De 10 beste klassieke serif-lettertypen voor printprojecten

Inhoudsopgave:

De 10 beste klassieke serif-lettertypen voor printprojecten
De 10 beste klassieke serif-lettertypen voor printprojecten
Anonim

Om te garanderen dat uw verzameling lettertypen de meest leesbare en leesbare, beproefde lettertypen voor tekst bevat, kunt u niet fout gaan met een selectie klassieke serif-lettertypen.

Klassieke serif-lettertypen zijn veelzijdige en betrouwbare standaarden. Binnen elke lettertypefamilie vind je vele varianten en uitvoeringen; sommige zijn meer geschikt dan andere voor body-copy.

Opmerking

Niet elke versie is geschikt voor body copy, headlines, captions en webpagina's. Leden van dezelfde familie zijn echter ontworpen om goed samen te werken. Deze lijst wordt weergegeven in alfabetische volgorde; geen enkel lettertype wordt als beter beschouwd dan een ander.

Baskerville

Image
Image

Een klassieker uit de jaren 1750, Baskerville en New Baskerville serif-lettertypen met hun vele variaties werken goed voor zowel tekst- als beeldschermgebruik. Baskerville is een tijdelijke serif-stijl.

Bodoni

Image
Image

Bodoni is een klassiek tekstgezicht gestyled naar het werk van Giambattista Bodoni. Sommige versies van het Bodoni-lettertype zijn misschien te zwaar of bevatten te veel contrast in dikke en dunne streken voor hoofdtekst, maar ze werken goed als weergavetype. Bodoni is een moderne schreefstijl.

Caslon

Image
Image

Benjamin Franklin koos Caslon voor de eerste druk van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Lettertypen gebaseerd op de lettertypen van William Caslon zijn goede, leesbare keuzes voor tekst.

Eeuw

Image
Image

De bekendste van de Century-familie is New Century Schoolbook. Alle gezichten van de eeuw worden beschouwd als zeer leesbare schreeflettertypen, die niet alleen geschikt zijn voor kinderboeken, maar ook voor tijdschriften en andere publicaties.

Garamond

Image
Image

Lettertypen met de naam Garamond zijn niet altijd gebaseerd op de ontwerpen van Claude Garamond. Deze serif-lettertypen delen echter bepaalde kenmerken van tijdloze schoonheid en leesbaarheid. Garamond is een serif-lettertype in oude stijl.

Goudy

Image
Image

Dit populaire schreeflettertype van Frederic W. Goudy is in de loop der jaren geëvolueerd met vele gewichten en variaties. Goudy Old Style is een bijzonder populaire keuze.

Palatino

Image
Image

Een veelgebruikt serif-lettertype voor zowel hoofdtekst als weergavetype, Palatino is ontworpen door Hermann Zapf. Een deel van het wijdverbreide gebruik kan voortkomen uit de opname ervan - samen met Helvetica en Times - met macOS. Palatino is een serif-lettertype in oude stijl.

Sabon

Image
Image

Ontworpen in de jaren 1960 door Jan Tschichold, Sabon serif-lettertype is gebaseerd op Garamond-typen. Degenen die het lettertype hebben ontworpen, gaven aan dat het geschikt moest zijn voor alle afdrukdoeleinden - en dat is het ook. Sabon is een serif-lettertype in oude stijl.

Stone Serif

Image
Image

Een relatief jong ontwerp uit de late jaren tachtig, de hele Stone-familie met zijn gecoördineerde serif-, schreefloze en informele families werkt goed voor het mixen en matchen van stijlen. De serif-versie is geclassificeerd als een overgangsstijl, samen met oudere lettertypen van deze stijl die voor het eerst verschenen in de 17e eeuw.

Tijden

Image
Image

Times is mogelijk te veel gebruikt, maar het is niettemin een goed standaard serif-lettertype. Oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in kranten, Times, Times New Roman en andere variaties van dit serif-lettertype zijn ontworpen om gemakkelijk leesbaar en leesbaar te zijn als hoofdtekst.

Een opmerking over taal

Hoewel de meeste mensen het woord lettertype in het algemeen gebruiken, is een lettertype onder professionals een bepaalde variant van een lettertype. Times New Roman is bijvoorbeeld een lettertype - een familie van verwante tekenstijlen - maar Times New Roman Italic is een lettertype of een specifieke instantie van een tekenstijl binnen een lettertype.

Aanbevolen: