Excel YEARFRAC vindt fracties van een jaar tussen datums

Inhoudsopgave:

Excel YEARFRAC vindt fracties van een jaar tussen datums
Excel YEARFRAC vindt fracties van een jaar tussen datums
Anonim

De YEARFRAC functie berekent de fractie van een jaar vertegenwoordigd door het aantal dagen tussen twee datums (start_date en einddatum).

Andere Excel-functies kunnen het aantal dagen tussen twee datums vinden, maar ze zijn beperkt tot het retourneren van een waarde in jaren, maanden, dagen of een combinatie van de drie.

YEARFRAC daarentegen retourneert automatisch het verschil tussen de twee datums in decimale vorm, zoals 1,65 jaar, zodat het resultaat direct in andere berekeningen kan worden gebruikt.

Deze berekeningen kunnen waarden bevatten zoals het aantal dienstjaren van een werknemer of het te betalen percentage voor jaarprogramma's die vroegtijdig worden beëindigd, zoals gezondheidsvoordelen.

Deze instructies zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010 en Excel voor Microsoft 365.

Image
Image

YEARFRAC Functiesyntaxis en argumenten

De syntaxis van een functie verwijst naar de lay-out van de functie en omvat de naam, haakjes en argumenten van de functie. De syntaxis voor de functie YEARFRAC is:

=JAARFRAC(Begindatum, Einddatum, Basis)

Start_date (verplicht) is de eerste datumvariabele; dit argument kan een celverwijzing zijn naar de locatie van de gegevens in het werkblad of de werkelijke startdatum in serienummernotatie.

End_date (verplicht) is de tweede datumvariabele. Dezelfde argumentvereisten zijn van toepassing als die gedefinieerd voor de Startdatum.

Basis (optioneel) is een waarde variërend van nul tot vier die Excel vertelt welke dagtellingsmethode moet worden gebruikt met de functie.

  • 0 of weggelaten - 30 dagen per maand/360 dagen per jaar (US NASD)
  • 1 - Werkelijk aantal dagen per maand/Werkelijk aantal dagen per jaar
  • 2 - Werkelijk aantal dagen per maand/360 dagen per jaar
  • 3 - Werkelijk aantal dagen per maand/365 dagen per jaar
  • 4 - 30 dagen per maand/360 dagen per jaar (Europees)

Van de opties voor het basis argument, geeft een waarde van 1 de meest nauwkeurige voor het tellen van dagen per maand en dagen per jaar.

De verschillende combinaties van dagen per maand en dagen per jaar voor het Basis argument van de YEARFRAC functie zijn beschikbaar omdat bedrijven in verschillende velden, zoals aandelenhandel, economie en financiën, hebben verschillende vereisten voor hun boekhoudsystemen.

YEARFRAC geeft de foutwaarde VALUE! als Startdatum of End_date zijn geen geldige datums.

YEARFRAC geeft de foutwaarde GETAL! als het argument Basis kleiner is dan nul of groter dan vier.

YEARFRAC Functie Voorbeeld

Zoals te zien is in de afbeelding hierboven, gebruikt dit voorbeeld de functie YEARFRAC in cel E3 om de tijdsduur te vinden tussen twee data - 9 maart 2012 en 1 november 2013.

Image
Image

In dit voorbeeld gebruik je celverwijzingen naar de locatie van de start- en einddatums, aangezien deze meestal gemakkelijker zijn om mee te werken dan het invoeren van seriële datumnummers.

Je kunt ook de optionele stap nemen om het aantal decimalen in het antwoord te verminderen van negen naar twee met behulp van de ROUND functie.

Begin met het invoeren van gegevens in cellen D1 tot E2, zoals te zien is in de bovenstaande afbeelding. Cel E3 is waar de formule naartoe zal gaan.

Gebruik de DATE functie om de start- en einddatumargumenten in te voeren om mogelijke problemen te voorkomen die kunnen optreden als Excel de datums als tekstgegevens interpreteert.

De syntaxis van de functie Datum is voor dit voorbeeld als volgt:

E1 -=DATE(2012, 3, 9)

E2 -=DATE(2013, 11, 1)

De YEARFRAC-functie invoeren

In dit voorbeeld voert u de functie YEARFRAC in cel E3 in om de tijd tussen de twee datums in cellente berekenen E1 en E2.

Image
Image
  1. Klik op cell E3 - hier worden de resultaten van de functie weergegeven.
  2. Klik op de Formules tab van het ribbon menu.
  3. Kies Datum en tijd uit het lint om de vervolgkeuzelijst met functies te openen.

    Het gebruik van de functie DATE om de start- en einddatumargumenten in te voeren, voorkomt mogelijke problemen die kunnen optreden als de datums worden geïnterpreteerd als tekstgegevens.

  4. Klik op YEARFRAC in de lijst om de Formula Builder te openen.
  5. Klik op de regel Start_date.
  6. Klik op cell E1 in het werkblad om de celverwijzing in te voeren.
  7. Klik op de regel End_date.
  8. Klik op cell E2 in het werkblad om de celverwijzing in te voeren.
  9. Klik op de regel Basis.
  10. Voer het getal 1 op deze regel in om het werkelijke aantal dagen per maand en het werkelijke aantal dagen per jaar in de berekening te gebruiken
  11. Klik op OK om de functie te voltooien.
  12. De waarde 1.647058824 zou moeten verschijnen in cel E3, wat de tijdsduur in jaren tussen de twee datums is.
  13. Uw werkblad kan meer of minder decimalen weergeven, afhankelijk van uw instellingen.

De functies ROUND en YEARFRAC nesten

Om het functieresultaat gemakkelijker te maken om mee te werken, kunt u de waarde in cel E3 afronden op twee decimalen door de ROUND te nestenen YEARFRAC functies. Typ hiervoor ROUND achter het gelijkteken (=) en , 2 voor de laatste haakjes. De resulterende formule is:

=ROND(JAARFRAC(E1, E2, 1), 2)

Het antwoord wordt afgerond op 1.65.

Aanbevolen: