De 9 beste iPhone-accessoires, getest door experts

Inhoudsopgave:

De 9 beste iPhone-accessoires, getest door experts
De 9 beste iPhone-accessoires, getest door experts
Anonim

Of je nu naar je favoriete nummers en podcasts luistert, lange e-mails typt, ervoor zorgt dat je iPhone genoeg stroom heeft om de dag door te komen, of zelfs alleen maar selfies maakt, de beste iPhone-accessoires zorgen ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt nodig hebt, zodat u nog meer van uw apparaat kunt genieten. Immers, ook al is de iPhone een fantastisch apparaat, er zijn nog steeds een paar dingen die hij niet allemaal alleen kan.

Aangezien de iPhone veelgebruikte standaarden ondersteunt, zoals Bluetooth en Qi draadloos opladen, is er geen tekort aan accessoires die kunnen worden gebruikt voor zaken als het luisteren naar audio en het opladen van je apparaat. Niet alle accessoires zijn echter gelijk gemaakt en u krijgt meestal de beste ervaring van accessoires die speciaal zijn ontworpen met de iPhone in gedachten. De beste iPhone-accessoires zijn voor iedereen die meer uit zijn Apple-apparaat wil halen. We hebben een aantal van de beste keuzes verzameld in verschillende populaire categorieën die zouden moeten werken voor elk recent iPhone-model.

Beste draadloze hoofdtelefoon: Apple Airpods (2e generatie)

Image
Image

Hoewel je elke set Bluetooth-oordopjes met je iPhone kunt gebruiken, is het echt moeilijk om de naadloze integratie van Apple's eigen AirPods te verslaan. Deze echte draadloze oordopjes bieden solide geluid en ontsluiten ook een heleboel andere functies, variërend van de mogelijkheid om Siri op te roepen met een eenvoudige spraakopdracht tot je inkomende berichten automatisch laten voorlezen terwijl je onderweg bent.

Beter nog, ze zijn niet alleen moeiteloos te koppelen met je iPhone - houd ze gewoon in de buurt, open de hoes en volg de aanwijzingen - maar zodra je ze met je iPhone hebt gekoppeld, worden ze automatisch synchroniseer via iCloud en koppel met uw iPad, Apple Watch, MacBook of zelfs uw Apple TV. Dit betekent dat alles gewoon werkt en je zelfs naadloos kunt schakelen tussen apparaten; je AirPods maken automatisch verbinding met waar je audio begint af te spelen.

Je kunt ook gewoon "Hey Siri" roepen terwijl je je AirPods draagt om de stemassistent te openen om naar muziek of podcasts te luisteren, berichten te checken, herinneringen in te stellen of zelfs je woonaccessoires te bedienen - allemaal zonder je iPhone uit je zak halen. En als je een vriend hebt die ook een set AirPods- of Beats-koptelefoons heeft, kun je deze eenvoudig draadloos koppelen en mee laten luisteren naar je favoriete nummers op Apple Music en Spotify. Het beste van alles is dat je tot vijf uur luistertijd van de oordopjes krijgt na één keer opladen, plus tot 24 uur meer door ze simpelweg terug in de case te doen om ze weer op te laden.

Image
Image

"De mogelijkheid om Siri handsfree op te roepen is geweldig, maar het is geen grote revolutie in de manier waarop we omgaan met onze apparaten - het is gewoon de voortdurende evolutie ervan." - Danny Chadwick, producttester

Beste selfiestick: Mpow iSnap X selfiestick

Image
Image

Voor veel mensen draait het hebben van een iPhone tegenwoordig allemaal om het maken van geweldige selfies, en met de fantastische TrueDepth-camera aan de voorkant van recente iPhone-modellen en de mogelijkheid om Slofies te nemen, zul je onder de indruk zijn van hoeveel de Mpow iSnap X draagt bij aan de ervaring.

Met een 270 graden verstelbare kop, kun je met de iSnap X de perfecte show vastleggen vanuit vrijwel elke hoek. En met een maximale lengte van 31,5-inch kun je hem gemakkelijk verlengen om een foto van jou en al je vrienden te maken, of zelfs gewoon welk schilderachtig panorama je jezelf wilt vastleggen.

Ondanks zijn lengte is de iSnap X echter ook super draagbaar, hij kan worden opgevouwen tot slechts 7,1 inch, dus hij is gemakkelijk in een rugzak, tas of zelfs je zak te gooien. Het is ook licht van gewicht, komt uit op slechts 4,3 gram, en het handvat is gripvast en comfortabel, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat het uit uw hand glijdt. Het koppelt ook gemakkelijk met je iPhone via Bluetooth, zodat je foto's kunt maken met de knop op het handvat zonder gedoe met draden.

"Met een indrukwekkende 7,1 inch uit de doos, is de selfiestick uitschuifbaar tot 31,9 inch. Dit kleine formaat, gecombineerd met zijn gewicht van slechts 4,3 gram, maakt hem perfect om in een zak, tas, of rugzak." - Emily Isaacs, producttester

Beste Bluetooth-luidspreker: JBL Charge 4

Image
Image

Of het nu gaat om het luisteren naar vlotte jams thuis of het opfleuren van dingen op een strandfeest, JBL's Charge 4 leidt het peloton onder draagbare Bluetooth-luidsprekers voor iPhone-gebruikers. Met een geweldige combinatie van geluid, duurzaamheid, sterke draadloze prestaties en prijs, is het moeilijk te verslaan.

Met een robuuste constructie en een IPX7-waterdichtheidsclassificatie kun je de JBL Charge 4 vrijwel overal mee naartoe nemen zonder je zorgen te maken over regen, spatten of zelfs vallen in het zwembad. Het is zelfs ontworpen om te drijven, dus u kunt het gemakkelijk terughalen, zelfs als het van de rand van uw boot komt. De enkele driver met volledig bereik wordt verrassend luid, en slaagt er toch in om het geluid helder, schoon en vervormingsvrij te houden, zelfs bij het hoogste volume.

De 7.500mAh-batterij biedt tot 20 uur luisterplezier op een enkele lading, en het kan ook een deel van dat batterijvermogen gebruiken om je iPhone op te laden, en fungeert als een powerbank via een USB-poort aan de achterkant. Hoewel de Charge 4 slechts in één enkele driver zit, is dat begrijpelijk in een luidspreker van dit formaat, vooral omdat je een andere JBL-luidspreker kunt aansluiten voor een goed stereogeluid, of zelfs de ingebouwde JBL Connect+-functie kunt gebruiken om tot 100 meer te koppelen. JBL-luidsprekers om dezelfde nummers te synchroniseren en af te spelen.

"Je kunt verwachten dat deze luidspreker bestand is tegen de elementen, intensief wordt gebruikt en de hele dag meegaat." - Danny Chadwick, producttester

Beste draadloze oplader: Apple MagSafe-oplader

Image
Image

Hoewel Qi draadloze opladers tegenwoordig vrijwel overal zijn, als je een iPhone 12 of nieuwer hebt, bewijs je jezelf een slechte dienst door geen Apple's eigen MagSafe-oplader te krijgen. Deze handige kleine oplader is niet alleen ontworpen om magnetisch aan elk van deze recentere modellen te worden bevestigd, maar hij biedt je iPhone ook twee keer de oplaadsnelheid van elke standaard Qi-oplader.

Met de release van Apple's iPhone 12-reeks zijn er veel opladers verschenen die magnetisch aan de nieuwe iPhones kunnen worden bevestigd. Alleen degenen die zijn gecertificeerd voor de nieuwe MagSafe-technologie van Apple, bieden echter daadwerkelijk sneller opladen. MagSafe bereikt dit door ervoor te zorgen dat de oplaadspoel altijd perfect is uitgelijnd met de iPhone, waardoor maximale laadsnelheden van 15 W worden gegarandeerd zonder de buitensporige stroomverspilling die ontstaat als niet alles goed is uitgelijnd. Dit betekent dat het niet alleen goed is voor je iPhone, maar ook voor het milieu.

De Apple MagSafe-oplader werkt ook als een normale 7,5 W Qi draadloze oplader voor niet-MagSafe-apparaten. Dus zelfs als je nog geen van de nieuwste iPhones hebt, kun je hem nog steeds gebruiken voor elke iPhone die draadloos opladen ondersteunt, wat betekent dat je helemaal terug naar de iPhone 8, iPhone 8 Plus en originele iPhone X. Omdat de MagSafe-technologie er is om te blijven, betekent dit dat je er ook klaar voor bent als je de knoop doorhakt en upgradet naar een nieuwer iPhone-model. Bovendien werkt het ook voor het opladen van andere accessoires zoals Apple's AirPods. De oplaadschijf wordt magnetisch aan de achterkant van een MagSafe iPhone bevestigd, zodat u zelfs uw apparaat kunt oppakken en gebruiken terwijl het wordt opgeladen. Het beste van alles is dat er zelfs een aantal goedkope en creatieve accessoires van derden zijn ontworpen voor de MagSafe-oplader van Apple, waarmee je hem in een meer verticale standaard kunt plaatsen of hem steviger op je bureau kunt bevestigen, zodat hij daar blijft staan als je hem oppakt. je iPhone.

"De MagSafe-oplader is erg klein en gemakkelijk mee te nemen in een tas of zak, en zelfs de doos waarin hij wordt geleverd, is niet veel groter dan het accessoire zelf." - Andrew Hayward, producttester

Beste grip: PopSockets LLC PopSocket

Image
Image

Je kunt behoorlijk goede en stevige iPhone-hoesjes kopen, maar als je zeker wilt weten dat je je dure iPhone goed onder controle hebt, gaat er niets boven een PopSocket. Deze goedkope kleine add-ons plakken precies op de achterkant van je iPhone, zodat je ze kunt uitklappen om je vingers om de basis te wikkelen en je iPhone vast te houden.

Als de PopSocket niet in gebruik is, wordt hij zo veel mogelijk platgedrukt om uit de weg te blijven, en hoewel hij natuurlijk niet helemaal kan verdwijnen, zal hij niet interfereren met het neerleggen van je iPhone op een plat oppervlak, of zelfs in een zak van je skinny jeans te schuiven. Dat gezegd hebbende, als je wilt genieten van de voordelen van draadloos opladen, moet je ofwel je PopSocket naar de boven- of onderkant van je iPhone plaatsen, waarbij je ervoor moet zorgen dat je de centrale Qi draadloze oplaadzone vermijdt, of de speciaal ontworpen PopSocket oppakken. draadloze oplader.

Er is ook veel meer aan een PopSocket dan alleen je iPhone vasthouden, want hij kan ook als standaard worden gebruikt wanneer hij wordt uitgeschoven, zodat je je iPhone kunt ondersteunen om video's te bekijken, foto's te maken of zelfs op te hangen de rand van een kopje of een glas. Met de herbruikbare lijm kun je je PopSocket ook gemakkelijk verwijderen als je je iPhone wilt upgraden of hem gewoon anders wilt positioneren. Bovendien zijn PopSockets verkrijgbaar in honderden verschillende patronen en ontwerpen, zodat u er gemakkelijk een kunt vinden die bij uw persoonlijke stijl past.

"Ik ben al lang PopSocket-nieuwsgierig, maar totdat ik er een op de achterkant van mijn iPhone 12 mini sloeg, wist ik nooit hoe goed ze zijn." - Charlie Sorrel, technisch schrijver

Beste oplaadstandaard: Belkin 3-in-1 draadloze oplader met MagSafe

Image
Image

Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe MagSafe-technologie van Apple de allerbeste manier is om alle huidige iPhone-modellen draadloos op te laden, dus als u op zoek bent naar een enkele oplaadstandaard die ook uw Apple Watch en uw AirPods aankan, De 3-in-1-standaard van Belkin is de uitgave gemakkelijk waard. Hij is niet alleen uitgerust met de nieuwste iPhone-oplaadtechnologie, maar voegt ook een elegante flair toe aan je nachtkastje.

De ingebouwde MagSafe-oplader zal je iPhone ophangen waar je hem kunt zien, terwijl hij ook een ongeëvenaard draadloos oplaadvermogen van 15 watt levert - twee keer de snelheid van een normale draadloze oplader voor de iPhone. Rechts van de MagSafe-schijf bevindt zich een plaats om uw Apple Watch op te laden, plus de basis bevat een standaard 5W Qi-oplader die is ontworpen om uw AirPods of AirPods Pro op te laden. Hoewel er andere standaards zijn die je iPhone 12 magnetisch kunnen vasthouden, kunnen alleen opladers zoals die van Belkin die MagSafe-gecertificeerd zijn, de volledige laadsnelheid van 15 watt leveren.

In tegenstelling tot Apple's eigen MagSafe-opladers, bevat de standaard van Belkin ook de voedingsadapter in de doos, wat garandeert dat u de snelst mogelijke oplaadsnelheden krijgt voor al uw aangesloten apparaten. Je kunt de basis van de standaard ook voor meer dan alleen AirPods gebruiken, omdat het eigenlijk gewoon een standaard Qi-oplader is. Dit maakt de 3-in-1-standaard van Belkin ideaal voor stellen die hun beide iPhones tegelijkertijd willen opladen.

Beste autohouder: Mophie Charge Stream Vent Mount

Image
Image

Of je nu lange autoritten maakt of gewoon je favoriete muziek in het oog houdt, de juiste autohouder kan een groot verschil maken met je ervaring in de auto, en dit is waar Mophie's Charge Stream Vent Mount van pas komt. is deze kleine ventilatieopening in staat om zelfs de grootste iPhones vast te houden, zelfs in omvangrijke gevallen, maar hij biedt ook draadloos opladen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw batterij leeg raakt terwijl u rondvaart op uw buitenavonturen.

Hoewel moderne iPhones een behoorlijk lange batterijduur bieden, is er echt geen reden om je batterij onnodig te laten leeglopen als je auto hem vol kan houden. Bij de meeste andere autosteunen moet u zich echter ook druk maken over het aansluiten van een Lightning-kabel. Met de oplossing van Mophie houdt u de houder echter gewoon aangesloten op de stroompoort van uw auto, en uw Qi-compatibele iPhone laadt automatisch draadloos op wanneer u hem in de houder plaatst, zonder dat u erover na hoeft te denken.

Nog beter, deze houder is zo ontworpen dat je je iPhone gemakkelijk met één hand kunt plaatsen en verwijderen, waardoor het nog handiger is om erin te springen wanneer je op pad gaat. De rubberen coating op de armen en het oplaadoppervlak houdt je iPhone ook stevig vast en voorkomt krassen, en de ventilatieclip is ontworpen om de lamellen in vrijwel elke auto of vrachtwagen op de markt te passen. Mophie bevat ook alles wat je nodig hebt in de doos, inclusief een USB-autoadapter, een 2,6-voet USB-kabel en zelfs een verlengde ventilatieclip en adapter voor dashboardmontage.

Beste draadloze toetsenbord: Logitech Keys-to-Go Ultra draagbaar Bluetooth-toetsenbord

Image
Image

Hoewel de meeste iPhone-gebruikers niet van plan zijn om de grote Amerikaanse roman op hun mobiele apparaten te schrijven, zijn er zeker momenten waarop het touchscreen-toetsenbord het gewoon niet ha alt. Dat is waar Logitech's Keys-to-Go om de hoek komt kijken. Het is een Bluetooth-toetsenbord dat is ontworpen met iPhone-gebruikers in gedachten en dat een uitstekende balans biedt tussen bruikbaarheid en draagbaarheid, terwijl het ook een mooie dosis eigenzinnigheid toevoegt, dankzij meerdere leuke kleuren.

Logitech is een bedrijf dat duidelijk weet wat het doet als het op toetsenborden aankomt, en heeft die expertise ingezet bij het ontwerpen van Keys-to-Go. Met verantwoorde en tactiele toetsen biedt het een van de beste type-ervaringen die je kunt vinden in een toetsenbord in zijn klasse. Bovendien gaat hij tot drie maanden mee op één keer opladen, en is hij zelfs beschermd tegen stof en morsen.

Hoewel Keys-to-Go verre van zakformaat is, is het zeker klein genoeg en stevig genoeg om in een draagtas of handtas te passen. In tegenstelling tot veel kleinere opvouwbare toetsenborden die er zijn, biedt Keys-to-Go toetsen op de juiste afstand van elkaar die comfortabel en nauwkeurig zijn om op te typen. Logitech heeft zelfs een standaard om je iPhone op te zetten, hoewel het als apart stuk nog iets is dat je bij je moet dragen. Hoewel Keys-to-Go duidelijk gericht is op iPhone-gebruikers, is het uiteindelijk gewoon een Bluetooth-toetsenbord, wat betekent dat je het kunt koppelen met een iPad, Apple TV of een ander Bluetooth-apparaat.

Beste draagbare oplader: Mophie Powerstation Wireless XL met PD

Image
Image

Recente iPhone-modellen hebben een aantal behoorlijk grote verbeteringen aangebracht in de levensduur van de batterij, maar er zijn nog steeds veel momenten waarop je zeker wilt weten dat je wat extra stroom mee kunt nemen, en Mophie's Powerstation XL is een van de meest veelzijdige en flexibele draagbare opladers die je kunt vinden.

Of het nu een kampeerweekend is of lange dagen sightseeing, de Powerstation XL zorgt ervoor dat je iPhone de dag doorkomt, ongeacht hoe lang je naar muziek luistert of hoeveel foto's en video's je maakt. De batterijcel van 10.000 mAh zal een iPhone 12 Pro Max minstens twee keer opladen, en vier LED's aan de zijkant laten je precies weten hoeveel stroom je nog hebt. Als het op is, kun je het opwaarderen door het aan te sluiten op een USB-muuradapter met je iPhone Lightning-kabel, of het gewoon op een andere Qi draadloze oplader te laten vallen.

Wat echter vooral geweldig is aan de Powerstation XL, is dat hij enorm veel flexibiliteit biedt. U kunt uw iPhone eenvoudig bovenop plaatsen om hem draadloos op te laden via de ingebouwde Qi-oplader, of u kunt een USB-C Lightning-kabel aansluiten op de 18 W USB-C-poort voor snel opladen. U kunt zelfs beide methoden tegelijkertijd gebruiken, zodat u uw iPhone via de bekabelde verbinding kunt gebruiken terwijl u een set AirPods of zelfs een andere iPhone aan de draadloze kant oplaadt. Bovendien kan de Powerstation XL, dankzij pass-through-opladen, werken als een draadloze Qi-oplader, waardoor je iPhone rechtstreeks van een externe stroombron wordt voorzien.

Apple's AirPods zijn zonder twijfel de gemakkelijkste en meest veelzijdige manier om naar muziek en podcasts op je iPhone te luisteren, en ze hebben ook een geweldige batterijduur en geluidskwaliteit. Voor het zingen van deuntjes op een feestje is JBL's Charge 4 echter moeilijk te verslaan.

Over onze vertrouwde experts

Jesse Hollington is een techjournalist met 15 jaar ervaring in het schrijven over technologie. Jesse schreef eerder voor en was hoofdredacteur van iLounge, waar hij honderden iPhone-accessoires uit de tijd van de originele iPhone beoordeelde. Hij is ook auteur van boeken over de iPod en iTunes en heeft productrecensies, hoofdartikelen en how-to-artikelen gepubliceerd op Forbes, Yahoo, The Independent en iDropNews.

Danny Chadwick schrijft al sinds 2008 over technologie en heeft honderden functies, artikelen en recensies geproduceerd over een enorm scala aan onderwerpen. Hij is gespecialiseerd in mobiele audioapparatuur en heeft een aantal van de sprekers op onze lijst beoordeeld.

Emily Isaacs is afgestudeerd aan Monmouth College en Western Illinois University en heeft een passie voor opkomende technologieën en hoe ze het dagelijks leven kunnen verrijken. Emily woont in Lombard, Illinois, waar ze werkt in e-mailmarketing voor bedrijven zoals Oracle en Shaw + Scott. Als ze niet naar de nieuwste technologie kijkt, werkt ze aan haar eerste roman.

Andrew Hayward is een schrijver uit Chicago die sinds 2006 verslag doet van technologie en videogames. Zijn expertisegebieden zijn smartphones, draagbare gadgets, slimme apparaten voor thuisgebruik, videogames en esports.

Charlie Sorrel schrijft al 13 jaar over technologie en de effecten ervan op de samenleving en de planeet. Voorheen kon je hem vinden bij Wired's Gadget Lab, CoExist van Fast Company, Cult of Mac en Mac Stories. Hij schrijft ook voor zijn eigen site, StraightNoFilter.com.

Waar u op moet letten bij een iPhone-accessoire

Compatibiliteit: iPhone-bezitters genieten van vrij universele compatibiliteit van accessoires, aangezien elke iPhone door Apple is gemaakt. Elke iPhone die sinds 2012 is gemaakt, gebruikt de standaard Lightning-connector van Apple en elke iPhone die sinds 2017 is gemaakt, ondersteunt Qi draadloos opladen. Bluetooth is sinds 2009 ook beschikbaar op de iPhone. Daarom zijn de meeste compatibiliteitsproblemen beperkt tot voor de hand liggende producten zoals hoesjes en houders, die natuurlijk rekening moeten houden met fysieke verschillen tussen verschillende iPhone-modellen. Als u echter een geavanceerder, app-gebaseerd accessoire voor een oudere iPhone koopt, moet u ervoor zorgen dat het de nieuwste iOS-versie ondersteunt die uw iPhone kan gebruiken. Aangezien Apple over het algemeen iOS-updates levert voor elk van zijn iPhone-generaties gedurende 4-5 jaar, zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn, tenzij je een veel ouder model gebruikt.

Certificatie: Bepaalde accessoires moeten worden gecertificeerd door Apple's Made-for-iPhone-programma om een goede werking te garanderen. Dit omvat MagSafe-opladers voor de iPhone 12 en later, evenals geavanceerde accessoires die op de Lightning-poort kunnen worden aangesloten. Zoek altijd naar het logo "Made for iPhone" wanneer u op zoek bent naar dit soort accessoires. Gelukkig maken standaard bedrade en draadloze opladers hier geen deel van uit, hoewel je er zeker van moet zijn dat ze van gerenommeerde bronnen komen, en in het bijzonder moeten Qi draadloze opladers worden gecertificeerd door het Wireless Power Consortium.

Plan vooruit: Zelfs als je nog niet het nieuwste en beste iPhone-model hebt, is het de moeite waard om te kijken naar wat voor soort nieuwe technologieën het biedt en daar rekening mee te houden wanneer bepaalde accessoires kopen. De iPhone 12 introduceert bijvoorbeeld nieuwe MagSafe-oplaadtechnologie, maar aangezien alle MagSafe-opladers ook met oudere iPhones kunnen worden gebruikt, kun je er een kopen voor je oudere iPhone, en je hebt het wanneer je uiteindelijk upgradet naar een nieuwer model. de weg.

FAQ

    Met welke accessoires wordt de iPhone geleverd?

    Begin met de release van de iPhone 12-line-up eind 2020, is Apple gestopt met het opnemen van een voedingsadapter en bedrade EarPods-koptelefoons in de iPhone-doos. Dit geldt met terugwerkende kracht voor elke iPhone die Apple momenteel verkoopt, inclusief de tweede generatie iPhone SE, iPhone XR en iPhone 11. Afgezien van een snelstartgids en een Apple-sticker, is het enige accessoire dat je nu in een iPhone-doos vindt, een USB-C naar Lightning-kabel, waarvoor u uw eigen USB-C-lichtnetadapter nodig heeft.

    Welke iPhone-modellen ondersteunen draadloos opladen?

    Apple heeft standaard Qi draadloos opladen aan de iPhone toegevoegd met de release van de iPhone 8, iPhone 8 Plus en originele iPhone X in 2017. Elke iPhone die sindsdien door Apple is uitgebracht, biedt ondersteuning voor standaard Qi draadloos opladen met een snelheid van tot 7,5 watt, ongeacht of je een snellere Qi-oplader gebruikt. Draadloos opladen van 15 watt wordt ondersteund op de iPhone 12 en latere modellen met een door Apple gecertificeerde MagSafe-adapter.

    Kan ik een MagSafe-oplader gebruiken met oudere iPhones?

    Ja. De MagSafe-technologie van Apple is achterwaarts compatibel met de standaard Qi-specificatie voor draadloos opladen, dus je kunt elke iPhone of ander Qi-compatibel draadloos apparaat opladen met een MagSafe-oplader, hoewel je beperkt bent tot de langzamere oplaadsnelheden van 7,5 watt. Houd er rekening mee dat oudere iPhones ook niet magnetisch aan een MagSafe-oplader kunnen worden bevestigd, wat de compatibiliteit met bepaalde oplaadstandaarden kan beperken die zijn ontworpen om de iPhone op zijn plaats te houden tijdens het opladen.

Aanbevolen: