Waarom de Lightning-connector van Apple niet snel zal verdwijnen

Inhoudsopgave:

Waarom de Lightning-connector van Apple niet snel zal verdwijnen
Waarom de Lightning-connector van Apple niet snel zal verdwijnen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple schakelt mogelijk niet snel over naar USB-C om op te laden, volgens een nieuw rapport.
  • Experts zeggen dat draadloos opladen dat door recente iPhone-modellen wordt ondersteund een goed alternatief is voor USB-C.
  • Sommige leden van het Europees Parlement willen dat alle telefoonfabrikanten een universele poort gebruiken om de milieu-impact van zoveel kabels te verminderen.
Image
Image

Hoewel Apple voor sommige van zijn apparaten lijkt over te stappen op USB-C, moeten iPhone-bezitters hun Lightning-opladers nog niet weggooien.

Apple schakelt mogelijk niet over naar de steeds populairdere USB-C-standaard voor opladen, volgens een recent rapport van Apple-analist Ming-Chi Kuo. Dat is slecht nieuws voor degenen die willen bezuinigen op de verschillende soorten opladers die hun leven vervuilen. Maar experts zeggen dat draadloos opladen, ondersteund door recente iPhone-modellen, een goed alternatief is.

"Draadloos opladen, bekend als Qi Draadloos opladen is al een paar jaar een standaard en een populaire functie in vlaggenschip-smartphones", zei Jamshed Tamoor, een telecommunicatie-expert voor de Metropolitan Transportation Authority in New York City, in een e-mailinterview.

"Apple heeft nieuwe stappen gezet om draadloos opladen met magnetische houder te introduceren onder de populaire naam 'MagSafe'. Deze technologie laadt de nieuwe Apple iPhone 12-serie op met 12w-15w, afhankelijk van het model."

Een oude vriend hier om te blijven?

Apple gebruikt sinds 2012 de Lightning-connector op iPhones. Het bedrijf gebruikt nu echter USB-C op veel van zijn apparaten. Kuo zei dat Apple eerder zou overstappen op een portless-model dan eerst over te stappen op USB-C.

Apple verdient geld aan het reguleren van de kwaliteit van Lightning-kabels en accessoires via het Made for ‌iPhone‌ (MFi)-programma. Fabrikanten moeten een commissie betalen om Lightning-kabels of accessoires te maken.

"Apple moet afstand nemen van de Lightning-poort omdat de technologie verouderd raakt."

Een gecertificeerde Lightning-kabel kost meestal meer dan de meeste andere oplaadkabels. "De chip in elke Lightning-kabel is de identificatie die ons vertelt of de kabel gecertificeerd is of niet", schrijft accessoirefabrikant Pitaka op zijn website.

"En de chip is natuurlijk niet gratis. Als je heel goedkope Lightning-kabels vindt, is de kans groot dat ze niet gecertificeerd zijn."

Sinds het al zo lang op de markt is, heeft de Lightning-connector veel accessoires van derden beschikbaar, zei Tamoor. Een ander punt in het voordeel van de Lightning-connector is dat het een kleine plug heeft die symmetrisch is voor invoer, die boven of onder kan worden geplaatst, voegde hij eraan toe.

"Lange iPhone-gebruikers moeten ook een adapter kopen om Lightning aan te sluiten op 30-pins accessoires die ze misschien willen vasthouden", zei tech-schrijver Jesse Lingard in een e-mailinterview.

"Er is ook een Lightning-naar-USB-kabel te koop. En nog iets: de nieuwe adapters ondersteunen geen video-uitvoer."

Bliksem is duur en traag

Bliksem heeft ook nadelen. Omdat het een gepatenteerde verbinding is, gebruiken alleen Apple-apparaten de poort, wat leidt tot hogere kosten en een toename van kabels voor degenen die niet uitsluitend Apple-producten gebruiken.

Lightning heeft ook relatief lage overdrachtssnelheden voor het verplaatsen van bestanden tussen apparaten en computers, vergeleken met USB-C.

"Apple moet afstand nemen van de Lightning-poort omdat de technologie verouderd raakt", zei Tamoor. "Apple vertoont al tekenen van afstappen van Lightning nu MacBooks en zelfs de duurdere iPads USB C zijn", voegde hij eraan toe.

Image
Image

Maar USB C heeft ook zijn minpunten. "Als een USB C-ondersteund apparaat niet correct is geconfigureerd, kan dit leiden tot omgekeerde oplaadpaden", zei Tamoor. "Een telefoon die is aangesloten op een laptop zou er bijvoorbeeld toe leiden dat de telefoon de laptop oplaadt en niet andersom."

Voor degenen die een keuze hebben uit connectoren, is de beste algemene oplaadconnector een USB C-kabel met een GaN-oplaadsteen, zei Tamoor. "GaN is galliumnitride, wat leidt tot een betere energie-efficiëntie", voegde hij eraan toe.

Een probleem met Apple die bij Lightning-connectoren blijft, is dat ze verspilling veroorzaken, beweren Europese wetgevers. Sommige leden van het Europees Parlement willen dat alle telefoonfabrikanten een universele poort gebruiken om de milieu-impact van zoveel kabels te verminderen.

"We verdrinken in een oceaan van elektronisch afval", vertelde Roza Thun und Hohenstein, een Europese wetgever, onlangs aan het Europees Parlement. "Zo kunnen we niet verder."

Apple beweert dat de wetgeving meer afval zou veroorzaken door Lightning-compatibele accessoires overbodig te maken.

"Regelgeving die de conformiteit zou stimuleren voor het type connector dat in alle smartphones is ingebouwd, bevriest innovatie in plaats van aan te moedigen", zei Apple vorig jaar in een feedbackformulier. "Dergelijke voorstellen zijn slecht voor het milieu en onnodig storend voor klanten."

Aanbevolen: