De 6 beste pc-geluidskaarten van 2022

Inhoudsopgave:

De 6 beste pc-geluidskaarten van 2022
De 6 beste pc-geluidskaarten van 2022
Anonim

Voor een overgrote meerderheid van de gebruikers zijn computers tegenwoordig niet alleen op productiviteit gerichte tools, maar ook op entertainment gerichte gadgets. Ze worden gebruikt om naar muziek te luisteren, video's te bekijken en zelfs om games te spelen. Misschien is dit de reden waarom een goede geluidskaart essentieel is voor elke moderne pc. Hoewel de basisoplossingen die in de meeste pc's worden gevonden, de klus klaren, hebt u een speciale geluidskaart nodig om de audio-ervaring van uw computer naar een hoger niveau te tillen. Het is nog belangrijker als je je setup gebruikt voor gespecialiseerde taken zoals competitief gamen of muziekproductie. Deze uitbreidingskaarten worden meestal geleverd met functies zoals geïntegreerde versterkers, DAC's voor het coderen/decoderen van audio en een breed scala aan I/O- en connectiviteitsopties.

Het kiezen van de juiste geluidskaart voor je systeem kan een hele klus zijn, aangezien er tientallen zijn. Om u te helpen, hebben we enkele van de beste pc-geluidskaarten/versterkers op de markt beschreven. Hiertoe behoren op PCIe gebaseerde opties (het meest geschikt voor desktops) zoals ASUS Essence STX II, evenals modellen met USB-voeding (ideaal voor laptops en zelfs gameconsoles) zoals Creative Sound BlasterX G6. Lees er alles over en neem een weloverwogen beslissing!

Beste algemeen: Creative Sound Blaster Z

Image
Image

Met een overvloed aan functies voor een redelijke prijs, is Creative's Sound Blaster Z gemakkelijk een van de beste pc-geluidskaarten die je kunt kopen. Het wordt geleverd met een signaal-ruisverhouding (SNR) van 116dB en kan audio uitvoeren op 24-bit/192kHz, zodat u kunt genieten van muziek met hoge resolutie in al zijn glorie. Er is ook ondersteuning voor Audio Stream Input/Output (ASIO) voor verminderde audio-latentie, en de speciale "Sound Core3D"-audioprocessor van de kaart werkt uitstekend voor het verbeteren van de algehele geluidskwaliteit/spraakkwaliteit zonder de primaire CPU van de computer te belasten. Wat connectiviteit en I/O betreft, heeft de Sound Blaster Z in totaal vijf vergulde 3,5 mm audiopoorten en twee TOSLINK-poorten, zodat u alles kunt aansluiten, van hoofdtelefoons tot thuisbioscoopsysteem(en) en genieten van high- trouwe meeslepende digitale audio. De PCIe-geluidskaart wordt ook geleverd met een bundelvormende microfoon die omgevingsgeluid onderdrukt en een akoestische zone creëert, wat resulteert in een betere stemhelderheid.

"Met goodies zoals ASIO-ondersteuning, speciale audioverwerking en ruisonderdrukking in een redelijk geprijsd pakket, brengt Creative Sound Blaster Z veel op tafel." - Rajat Sharma, producttester

Beste budget: ASUS Xonar SE gaming-geluidskaart

Image
Image

Niet iedereen kan (of wil) een fortuin uitgeven aan computerhardware van het hoogste niveau, en als dat ook voor jou geldt, is ASUS' Xonar SE precies wat je nodig hebt. Deze budget pc-geluidskaart heeft een signaal-ruisverhouding (SNR) van 116dB en ondersteunt het afspelen van audio met hoge resolutie (5.1 kanaal) tot 24-bit/192kHz. Afgezien daarvan zorgt de geïntegreerde 300 ohm hoofdtelefoonversterker voor een meeslepende geluidsweergave met goed gedefinieerde bas.

De kaart is vervaardigd met behulp van exclusieve "Hyper Grounding" fabricagetechnologie, die vervorming/interferentie vermindert en zorgt voor een betere signaalisolatie. Over connectiviteit en I/O-opties gesproken, de Xonar SE bevat vier 3,5 mm audiopoorten, één S/PDIF-poort (met TOSLINK) en een audioheader aan de voorkant. De PCIe-geluidskaart wordt aangedreven door een Cmedia 6620A-audioprocessor en wordt geleverd met een low-profile beugel waarmee deze zonder problemen in kleinere gevallen kan worden geïnstalleerd. De audioparameters (bijv. equalizerprofielen, niveaubalancering) kunnen eenvoudig worden geconfigureerd via de bijbehorende softwaretoepassing.

Beste verlichting: EVGA 712-P1-AN01-KR NU-audiokaart

Image
Image

Als je op zoek bent naar een krachtige geluidskaart voor je gaming-installatie, zoek dan niet verder dan EVGA's NU Audio 712-P1-AN01-KR. Met aanpasbare RGB-verlichting met 10 standen die reageert op audio-uitvoer, ziet dit ding er net zo geweldig uit als het werkt. Het heeft een signaal-ruisverhouding (SNR) van 123dB en ondersteunt hoogwaardige audio-opname/weergave tot 32-bit/384kHz. Gemaakt van eersteklas componenten zoals de AKM AK4493 digitaal-naar-analoogomzetter (DAC), de XMOS xCORE-200 digitale signaalprocessor (DSP), evenals condensatoren en weerstanden van audiokwaliteit, levert de PCIe-geluidskaart ongelooflijk helder en meeslepend geluidskwaliteit.

Voor connectiviteit en I/O krijg je twee 3,5 mm audiopoorten, een 6,3 mm audiopoort, RCA L/R-poorten en een S/PDIF-poort (met TOSLINK-doorvoer). De NU Audio 712-P1-AN01-KR is voorzien van een hoofdtelefoonversterker van 16-600 ohm (met onafhankelijke analoge bediening), en met het bijbehorende softwareprogramma kun je alles, van virtuele surround tot equalizerinstellingen, met weinig tot geen moeite configureren.

Ontworpen door de Britse Audio Note en met functies zoals schakelbare op-amps, geeft EVGA's NU Audio 712-P1-AN01-KR je de beste audioprestaties in zijn klasse. - Rajat Sharma, producttester

Beste controller: Creative Sound Blaster AE-7

Image
Image

Een van de krachtigste pc-geluidskaarten die er zijn, Creative's Sound Blaster AE-7 heeft een signaal-ruisverhouding (SNR) van 127dB en ondersteunt 32-bit/384kHz audioweergave. Er is ook een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker van 600 ohm, die samenwerkt met de ESS SABRE-klasse 9018 digitaal-naar-analoogomzetter (DAC) om rijk (5.1-kanaals voor luidsprekers en 7.1-kanaals voor hoofdtelefoons) surroundgeluid uit te voeren.

De beste eigenschap van de kaart is echter de bijbehorende "Audio Control Module" -eenheid, waarmee u moeiteloos het volumeniveau kunt aanpassen met een handige knop. Daarnaast heeft het ook een ingebouwde microfoonarray, twee 3,5 mm audiopoorten en twee 6,3 mm audiopoorten voor probleemloze I/O en connectiviteit. Daarover gesproken, de Sound Blaster AE-7 zelf wordt geleverd met vijf 3,5 mm audiopoorten en een TOSLINK-poort. De PCIe-geluidskaart wordt aangedreven door een speciale "Sound Core3D"-audioprocessor en u kunt een breed scala aan instellingen aanpassen (bijv.g. opnameresolutie, coderingsformaat) via het bijbehorende softwarehulpprogramma.

"Als je genoeg hebt van geluidskaarten met moeilijk bereikbare poorten en omslachtige bedieningselementen, dan is Creative's Sound Blaster AE-7 precies wat je nodig hebt." - Rajat Sharma, producttester

Beste externe: Creative Sound BlasterX G6

Image
Image

Hoewel interne geluidskaarten geweldig werken, zijn ze beperkt tot pc's vanwege hun PCIe-uitbreidingsbusinterface. Dat is echter geen probleem met de Sound BlasterX G6 van Creative, omdat deze via USB wordt gevoed. Dit betekent in wezen dat je het, naast laptops en desktops, ook kunt aansluiten op gameconsoles zoals Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch. Met een geïntegreerde digitaal-naar-analoog-omzetter (DAC) en een signaal-ruisverhouding (SNR) van 130dB, ondersteunt hij 32-bit/384kHz high-fidelity audio.

De externe geluidskaart bevat ook een discrete 600ohm hoofdtelefoonversterker, die beide audiokanalen afzonderlijk versterkt. Wat betreft connectiviteit en I/O-opties wordt de Sound BlasterX G6 geleverd met twee 3,5 mm audiopoorten, twee optische TOSLINK-poorten en een microUSB-poort. Je krijgt een enkele aan de zijkant gemonteerde draaiknop voor het eenvoudig regelen van zowel de gameplay-audio als het microfoonvolume, en het bijbehorende softwareprogramma kan worden gebruikt om alles aan te passen, van Dolby Digital-effecten tot instellingen voor ruisonderdrukking.

Beste compact: FiiO E10K

Image
Image

Met afmetingen van ongeveer 3,14 x 1,93 x 0,82 inch en een gewicht van slechts 2,75 gram, is FiiO's E10K klein genoeg om in de palm van je hand te passen. Maar laat je niet misleiden door dat compacte formaat, want dit ding is absoluut geweldig. Het is de moeite waard om hier te vermelden dat het geen geluidskaart is, maar een draagbare digitaal-naar-analoogomzetter (DAC) die 24-bit/96kHz audio met hoge resolutie kan decoderen zonder te zweten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe PCM5102-chip, die de lineariteit van het interne digitale filter verbetert voor een superieure geluidsweergave.

Je krijgt ook een signaal-ruisverhouding (SNR) van 108dB, terwijl de nieuwe LMH6643 op-amp binnenin het apparaat verandert in een 150ohm hoofdtelefoonversterker. Wat I/O en connectiviteit betreft, wordt de E10K geleverd met twee 3,5 mm audiopoorten, een coaxiale audiopoort en een MicroUSB-poort. Enkele andere opmerkelijke kenmerken zijn een handige volumeknop en een slanke aluminium behuizing met een afwerking van geborsteld metaal.

"Boordevol functies zoals hifi-audiodecodering en probleemloze versterking, logenstraft FiiO's E10K zijn kleine vormfactor." - Rajat Sharma, producttester

Hoewel alle hierboven beschreven pc-geluidskaarten op zichzelf al geweldig zijn, is onze beste keuze de Sound Blaster Z van Creative. Ondanks dat het een bescheiden prijskaartje heeft, biedt het tal van functies zoals ASIO-ondersteuning, hi-res audio output en zelfs een speciale audioverwerkingschip. Als je liever iets hebt dat wat eenvoudiger te gebruiken is en waarvoor je de toren van je pc niet hoeft te openen, ga dan voor Creative's Sound BlasterX G6 (bekijk op Amazon). Het werkt niet alleen met computers (zowel desktops als laptops), maar ook met moderne gameconsoles.

Over onze vertrouwde experts

Als technologiejournalist met meer dan zeven jaar (en nog steeds) ervaring in het veld, heeft Rajat Sharma in de loop van zijn carrière tot nu toe tientallen gadgets getest en beoordeeld. Voor Lifewire werkte hij als senior technologieschrijver/editor bij twee van India's grootste mediahuizen - The Times Group en Zee Entertainment Enterprises Limited.

FAQ

    Waarom heeft mijn pc een geluidskaart nodig?

    Bijna alle moderne computers (desktops en laptops) die op de markt verkrijgbaar zijn, beschikken over geïntegreerde (op het moederbord) audiofunctionaliteit, die ervoor zorgt dat zowel ingebouwde (bijvoorbeeld luidsprekers) als externe (bijvoorbeeld oortelefoons) werken zoals bedoeld. Maar hoewel deze opstelling goed werkt, is hij extreem eenvoudig. Als je je pc wilt gebruiken met high-end apparatuur zoals studiokoptelefoons en thuisbioscoopsystemen, heb je een geluidskaart nodig die al deze extra hardware kan aansturen. Het is ook belangrijk als u ten volle wilt genieten van verliesvrije muziek met hoge resolutie.

    Moet ik voor een interne of een externe geluidskaart gaan?

    Over het algemeen zijn interne geluidskaarten krachtiger. Ze worden rechtstreeks aangesloten op het moederbord van uw desktop-pc en bieden functies zoals schakelbare op-amp-chips en een overvloed aan verbindingspoorten. Als uw doelapparaat echter een laptop-pc (of een gameconsole) is, zijn externe geluidskaarten de beste keuze.

    Kan ik de geluidskaart zelf installeren/instellen?

    Het installeren van de meeste interne geluidskaarten is niet zo moeilijk, omdat je ze gewoon in de uitbreidingssleuf van je moederbord hoeft te steken. Externe geluidskaarten zijn nog eenvoudiger in te stellen, omdat ze meestal worden gevoed via een USB-poort. In beide gevallen moet u ook de bijbehorende stuurprogramma's (indien aanwezig) configureren om de zaken aan de gang te krijgen.

Waar u op moet letten bij een pc-geluidskaart

Audiokwaliteit - De algehele audiokwaliteit van een geluidskaart is een uiterst gecompliceerde vergelijking die rekening houdt met zaken als signaal-ruisverhouding, frequentierespons en totale harmonische vervorming. Over het algemeen wil je een geluidskaart met een signaal-ruisverhouding van meer dan 100dB, maar de beste geluidskaarten zitten in het bereik van 124dB, wat een aanzienlijke verbetering is.

Channels - Veel fatsoenlijke, budgetvriendelijke geluidskaarten ondersteunen doorgaans 5.1-kanaals audio, maar je kunt iets meer uitgeven om er een te krijgen die 7.1 surround sound aankan. Sommige kunnen zelfs 5.1-kanaals audio upmixen naar 7.1, wat geweldig is als je hoofdtelefoon 7.1-kanalen ondersteunt en je audiobronnen niet.

Connectivity - Zoek naar een geluidskaart met de aansluitingen die je nodig hebt om al je apparatuur in te pluggen. Basisgeluidskaarten hebben 3,5 mm-aansluitingen die prima werken met de meeste hoofdtelefoons en headsets, maar zoek er een met RCA-aansluitingen of een optische TOSLINK-verbinding als u aansluit op audioapparatuur die dat soort verbindingen vereist.

Aanbevolen: