Hoe maak je een harde schijf schoon in Windows

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een harde schijf schoon in Windows
Hoe maak je een harde schijf schoon in Windows
Anonim

Wat te weten

  • Open de Schijfopruiming app en selecteer alle vakjes onder Bestanden om te verwijderen. Je kunt al deze bestanden verwijderen zonder je systeem te beschadigen.
  • Ga naar Instellingen > Systeem > Opslag > Opslag configureren Voel of voer het nu uit. Schakel het in om tijdelijke bestanden automatisch en meer te verwijderen.
  • Ongebruikte apps verwijderen: Ga naar Configuratiescherm > Programma's en onderdelen. Selecteer de app die u wilt verwijderen en selecteer Uninstall.

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de harde schijf van uw pc kunt opschonen door tijdelijke bestanden, ongewenste apps en meer te verwijderen. Het kan worden gebruikt voor Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP.

Hoe u uw harde schijf kunt opschonen met Schijfopruiming

Het hulpprogramma Schijfopruiming is meegeleverd met Windows vanaf Windows XP. Hoewel de functionaliteit enigszins is verbeterd in nieuwere versies van Windows, blijft het proces hetzelfde.

  1. Selecteer de Start-knop en typ Schijfopruiming. Selecteer de app Schijfopruiming. Wanneer het wordt gestart, ziet u alle bestanden op uw systeem en hoeveel ruimte ze beschikbaar zouden maken door ze vrij te maken.

    Image
    Image
  2. Selecteer onder Bestanden om te verwijderen alle vakjes. Deze omvatten gedownloade bestanden, tijdelijke internetbestanden, cachebestanden, de Prullenbak en meer. U kunt al deze bestanden verwijderen zonder uw Windows-systeem te beschadigen. Selecteer OK om het opruimproces te starten.

    Image
    Image
  3. Het hulpprogramma Schijfopruiming verwijdert alle onnodige bestanden op de locaties die u hebt geselecteerd, waarna het hulpprogramma wordt afgesloten.

Gebruik opslaginstellingen en opslaggevoel

Je hoeft niet elke dag of week een volledige Schijfopruiming uit te voeren, maar je moet wel regelmatig je Prullenbak, tijdelijke internetbestanden en gedownloade bestanden opruimen.

Als je Windows 10 gebruikt, heb je toegang tot een hulpprogramma genaamd Storage Sense, waar je dit op een meer geavanceerde manier kunt doen.

  1. Selecteer de Start-knop en typ Settings. Selecteer Instellingen. Selecteer in het venster Windows-instellingen Systeem.

    Image
    Image
  2. Selecteer Opslag in het linkermenu. Dit laat zien hoe uw opslagruimte momenteel wordt gebruikt en waar u uw harde schijf kunt opschonen en ruimte kunt vrijmaken.

    Image
    Image
  3. Je ziet het gebied dat de meeste ruimte gebruikt bovenaan de lijst. Selecteer elk van deze om onnodige bestanden daar te verwijderen. Een gebied dat u vaak in deze lijst moet controleren, is Tijdelijke bestanden Het kan een paar minuten duren om te laden, maar dit bevat zaken als de Prullenbak, tijdelijke internetbestanden, Windows-upgradelogbestanden en meer.

    Image
    Image
  4. Selecteer de vakjes links van de items in de Temporary Files lijst en selecteer Remove files bovenaan om alle deze delen van uw harde schijf.

    Image
    Image
  5. Terug op het opslagscherm, selecteer Configure Storage Sense of voer het nu uit.

    Image
    Image
  6. Stel de schakelaar onder Opslaggevoel in op Aan. Schakel het selectievakje onder Tijdelijke bestanden in en selecteer de frequentie waarmee u uw map Prullenbak en Downloads automatisch wilt laten opschonen.

    Image
    Image
  7. Als je klaar bent met het aanpassen van de Storage Sense-instellingen, kun je Nu opschonen selecteren of je kunt het venster sluiten om het systeem het over te laten nemen volgens de instellingen die je hebt geselecteerd.

    Storage Sense zorgt ervoor dat uw Prullenbak en Downloads-map automatisch schoon blijven, zodat u er niet aan hoeft te denken dit handmatig te doen.

    Als u een versie van Windows gebruikt die ouder is dan Windows 10, moet u eraan denken om het hulpprogramma Schijfopruiming te gebruiken om uw harde schijf handmatig op te schonen.

Andere manieren om een harde schijf schoon te maken in Windows

Er zijn een paar extra manieren waarop u uw harde schijf in Windows schoon kunt houden voor optimale prestaties.

Verwijder ongebruikte applicaties

Ongebruikte apps op je systeem kunnen veel meer ruimte in beslag nemen dan je denkt, vooral als die apps ongebruikt zijn omdat je naar een andere app bent gegaan (dus nu heb je twee apps die hetzelfde doen, maar je bent alleen een gebruiken). Volg deze stappen om ze op te ruimen.

  1. Selecteer het menu Start, typ Configuratiescherm en selecteer de app Configuratiescherm.

    Je kunt zien hoeveel ruimte je van je harde schijf gaat opschonen door een app te installeren door de kolom Size aan te vinken.

  2. Selecteer Programma's en onderdelen.
  3. Selecteer de Installed On header om eerst te sorteren op oudste geïnstalleerde applicatie. Klik nu op een applicatie die u niet meer gebruikt en selecteer Uninstall in het menu om deze te verwijderen.

    Image
    Image

Zorg ervoor dat back-ups van cloudopslag eenrichtingsverkeer zijn

Online opslagservices zoals OneDrive en Google Drive hebben Windows-apps die synchroniseren met uw Windows-mappen en hun inhoud in de cloud opslaan. Deze services bevatten echter een Offline Storage-functie die bestanden op uw computer opslaat. Schakel dit uit om ruimte te besparen.

  • OneDrive: Klik met de rechtermuisknop op de OneDrive-cloud in uw Windows-taakbalk en selecteer Instellingen. Zorg ervoor dat u op het tabblad Instellingen Bespaar ruimte selecteert en bestanden downloadt terwijl u ze gebruikt.
  • Google Drive: Ga naar drive.google.com/drive/settings en zorg ervoor dat de optie Offline is uitgeschakeld.

Kopieer hele mappen naar een externe schijf

Om mappen naar een externe schijf te kopiëren, kiest u een externe harde schijf van hoge kwaliteit en sluit u deze aan op uw Windows-pc. Sleep vervolgens, terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt, hele mappen met bestanden naar de aangesloten externe harde schijf.

Hiermee wordt de map verplaatst in plaats van gekopieerd. Dit is een geweldige manier om bestanden zoals vakantiefoto's of video's van uw computer te verplaatsen, waardoor u veel ruimte vrijmaakt.

Een schone harde schijf werkt beter

Het belang van het regelmatig opschonen van uw Windows-harde schijf kan niet worden onderschat. Het laat u ruimte over om belangrijke bestanden op te slaan, en het is ook de plaats waar de computer gegevens opslaat om deze snel op te halen als u veel toepassingen tegelijk open heeft staan. Door het schoon te houden, zorgt u ervoor dat uw computer snel en efficiënt werkt.

Aanbevolen: