Inhoudsopgave:

Anonim

Bottom Line

De Asus RT-AX88U is een AX6000 Wi-Fi 6-router die wordt geleverd met een flink prijskaartje en een rijke functieset. Als u klaar bent om uw draadloze netwerk toekomstbestendig te maken, hoeft u niet verder te zoeken.

Asus RT-AX88U AX6000 dual-band wifi 6-router

Image
Image

We hebben de Asus RT-AX88U-router gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Asus RT-AX88U is een dual-band Wi-Fi 6-router, wat betekent dat hij de 802 ondersteunt.11ax draadloze standaard terwijl het achterwaarts compatibel blijft met 802.11ac. Als update van de Asus RT-AC88U belooft deze router bijna een verdubbeling van de doorvoer, terwijl hij vasthoudt aan belangrijke functies zoals een ingebouwde game-accelerator, acht gigabit LAN-poorten en linkaggregatie om nog snellere bekabelde verbindingssnelheden te bieden.

Ik heb onlangs een RT-AX88U uit de doos gehaald en in mijn netwerkconfiguratie geplaatst om te zien of deze flitsende Wi-Fi 6-router de substantiële vraagprijs waard is. Ik heb alles getest, van hoe het omgaat met meerdere apparaatverbindingen, het streamen van UHD-videocontent, gaming en meer.

Ontwerp: vergelijkbaar met de RT-AC88U met enkele kleine aanpassingen

De Asus RT-AX88U is een update van de oudere RT-AC88U, en dat is te zien. Het algehele ontwerp van deze twee routers is zo vergelijkbaar dat ze misschien dezelfde mallen hebben hergebruikt. De totale behuizing is plat en hoekig, met een rij indicator-LED's die over de voorkant marcheren en een grote grill met het Asus-logo bovenaan achteraan. Een andere grill is prominent aanwezig aan de voorkant om verder te helpen bij het afvoeren van de kop.

De voorkant van het apparaat is voorzien van twee grote knoppen: een die de LED-lampjes in- of uitschakelt en een andere waarmee je het wifi-netwerk handmatig kunt in- of uitschakelen. Tegenover deze knoppen vind je een neerklapbare klep die een USB 3.1-poort verbergt.

De rest van de poorten bevinden zich aan de achterkant, inclusief een tweede USB 3.1-poort, een poort om je modem aan te sluiten en acht LAN-poorten om apparaten aan te sluiten.

Dit is een router met vier antennes, met twee antennes aan de achterkant en de andere twee aan de zijkanten. Ze maken verbinding met de router via schroefconnectoren en zien er bijna hetzelfde uit als de antennes op de oudere RT-AC88U. Het enige opvallende verschil is dat ze gouden highlights hebben in plaats van rood.

Image
Image

Configuratieproces: eenvoudiger kan niet

Uw kilometerstand hangt af van hoe uw netwerk is ingesteld, maar ik kon de RT-AX88U in plaats van mijn normale router plaatsen en binnen een paar minuten had ik hem operationeel. Toen ik probeerde een webpagina te laden nadat de router was aangesloten en verbonden, werd ik automatisch doorgestuurd naar de installatiewizard, hoewel u mogelijk handmatig naar https://router.asus.com moet navigeren om het proces te starten.

De wizard zorgde snel voor de basisconfiguratie, waardoor ik een aangepaste SSID en wachtwoord kon instellen en kon kiezen of ik de 2,4 GHz- en 5 GHz-netwerken onder één SSID wilde combineren. Binnen een paar minuten was ik online en klaar om te beginnen met testen.

Er zijn veel aanpassingen die je kunt doen naast een basisconfiguratie, en dingen worden zeker ingewikkelder als je een AiMesh-netwerk opzet in plaats van alleen maar een enkele router aan te sluiten. Je kunt ook kiezen of je de ingebouwde firewall wilt inschakelen, instellingen zoals denial of service (DoS)-beveiliging wilt inschakelen en de game-boostfunctie wilt activeren, maar dat is allemaal optioneel.

Connectiviteit: AX6000 met veel Ethernet-poorten

De Asus RT-AX88U is een dual-band AX6000-router, wat betekent dat hij gelijktijdig 2.4GHz en 5GHz wifi-netwerken. Het 2,4GHz-netwerk kan gegevens verzenden met een snelheid van 1.148 Mbps, terwijl het 5GHz-netwerk gegevens kan verzenden met een snelheid tot 4804Mbps. Bij gebruik in compatibiliteitsmodus onder de oudere 802.11ac-standaard, kan het 5GHz-netwerk een iets lagere 4333Mbps aan.

Ik kon high-definition Netflix streamen naar twee televisies op mijn netwerk terwijl iemand anders aan het gamen was, en verschillende andere telefoons en tablets waren in gebruik zonder haperingen of vertragingen.

Deze router is ook MU-MIMO-compatibel, zodat hij meerdere datastromen van meerdere apparaten tegelijk kan leveren en ontvangen. In plaats van dat elk apparaat in de rij hoeft te wachten, zorgt de 4x4 MU-MIMO-technologie in deze router ervoor dat meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken met elk netwerk. In de praktijk kon ik high-definition Netflix naar twee televisies in mijn netwerk streamen terwijl iemand anders aan het gamen was, en verschillende andere telefoons en tablets waren in gebruik zonder haperingen of vertragingen.

De Asus RT-AX88U schittert echt als het gaat om fysieke connectiviteit, hoewel er nog steeds een paar dingen ontbreken die ik graag zou zien in deze prijsklasse. Ten eerste krijg je een enkele gigabit-poort om verbinding te maken met je modem. Je krijgt ook acht Gigabit Ethernet-poorten voor het aansluiten van apparaten, waarvan de eerste twee linkaggregatie ondersteunen voor nog hogere overdrachtssnelheden.

Image
Image

Er zijn ook twee USB 3.1-poorten, elk één aan de voor- en achterkant van de router, voor het aansluiten van een SSD of USB-stick. Je hebt ook de mogelijkheid om een netwerkprinter aan te sluiten, of zelfs een mobiel modem om als failover te fungeren in tijden dat je primaire internetverbinding niet beschikbaar is.

Opmerkelijk afwezig is een 2,5Gb Ethernet-socket zoals Asus die bij de ROG Rapture AX11000 wordt geleverd. Dat is geen dealbreaker, vooral omdat de meeste mensen het toch niet zouden gebruiken, maar het is iets dat ik graag zou willen zien in een verder goed uitgeruste router als deze.

Je hebt ook de mogelijkheid om een netwerkprinter aan te sluiten, of zelfs een mobiel modem om als failover te fungeren in tijden dat je primaire internetverbinding niet beschikbaar is.

Netwerkprestaties: fantastische snelheid, maar beperkt door dual-band ontwerp

Ik heb de Asus RT-AX88U getest op een 1Gbps Mediacom-internetverbinding via de kabel, waarbij ik zowel bekabelde als draadloze snelheden heb getest, en zowel Wi-Fi 5- als Wi-Fi 6-apparaten. Als controle registreerde mijn Eero-router 845Mbps down op de router en 600Mbps down op mijn desktop vlak voordat ik mijn tests uitvoerde.

Bij aansluiting via een Ethernet-kabel op mijn desktop behaalde de Asus RT-AX88U een topdownloadsnelheid van 481Mbps en een uploadsnelheid van 63Mbps. Dat is iets lager dan mijn Eero, maar sneller dan de meeste routers die ik heb getest. De ROG Rapture AX11000 haalde bijvoorbeeld slechts een downloadsnelheid van 383 Mbps bij testen met exact dezelfde setup. In beide gevallen zijn de iets lagere snelheden waarschijnlijk te wijten aan quality of service (QoS) -instellingen, aangezien beide routers zijn ontworpen om prioriteit te geven aan gameverkeer.

Voor mijn draadloze tests begon ik door mijn Google Pixel 3-telefoon aan te sluiten op de Asus RT-AX88U en de Ookla Speed Test-app uit te voeren. Aangezien de Pixel 3 een Wi-Fi 5-apparaat is, hebben deze tests allemaal de 802.11ac-prestaties van de Asus RT-AX88U gemeten.

In de nabijheid van de router gemeten, merkte ik een topdownloadsnelheid van 479 Mbps en een upload van 61 Mbps op. Dat is een van de betere 802.11ac-snelheden die ik heb gemeten, hoewel de ROG Rapture AX11000 onder dezelfde omstandigheden een topdownloadsnelheid van 627 Mbps haalde.

Image
Image

Vervolgens ging ik ongeveer 10 voet weg van de router met een gesloten deur in de weg. Op die afstand zakte de downloadsnelheid naar 300Mbps. Toen nam ik een meting op 15 meter hoogte, met verschillende muren, meubels en apparaten in de weg, en noteerde een topdownloadsnelheid van 283 Mbps.

Voor mijn laatste wifi 5-test nam ik mijn telefoon mee naar de garage, op een afstand van meer dan 30 meter van de router. Het had moeite om een verbinding op die afstand te behouden en haalde een schamele 12 Mbps.

Toen ik klaar was met mijn Wi-Fi 5-test, startte ik mijn HP Spectre x360, die is uitgerust met Wi-Fi 6. Voor mijn close-proximity-test heb ik een topdownloadsnelheid van 560 Mbps geregistreerd. Mijn test van 10 voet resulteerde in een maximale downloadsnelheid van 550 Mbps en mijn test van 50 voet resulteerde in een topsnelheid van 400 Mbps. Ten slotte was ik in staat om een maximale downloadsnelheid van 50 Mbps te behalen in mijn garage op een afstand van ongeveer 30 meter.

De algehele prestaties van de Asus RT-AX88U zijn min of meer wat je zou verwachten van een Wi-Fi 6-router in deze prijsklasse. Als ik verder kijk dan de cijfers, gaf de RT-AX88U me helemaal geen problemen tijdens de week dat ik hem in mijn netwerk doorbracht. Hoewel de beschikbare bandbreedte hoger zou zijn als het een tri-band-apparaat was, kon ik high-definition video streamen, videogames spelen, voicechatten en meerdere andere aangesloten apparaten tegelijk gebruiken zonder problemen.

Image
Image

Software: dezelfde oude Asus-webinterface met geneste menu's

De Asus RT-AX88U geeft je de mogelijkheid om hem te bedienen via een webgebaseerde interface of een smartphone-app. De app is iets moderner, maar je zult merken dat de enige manier om toegang te krijgen tot de meeste geavanceerde bedieningselementen is door in de webinterface te graven.

De webinterface hier is in feite dezelfde interface die Asus al jaren gebruikt, dus je zou geen problemen moeten hebben om ermee te navigeren als je in het verleden een Asus-router hebt gehad. Het probleem is dat de interface vol zit met geneste menu's en soms wat moeilijk te navigeren is. Alles is vrij duidelijk, maar het kan moeilijk zijn om de exacte locatie te vinden van sommige instellingen die zich in verschillende menu's bevinden.

De Asus RT-AX88U geeft je de mogelijkheid om hem te bedienen via een webgebaseerde interface of een smartphone-app.

De meeste belangrijke dingen zijn beschikbaar op het hoogste niveau, inclusief AiProtection, QoS-instellingen en de Game Boost-functie. De AiProtect-functie wordt mogelijk gemaakt door Trend Micro en brengt een aantal handige antivirus- en anti-inbraakfuncties naar de tafel. Deze functie is gratis, dus u hoeft geen doorlopend abonnementsgeld te betalen om er toegang toe te krijgen. De Game Boost-functie is ook gratis, inclusief een WTFast VPN-account dat goed is voor één apparaat. Voor QoS-instellingen kunt u kiezen tussen adaptief, traditioneel en een bandbreedtebegrenzer om bepaalde soorten verkeer te prioriteren en te beperken.

De AiProtect-functie wordt mogelijk gemaakt door Trend Micro en brengt een aantal handige antivirus- en anti-inbraakfuncties naar de tafel.

Bottom Line

Met een adviesprijs van $ 350 is de Asus RT-AX88U geen goedkope router. Je beta alt echt voor die Wi-Fi 6-technologie, die waarschijnlijk nog een tijdje zal bestaan. Dat betekent dat investeren in een Wi-Fi 6-router uw netwerk in wezen toekomstbestendig maakt, zelfs als u niet veel Wi-Fi 6-apparaten heeft, en dit is een geweldige toegang tot die wereld. Voeg de royale aansluitmogelijkheden, geweldige QoS-functies en uitstekende prestaties toe, en dit is een dure router die de vraagprijs echt waard is.

Asus RT-AX88U VS. Asus ROG Rapture GT-AX11000

De ROG Rapture GT-AX11000 (zie op Amazon) is een gaming-gerichte Wi-Fi 6-router, net als de RT-AX88U, en ze zijn allebei gemaakt door Asus, maar het zijn eigenlijk heel verschillende beesten. Met een adviesprijs van $ 450 is de GT-AX11000 aanzienlijk duurder, maar het is ook een tri-band router in plaats van dual-band, heeft twee keer zoveel antennes, bijna twee keer de doorvoer, en behaalde tijdens mijn tests iets hogere downloadsnelheden.

Beide routers hebben geweldige QoS- en gamergerichte functies, en ik merkte niet veel verschil tussen de twee tijdens het gamen. De GT-AX11000 heeft wel een 2,5GbE-poort, maar de RT-AC88U heeft twee keer zoveel Ethernet-poorten. De RT-AC88U heeft ook de mogelijkheid om hem aan een muur te bevestigen door twee rubberen pluggen aan de onderkant te verwijderen, wat een functie is die de veel grotere GT-AX11000 mist.

Bij verkoop tegen de adviesprijs is de Asus RT-AX88U de betere keuze voor de meeste gebruikers. Als je een bijzonder groot huis hebt of enorm grote gegevensoverdracht nodig hebt, dan is de ROG Rapture het bekijken waard, vooral als je hem kunt vinden onder de adviesprijs.

Een kijkje waard als je klaar bent om te upgraden naar Wi-Fi 6

De Asus RT-AX88U is een uitstekende Wi-Fi 6-router en is een geweldige manier om uw thuisnetwerk toekomstbestendig te maken, zelfs als u nog niet veel Wi-Fi 6-apparaten heeft. Het is slechts een dual-band router, maar de hogere mogelijkheden voor gegevensoverdracht van Wi-Fi 6 betekenen dat u zich daar niet zoveel zorgen over hoeft te maken als de meeste van uw apparaten 802.11ax gebruiken in plaats van 802.11ac. U kunt wat geld besparen door een Wi-Fi 5-router te gebruiken, maar u zult waarschijnlijk opnieuw willen upgraden zodra Wi-Fi 6-apparaten alomtegenwoordiger worden.

Specs

  • Productnaam RT-AX88U AX6000 Dual-Band Wi-Fi 6-router
  • Productmerk Asus
  • Prijs $349.99
  • Gewicht 2 lbs.
  • Productafmetingen 11,8 x 7,4 x 2,4 inch.
  • Snelheid AX60000
  • Compatibiliteit 802.11AX
  • Firewall Ja
  • IPv6-compatibel Ja
  • MU-MIMO Ja
  • Aantal Atennes 4x extern verwijderbaar
  • Aantal bands Dual-band
  • Aantal bekabelde poorten 1x internet, 8x ethernet, 1 x USB 3.0
  • Chipset Broadcom BCM49408 1.8 GHz
  • Bereik Zeer grote woningen
  • Ouderlijk toezicht Ja