, tenzij u de melding uitschakelt. U kunt ook een statuspictogram toevoegen aan de Apple-menubalk.

Voor het grootste deel is dat het. Nadat u de schijf voor de back-up hebt geselecteerd in de systeemvoorkeuren van Time Machine, zijn er geen andere instellingen vereist om deze in te stellen of te configureren. Selecteer Automatisch een back-up maken of schakel de Time Machine-schakelaar in, afhankelijk van uw OS-versie. Het systeem begint automatisch een back-up te maken.

Image
Image

Je hebt toegang tot een paar opties door Options te selecteren in het voorkeurenscherm van Time Machine:

  • Sluit bestanden of mappen uit van de back-up door deze in een uitsluitingslijst in te voeren.
  • Laat een Mac-laptop een back-up maken terwijl hij op batterijstroom werkt.
  • Schakel de melding uit wanneer Time Machine oude bestanden verwijdert.
Image
Image

Er zijn andere opties die u kunt gebruiken, zoals het gebruik van meerdere schijven om uw Time Machine-gegevens op te slaan. De geavanceerde instellingen zijn echter verborgen en hebben de meeste informele gebruikers niet nodig.

Hoe Time Machine back-ups maakt

De eerste keer dat het wordt uitgevoerd, maakt Time Machine een volledige back-up van de Mac. Afhankelijk van hoeveel gegevens je hebt opgeslagen, kan de eerste back-up even duren.

Na de eerste back-up maakt Time Machine elk uur een back-up van de wijzigingen die zich voordoen. Dit betekent dat u bij een ramp minder dan een uur aan werk verliest.

Een van de voordelen van Time Machine is hoe het de ruimte beheert die het heeft voor back-ups. Time Machine slaat elk uur back-ups op van de afgelopen 24 uur. Het slaat dan dagelijkse back-ups van de afgelopen maand op. Voor gegevens die ouder zijn dan een maand, slaat het wekelijkse back-ups op. Deze aanpak helpt Time Machine om de beschikbare opslagruimte zo goed mogelijk te gebruiken en voorkomt dat u tientallen terabytes aan gegevens nodig hebt om een jaar aan back-ups bij de hand te hebben.

Zodra de back-upschijf vol is, verwijdert Time Machine de oudste back-up om plaats te maken voor de nieuwste.

Time Machine archiveert geen gegevens. Alle gegevens worden uiteindelijk gewist om ruimte te maken voor recentere back-ups.

Gebruikersinterface

De gebruikersinterface bestaat uit twee delen: een voorkeurenpaneel voor het instellen van de back-ups en de Time Machine-interface om door back-ups te bladeren en gegevens te herstellen.

De Time Machine-interface geeft een Finder-achtige weergave van uw back-upgegevens weer. Vervolgens presenteert het de uurlijkse, dagelijkse en wekelijkse back-ups als stapels vensters achter de meest recente back-up. U kunt door de stapel bladeren om gegevens van elk back-uppunt in de tijd op te halen.

Toegang tot Time Machine-back-ups

Open een Time Machine-back-up door op het Time Machine-pictogram in het Mac Dock te klikken of door te dubbelklikken op het Time Machine-pictogram in de map Programma's.

Image
Image

Scroll achteruit door de tijd met behulp van de tijdschaal aan de rechterkant van het Mac-scherm of de pijlknoppen aan de rechterkant van het gestapelde bureaublad. U kunt door elk scherm navigeren en elk bestand bekijken. Wanneer u een bestand vindt dat u terug wilt op uw huidige Mac, selecteert u het en klikt u op Herstellen

Aanbevolen: