Een wifi-thuisnetwerk instellen

Inhoudsopgave:

Een wifi-thuisnetwerk instellen
Een wifi-thuisnetwerk instellen
Anonim

Wat te weten

  • Gebruik Ethernet-kabels, sluit de router aan op de modem en sluit vervolgens uw computer aan op uw router.
  • Open een webbrowser en voer het IP-adres van je router in om de beveiligingsinstellingen van je wifi-netwerk te configureren.
  • Koppel je computer los van de router en verbind vervolgens draadloos al je apparaten met het nieuwe netwerk.

Dit artikel legt uit hoe je een Wi-Fi-netwerk opzet met een draadloze router en modem.

Hoe u uw Wi-Fi-thuisnetwerk instelt

Als de draadloze router en andere apparaten Wi-Fi Protected Setup (WPS) kunnen gebruiken, kun je deze apparaten met één druk op de knop verbinden en configureren. WPS instellen op een router is echter een veiligheidsrisico, dus we raden aan WPS uit te schakelen.

Hier leest u hoe u een wifi-router instelt.

  1. Zoek de beste locatie voor de draadloze router. De optimale plaatsing is op een centrale locatie, vrij van obstakels die draadloze interferentie kunnen veroorzaken.

    Plaats de router niet dicht bij ramen, muren of de magnetron.

  2. Schakel de modem uit. Schakel de kabel-, glasvezel- of DSL-modem van uw internetprovider uit voordat u uw apparatuur aansluit.

    Image
    Image
  3. Sluit de router aan op de modem. Steek een Ethernet-kabel (meestal meegeleverd met de router) in de WAN-poort van de router. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de Ethernet-kabel aan op de modem.

    Image
    Image
  4. Sluit een laptop of computer aan op de router. Steek het ene uiteinde van een andere Ethernet-kabel in de LAN-poort van de router (elke poort werkt) en het andere uiteinde van de Ethernet-kabel in de Ethernet-poort van een laptop.

    Deze bedrading is tijdelijk; u verwijdert de kabel na het instellen van het netwerk.

    Image
    Image
  5. Schakel de modem, router en computer in. Het is het beste als u deze apparaten in de juiste volgorde inschakelt. Schakel eerst de modem in. Zet de router aan als alle modemlampjes branden. Als de router is ingeschakeld, zet u de computer aan.
  6. Ga naar de beheerwebpagina voor de router. Open een browser en voer het IP-adres van de routerbeheerpagina in. Deze informatie staat in de routerdocumentatie (meestal is het zoiets als 192.168.1.1). De inloggegevens staan ook in de handleiding.

    Image
    Image
  7. Wijzig het standaard beheerderswachtwoord (en gebruikersnaam) voor de router. Deze instelling staat meestal op de beheerpagina van de router in een tabblad of sectie met de naam Beheer. Gebruik een sterk wachtwoord dat u niet zult vergeten.
  8. WPA2-beveiliging toevoegen Deze stap is essentieel. Zoek deze instelling in het gedeelte draadloze beveiliging van de routerbeheerpagina. Selecteer welk type codering u wilt gebruiken en voer een wachtwoordzin van minimaal acht tekens in. Hoe meer tekens en hoe complexer het wachtwoord, hoe beter.

    Image
    Image

    WPA2 is aanzienlijk veiliger dan WEP. Gebruik WPA of mixed mode WPA/WPA2 met oudere draadloze adapters. WPA3 is een andere optie voor recentere hardware, maar de compatibiliteit is beperkt.

  9. Wijzig de naam van het draadloze netwerk (SSID). Om het voor u gemakkelijk te maken uw netwerk te identificeren, kiest u een beschrijvende naam voor uw SSID (Service Set Identifier) in het gedeelte met informatie over het draadloze netwerk van de routerbeheerpagina.
  10. Optioneel: wijzig het draadloze kanaal. Als u zich in een gebied met andere draadloze netwerken bevindt, minimaliseert u interferentie door het draadloze kanaal van de router te wijzigen in een kanaal dat andere netwerken niet gebruiken.

    Gebruik een Wi-Fi-analyseapp op je smartphone om een rustig kanaal te vinden of gebruik vallen en opstaan (probeer kanalen 1, 6 of 11, aangezien deze kanalen elkaar niet overlappen).

  11. Stel de draadloze adapter in op de computer Nadat u de configuratie-instellingen van de router hebt opgeslagen, koppelt u de kabel los die de computer met de router verbindt. Sluit vervolgens een draadloze USB- of pc-kaartadapter aan op de laptop als er geen draadloze adapter is geïnstalleerd of ingebouwd.

    Het is mogelijk dat uw computer de stuurprogramma's automatisch installeert, of u moet de installatie-cd gebruiken die bij de adapter is geleverd.

  12. Verbind met het nieuwe draadloze netwerk. Zoek op je computer en andere draadloze apparaten het nieuwe netwerk dat je hebt ingesteld en maak verbinding met het netwerk.

Aanbevolen: