Wat is virtual reality? (VR-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is virtual reality? (VR-definitie)
Wat is virtual reality? (VR-definitie)
Anonim

Virtual reality (VR) is de naam die is bedacht voor elk systeem dat tot doel heeft een gebruiker het gevoel te geven dat hij een bepaalde ervaring ervaart door het gebruik van speciale perceptieveranderende hulpmiddelen. Met andere woorden, VR is een illusie van de werkelijkheid, een die bestaat in een virtuele, op software gebaseerde wereld.

Wat kunt u doen met VR?

Indien verbonden met een VR-systeem, kan de gebruiker zijn hoofd mogelijk 360 graden ronddraaien om alles om zich heen te zien. Sommige VR-omgevingen gebruiken handgereedschappen en speciale vloeren waardoor de gebruiker het gevoel kan krijgen dat hij rond kan lopen en interactie kan hebben met virtuele objecten.

Image
Image

Soorten VR-systemen

Er zijn een paar verschillende soorten VR-systemen; sommige gebruiken uw bestaande smartphone of computer, maar andere moeten verbinding maken met een gameconsole om te kunnen werken. Een gebruiker kan een op het hoofd gemonteerd display dragen dat rechtstreeks op het apparaat wordt aangesloten, zodat hij films kan kijken, videogames kan spelen, fantasiewerelden of levensechte plaatsen kan verkennen, risicovolle sporten kan beoefenen, kan leren vliegen of een operatie kan uitvoeren, en nog veel meer.

Augmented reality (AR) is een vorm van virtual reality met één groot verschil: in plaats van de hele ervaring te virtualiseren zoals VR, worden virtuele elementen bovenop echte geplaatst, zodat de gebruiker beide tegelijkertijd ziet, versmolten tot één ervaring.

Hoe VR werkt

Het doel van virtual reality is om een ervaring te simuleren en een zogenaamd 'gevoel van aanwezigheid' te creëren. Om dit te doen is het gebruik van een willekeurig aantal hulpmiddelen vereist die zicht, geluid, aanraking of een van de andere zintuigen kunnen nabootsen.

Afleidingen worden geblokkeerd in het display

De primaire hardware die wordt gebruikt voor het simuleren van een virtuele omgeving is een beeldscherm. Dit kan worden bereikt door het gebruik van strategisch geplaatste monitoren of een gewoon televisietoestel, maar wordt meestal gedaan via een op het hoofd gemonteerd scherm dat beide ogen bedekt, zodat alle zicht wordt geblokkeerd, behalve wat er door het VR-systeem wordt gevoerd.

De gebruiker kan zich ondergedompeld voelen in het spel, de film, enz. omdat alle andere afleidingen in de fysieke ruimte worden geblokkeerd. Als de gebruiker omhoog kijkt, kan hij zien wat er boven hem wordt weergegeven in de VR-software, zoals de lucht of de grond wanneer hij naar beneden kijkt.

De meeste VR-headsets hebben een ingebouwde hoofdtelefoon die surroundgeluid biedt zoals we dat in de echte wereld ervaren. Wanneer geluid in de virtual reality-scène van links komt, kan de gebruiker datzelfde geluid via de linkerkant van zijn koptelefoon ervaren.

Haptiek laat je voelen in VR

Speciale objecten of handschoenen kunnen ook worden gebruikt om haptische feedback te creëren die is verbonden met de VR-software, zodat wanneer de gebruiker iets oppikt in de virtual reality-wereld, ze diezelfde sensatie in de echte wereld kunnen voelen.

Een soortgelijk haptisch systeem is te zien in gamecontrollers die trillen wanneer er iets op het scherm gebeurt. Op vrijwel dezelfde manier kan een VR-controller of object schudden of fysieke feedback geven aan een virtuele stimulus.

Extra verbeteringen

Meestal gereserveerd voor videogames, kunnen sommige VR-systemen een loopband bevatten die wandelen of hardlopen simuleert. Wanneer de gebruiker sneller rent in de echte wereld, kan zijn avatar dezelfde snelheid evenaren in de virtuele wereld. Wanneer de gebruiker stopt met bewegen, stopt het personage in het spel ook met bewegen.

Een volwaardig VR-systeem kan alle bovenstaande tools bevatten om het meest levensechte scenario te creëren, maar sommige bevatten er slechts een of twee, maar bieden dan compatibiliteit voor apparaten van andere ontwikkelaars.

Smartphones bevatten bijvoorbeeld al een display, audio-ondersteuning en bewegingssensoren, daarom kunnen ze worden gebruikt om handheld VR-tools en augmented reality-systemen te maken.

Real World Applications

Hoewel VR vaak alleen wordt gezien als een manier om meeslepende game-ervaringen op te bouwen, de wereld rond te reizen vanaf je bank of passief in een virtuele bioscoop te zitten, zijn er eigenlijk tal van andere toepassingen in de echte wereld.

Image
Image

Hands-On leren

Het beste naast hands-on leren is hands-on leren in VR. Als een ervaring goed genoeg kan worden gesimuleerd, kan de gebruiker real-world acties toepassen op real-world scenario's… maar zonder de real-world risico's.

Overweeg een vliegtuig te besturen. In werkelijkheid zou een volledig onervaren gebruiker op geen enkele manier de bevoegdheid krijgen om honderden passagiers rond te vliegen met een snelheid van 600 MPH, duizenden voet in de lucht. Als je echter de kleinste details kunt matchen die nodig zijn voor een dergelijke prestatie, en de besturing combineert tot een VR-systeem, kan de gebruiker het vliegtuig zo vaak laten crashen als nodig is voordat hij een expert wordt.

Hetzelfde geldt voor het leren parachutespringen, het uitvoeren van complexe operaties, het besturen van een voertuig, het overwinnen van angsten, enz.

Onderwijs

Als het gaat om onderwijs in het bijzonder, kan een leerling misschien niet in de klas komen vanwege slecht weer of gewoon door de afstand, maar met VR in de klas kan iedereen de les bijwonen vanuit het comfort van hun thuis.

Wat VR anders maakt dan alleen thuiswerk, is dat de gebruiker het gevoel heeft dat hij bij de andere leerlingen in de klas zit en naar de leraar kan luisteren en kijken in plaats van alleen maar concepten te leren uit een leerboek met alle andere afleiding thuis.

Probeer voordat je koopt

Image
Image

Net zoals virtual reality je in staat kan stellen om real-life risico's te nemen zonder de gevolgen ervan, kan het ook worden gebruikt om dingen te 'kopen' zonder er geld aan te verspillen. Winkeliers kunnen hun klanten een manier bieden om een virtueel model van een echt object te verkrijgen voordat ze de aankoop doen.

Een voordeel hiervan is te zien bij het verkennen van een nieuw voertuig. De klant kan misschien voor of achter in het voertuig gaan zitten om te zien hoe het "aanvoelt" voordat hij besluit of hij er verder in wil kijken. Een VR-systeem kan zelfs worden gebruikt om het rijden met de nieuwe auto te simuleren, zodat klanten nog sneller beslissingen kunnen nemen over hun aankopen.

Hetzelfde idee is te zien bij het kopen van meubels in een augmented reality-opstelling, waarbij de gebruiker het object rechtstreeks in zijn woonkamer kan leggen om precies te zien hoe die nieuwe bank eruit zou zien als hij nu in jouw kamer zou staan.

Onroerend goed

Onroerend goed is een ander gebied waar VR de ervaring van de potentiële koper kan verbeteren en tijd en geld kan besparen vanuit het perspectief van de eigenaar. Als klanten door een virtuele weergave van een huis kunnen lopen wanneer ze maar willen, kan het kopen of huren veel vlotter verlopen dan het boeken van een tijd voor een walkthrough.

Engineering en Design

Image
Image

Een van de moeilijkste dingen om te doen bij het bouwen van 3D-modellen is visualiseren hoe het eruit ziet in de echte wereld. Net als de marketingvoordelen van VR die hierboven zijn uitgelegd, kunnen ontwerpers en ingenieurs hun modellen veel beter bekijken als ze het vanuit elk mogelijk perspectief kunnen zien.

Het bekijken van een prototype gemaakt op basis van een virtueel ontwerp is de logische volgende stap voor het implementatieproces. VR voegt zichzelf toe aan het ontwerpproces door ingenieurs een manier te bieden om een model in een levensecht scenario te onderzoeken voordat ze geld moeten uitgeven aan het produceren van het object in de echte wereld.

Wanneer een architect of ingenieur een brug, wolkenkrabber, huis, voertuig, enz. ontwerpt, laat virtual reality hen het object omdraaien, inzoomen om eventuele gebreken te zien, elk klein detail in volledige 360-weergave bekijken, en misschien pas zelfs levensechte fysica toe op de modellen om te zien hoe ze reageren op wind, water of andere elementen die normaal met deze structuren in wisselwerking staan.

Aanbevolen: