Een CPU upgraden

Inhoudsopgave:

Een CPU upgraden
Een CPU upgraden
Anonim

Dit artikel legt uit hoe je een processor op de juiste manier kunt upgraden, met duidelijke, stapsgewijze instructies.

Bottom Line

Leren hoe je een CPU kunt upgraden is een recht van doorgang voor elke doe-het-zelf pc-liefhebber. Het is niet al te ingewikkeld, maar je moet het zorgvuldig uitvoeren, omdat er een reëel potentieel is om je CPU en je moederbord te beschadigen. Zelfs als je het meestal goed doet, kan het achterlaten van componenten met onvoldoende koeling leiden tot oververhitting en verdere schade.

Voordat u een nieuwe CPU koopt

De eerste stap in elke reis naar een CPU-upgrade is het kopen van de juiste. Als je helemaal opnieuw begint met een gloednieuwe pc en je wilt het hele systeem in één keer upgraden, dan is een geweldige plek om te beginnen onze AMD vs. Intel-gids. Als je het ene kamp boven het andere kiest, kom je op het pad van op maat gemaakte moederborden en exclusieve functies, zelfs als beide kampen uitstekende processors bieden voor verschillende budgetten, of je nu een CPU vervangt voor gamen, werk of een beetje van beide.

Als je hebt besloten op welk merk je je richt, bekijk dan onze koopgids hieronder om je te helpen de juiste CPU voor je te kiezen.

Zorg ervoor dat u een CPU kiest die compatibel is met uw moederbord. Geef ook niet te veel uit, want na een bepaald punt neemt het rendement af, tenzij u de meest geavanceerde gaming-pc's of de krachtigste videotranscoderingsmachines bouwt. Zelfs dan kunnen de topchips buitensporig duur zijn. Een focus op belangrijkere componenten (zoals de grafische kaart voor gaming) kan van meer belang zijn, afhankelijk van wat u met uw pc wilt doen.

Wat u nodig heeft voor een CPU-upgrade

Naast de CPU zelf zijn er ook een paar tools en items die je nodig hebt om een succesvolle CPU-upgrade te voltooien:

  • Een antistatische polsband: Dit helpt u te aarden terwijl u de upgrade uitvoert en zorgt ervoor dat uw nieuwe processor of een van uw andere pc's niet beschadigd raakt door statische elektriciteit componenten.
  • Een CPU-koeler: Deze kan worden geleverd met uw bestaande CPU of de nieuwe die u koopt. Niet alle processors worden geleverd met een, dus zorg ervoor dat u een CPU-koeler koopt die past bij uw koeling en geluidsniveau-eisen. Zorg ervoor dat het past in uw CPU-socket naar keuze, hoewel de meeste moderne koelers passen op de meeste moderne CPU's van zowel AMD als Intel.
  • Een warmtepasta van goede kwaliteit (ook wel koelpasta genoemd): Koelers en de geïntegreerde warmteverdeler (IHS) die in moderne processors worden gebruikt, zijn relatief vlak en glad. Maar er zijn groeven en beekjes op microscopisch niveau die een onvolmaakt oppervlak creëren voor warmteoverdracht. Dat is waar een hoogwaardige warmtepasta kan komen. Het vult de gaten en zorgt ervoor dat de maximale hoeveelheid warmte van uw processor wordt afgevoerd.
  • Een pluisvrije doek en 99% isopropylalcohol: Dit verwijdert oude warmtepasta en is nodig als u van plan bent uw bestaande koeler opnieuw te gebruiken.
  • Een kruiskopschroevendraaier: De meeste koelers hebben enkele schroeven nodig om het koellichaam en soms de ventilator(en) op hun plaats te houden. Meestal gebruiken ze kruiskopschroeven. Een lange schroevendraaier kan het proces vereenvoudigen.
Image
Image

Voorbereiden om een CPU te vervangen

Maak een back-up van alle belangrijke gegevens op uw pc voordat u begint met het vervangen van uw CPU. Deze stap garandeert dat u niets waardevols verliest als u uw harde schijf moet formatteren bij het wijzigen van pc-componenten.

U wilt het oppervlak van uw CPU-upgrade ook effectief voorbereiden, zodat het vrij is van stof, vuil en puin. Zorg ervoor dat het geen geleidend oppervlak is zoals metaal, en ook geen vloerbedekking. Een houten of keramisch bureaublad is ideaal. Als u op een vloerbedekking staat, is het raadzaam om schoenen met rubberen zolen te dragen als secundaire bescherming tegen statische ontlading.

Als u dit doet in een goed verlichte ruimte of als aanvulling op bovenlichten met een bureau of hoofdlamp, kan dit het proces ook veel gemakkelijker maken.

Een CPU vervangen

Als je klaar bent met voorbereiden, verwijder dan alle kabels van je pc en verwijder het zijpaneel, bevestig je antistatische polsband en zorg ervoor dat je al je gereedschappen en componenten bij de hand hebt.

De volgende afbeeldingen tonen het moederbord dat van de pc is verwijderd om een betere foto te maken. Deze stap kan de toegang tot componenten verbeteren, maar is in de meeste gevallen niet nodig.

  1. Verwijder de originele CPU-koeler. Als het de standaard Intel / AMD CPU-koeler is, moet u de vier hoekschroeven losdraaien. Voor andere koelers moet u mogelijk de handleiding van de fabrikant raadplegen. Als u van plan bent om het opnieuw te gebruiken, verwijdert u de oude warmtepasta met een pluisvrije doek en 99% isopropylalcohol.

    Image
    Image
  2. Til de retentiearm op die de CPU op zijn plaats houdt. Dit zou lichte druk moeten vergen, maar zal gemakkelijk omhoog komen.

    Image
    Image
  3. Verwijder voorzichtig de oude CPU, houd hem bij de randen vast en raak de pinnen/contacten aan de onderkant niet aan. Plaats het ergens ondersteunend en niet-geleidend.
  4. Neem de nieuwe CPU en zoek naar een kleine, gouden driehoek in de hoek van de bovenkant. Lijn dat uit met de pijl op de CPU-socket en installeer de CPU, waarbij u ervoor zorgt dat u de pinnen of contacten aan de onderkant niet aanraakt. Duw het voorzichtig een keer heen en weer om ervoor te zorgen dat het veilig op de juiste manier in het stopcontact wordt geplaatst.

    Image
    Image
  5. Druk op de bevestigingsarm om de CPU op zijn plaats te vergrendelen.
  6. Als je CPU-koeler geen vooraf aangebrachte warmtepasta heeft, voeg dan een hoeveelheid ter grootte van een erwt toe aan het midden van de CPU.

    Het lijkt misschien niet veel, maar wanneer de koeler is bevestigd, zal hij zich uitspreiden en er ongeveer zo uitzien:

    Image
    Image
  7. Gebruik de montage-instructies voor uw nieuwe of bestaande CPU-koeler en plaats deze voorzichtig op uw CPU. Als het meerdere schroeven gebruikt om het op zijn plaats te bevestigen, schroef ze dan gedeeltelijk in, te beginnen met schroeven aan de andere kant van elkaar. Voor een koeler met vier schroeven zou je in een hoek kunnen beginnen en dan de ene diagonaal tegenover elkaar kunnen doen voordat je de andere inschroeft. Draai ze een paar slagen tegelijk totdat ze allemaal moeilijk te draaien zijn. Het zou geen extreme kracht moeten vereisen. Pas op voor te strak aandraaien.

    Image
    Image
  8. Zoek de 3- of 4-pins ventilatorheader op uw moederbord, vaak aangeduid als CPU_FAN, en sluit de ventilatorkabel erop aan.

    Image
    Image

Voordat u het zijpaneel van uw pc vervangt, raden we u aan alleen de noodzakelijke kabels (voeding, monitor, toetsenbord en muis) aan te sluiten en deze aan te zetten. Als het opstart, gefeliciteerd, heb je je CPU met succes vervangen en kun je het afsluiten, de behuizing sluiten en alles opruimen.

Als dat niet het geval is, moet u uw stappen herhalen om er zeker van te zijn dat u alles met succes hebt voltooid.

Aanbevolen: