USB toevoegen aan een oudere autoradio

Inhoudsopgave:

USB toevoegen aan een oudere autoradio
USB toevoegen aan een oudere autoradio
Anonim

USB-connectiviteit is slechts een van de vele functies waarmee nieuwe auto's en aftermarket-head-units tegenwoordig vaak worden geleverd die een paar jaar geleden niet beschikbaar waren. Sommige van deze functies zijn moeilijker te kraken dan andere, wat betreft het toevoegen aan oudere head-units zonder een dure upgrade te betalen, maar er zijn eigenlijk twee manieren waarop USB zonder al te veel moeite aan een oudere autoradio kan worden toegevoegd. De eenvoudigste manier om USB aan een autoradio toe te voegen, is door een FM-zender aan te sluiten die een ingebouwde USB-poort heeft, maar er is ook een andere manier die een veel betere geluidskwaliteit biedt als de head-unit al een aux-ingang heeft.

Het probleem met USB en oudere head-units

Image
Image

Hoewel USB gewoon een ander type aux-ingang lijkt, gebeurt er eigenlijk meer onder de motorkap dan veel mensen zich realiseren. Normale aux-ingangen vereisen een analoog signaal van een apparaat zoals een satellietradio, cd-speler of mp3-speler, wat prima is, maar USB stelt een apparaat in staat om digitale audiogegevens naar een head-unit te sturen en het zware werk te laten doen. Dit is de reden waarom je normaal gesproken een USB-thumbstick met nummers, maar geen mp3-spelerhardware, kunt aansluiten op een USB-hoofdeenheid en muziek rechtstreeks vanaf de opslagmedia kunt afspelen.

Dit is ook de reden waarom USB-naar-aux-kabels niet werken zoals je zou verwachten of hopen dat ze zouden werken. Als u het USB-uiteinde aansluit op een apparaat dat alleen passief toegang kan bieden tot opgeslagen inhoud via de USB-verbinding, komt er aan de andere kant niets uit. Er zijn uitzonderingen, zoals telefoons en mp3-spelers die een analoog audiosignaal kunnen uitvoeren via hun USB-poorten, maar dat is niet erg gebruikelijk en verslaat het doel van het gebruik van een USB-verbinding om in de eerste plaats een autoradio aan te sluiten.

USB toevoegen aan een autoradio met een FM-zender

De eenvoudigste manier om een USB-aansluiting aan een autoradio toe te voegen, is door simpelweg een FM-zender met een USB-poort te gebruiken. Dit is een echte plug-and-play-oplossing die geen installatiewerk vereist. Het enige wat u hoeft te doen is de zender in het stopcontact steken, uw telefoon, mp3-speler of USB-stick op de zender aansluiten en uw autoradio afstemmen op een lege plek op de wijzerplaat.

Om dezelfde functionaliteit te bieden als een echte USB-autoradio, is het belangrijk om te zoeken naar een FM-zender met een ingebouwde DAC en MP3-speler. Hiermee kunt u desgewenst een USB-stick aansluiten, naast het gebruik van uw telefoon of MP3-speler.

Het belangrijkste nadeel bij het gebruik van een FM-zender om USB toe te voegen aan een autoradio is kwaliteit en betrouwbaarheid. Sommige FM-zenders bieden een behoorlijke geluidskwaliteit, terwijl andere veel te wensen overlaten, dus het is belangrijk om er een te zoeken met een solide reputatie.

Zelfs als je kiest voor een FM-zender die een hoge geluidskwaliteit biedt, kun je nog steeds problemen tegenkomen als je in een gebied woont met veel sterke FM-radiosignalen. FM-zenders zijn afhankelijk van het vinden van een relatief lege plek op de radiowijzerplaat, wat op sommige plaatsen min of meer onmogelijk is.

USB toevoegen aan een autoradio met een interfacekit of decoderkaart

De andere manier om USB aan een autoradio toe te voegen, is door een USB-interfacekit of een MP3-decoderkaart te gebruiken met een USB-poort, ingebouwde DAC en een aux-uitgang. Deze apparaten zijn in wezen gewoon speciaal gebouwde mp3-spelers die u in uw auto van stroom voorziet, net als uw head-unit, en vervolgens aansluit op de head-unit, hetzij via een aux-ingang of een soort eigen verbinding.

USB-interfacekits in het bijzonder zijn doelbewust ontworpen om USB toe te voegen aan een autoradio die niet met die functionaliteit kwam. Afhankelijk van de kit die u vindt, kan deze een eigen verbinding hebben om aan te sluiten op een zeer specifiek type voertuig of een head-unit, of het kan eenvoudigweg een aux-uitgang bevatten.

MP3-decoderkaarten zijn niet specifiek voor dit doel ontworpen, maar ze kunnen nog steeds worden gebruikt om USB toe te voegen aan een autoradio, zolang het bord een USB-ingang, een aux-uitgang heeft en bij voorkeur op 12v DC werkt. Als het bord is ontworpen om op een andere stroombron te werken, is de installatie iets gecompliceerder.

Aangezien de interfacekit of decoderkaart MP3-bestanden kan afspelen, kunt u vrijwel elke MP3-speler, smartphone of USB-opslagmedia aansluiten en muziek rechtstreeks vanaf het apparaat afspelen. De geluidskwaliteit en betrouwbaarheid zijn doorgaans beter dan bij een FM-zender, aangezien dit type oplossing gebruik maakt van een bedrade verbinding die niet onderhevig is aan radiostoring. Afhankelijk van de kwaliteit van de DAC, kunt u zelfs een betere geluidskwaliteit krijgen dan wanneer u uw telefoon of mp3-speler aansluit op de aux-ingang op de head-unit.

Nadelen van het toevoegen van USB aan een autoradio in plaats van upgraden

Hoewel het mogelijk is om de belangrijkste functionaliteit van een USB-autoradio te simuleren met een FM-zender of een bedrade MP3-decoderkaart, kan het gebruiksgemak eronder lijden. FM-zenders en decoderkaarten worden vaak geleverd met afstandsbedieningen, zodat u niet hoeft te rommelen met kleine, onhandige bedieningselementen, maar dit is nog steeds niet zo handig als gewoon de ingebouwde bedieningselementen op de hoofdeenheid gebruiken die native USB ondersteunen.

Sommige head-units hebben zelfs andere geavanceerde functionaliteit, met directe iPod-bediening, wanneer ze zijn aangesloten via USB, iets dat je niet kunt nabootsen met een FM-zender of MP3-decoderkaart. Als je op zoek bent naar dit soort functionaliteit, dan kan het upgraden van je head-unit op de lange termijn meer voldoening geven.

Het andere probleem is dat USB-autostereo's soms apparaten zoals telefoons en mp3-spelers kunnen opladen, naast het bieden van een dataverbinding, wat een functionaliteit is die je minder snel aantreft in een FM-zender of decoderkaart. Hoewel het mogelijk is om deze functionaliteit ook toe te voegen met een 12V USB-adapter, is het toevoegen van een bedrade USB-voedingspoort aan een auto een heel andere handeling.

Aanbevolen: