Toegang tot en beheer van Windows 10-app-machtigingen

Inhoudsopgave:

Toegang tot en beheer van Windows 10-app-machtigingen
Toegang tot en beheer van Windows 10-app-machtigingen
Anonim

Wat te weten

  • Open het Windows Start-menu, klik met de rechtermuisknop op de app, selecteer Meer > App-instellingen en pas de tuimelschakelaars onderaan App-machtigingen.
  • Om de rechten voor alle apps te beheren, ga naar Instellingen > Privacy en selecteer een van de opties onder App-machtigingen.
  • Als je problemen hebt met het openen van een app vanuit de Windows Store, schakel dan de benodigde rechten weer in en start de app opnieuw.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u app-machtigingen kunt openen en beheren in Windows 10. App-machtigingen helpen uw systeem veilig te houden en uw privacy te beschermen.

Toegang tot app-machtigingen voor een geïnstalleerde app

Om de Windows 10-app-machtigingen te beheren:

  1. Open het Windows Start-menu en klik met de rechtermuisknop op een app. Selecteer vervolgens Meer > App-instellingen.

    Image
    Image
  2. Pas de tuimelschakelaars onder App-machtigingen aan om individuele machtigingen in of uit te schakelen.

    Image
    Image

    Je kunt ook toegang krijgen tot app-machtigingen door naar Instellingen > Apps & Functies te gaan. Selecteer de app en selecteer vervolgens Geavanceerde opties.

App-machtigingen voor het hele systeem beheren

De Windows-instellingen bieden een manier om machtigingen in en uit te schakelen, hetzij globaal, hetzij per applicatie:

Er zijn enkele applicaties die altijd toegang hebben tot een bepaalde functie, ongeacht je instellingen. De Agenda-app heeft bijvoorbeeld altijd toegang tot agendagerelateerde bronnen.

  1. Open het Startmenu en selecteer de gear om Windows Settings te starten.

    U kunt ook de sneltoets Windown-toets + i gebruiken om Windows-instellingen te openen.

    Image
    Image
  2. Selecteer Privacy.

    Image
    Image
  3. Selecteer een van de opties onder App-machtigingen in het linkerdeelvenster. Vanaf hier kunt u machtigingen voor alle apps of specifieke apps in-/uitschakelen.

    Als je wijzigingen aanbrengt in de rechten terwijl er al een app is geopend, moet je deze mogelijk opnieuw opstarten om de instellingen van kracht te laten worden.

    Image
    Image

Wat is een app-machtiging in Windows 10?

App-machtigingen stellen programma's in staat toegang te krijgen tot specifieke functies van uw apparaat, inclusief hardware (zoals de GPS om uw locatie te bepalen) of software (zoals uw Windows-agenda). Het is belangrijk om te weten welke apps welke rechten gebruiken.

Hoewel apps die niet de benodigde machtigingen hebben, erom zullen vragen, kunnen er apps zijn met machtigingen die ze niet nodig hebben. U wilt bijvoorbeeld waarschijnlijk niet dat al uw toepassingen toegang hebben tot uw microfoon. Als er malware op uw computer is geïnstalleerd, kan dat een ernstig beveiligingsrisico vormen. Om deze reden is het het beste om systeembrede machtigingen voor je microfoon uit te schakelen.

App-machtigingen en installeren vanuit de Windows Store

Apps gedownload van de Windows Store worden geïnstalleerd zonder toestemming te vragen. Als je de machtigingen voor specifieke software of hardware hebt uitgeschakeld, vraagt de app alleen om toestemming wanneer je hem start. Als u problemen ondervindt bij het openen van een app vanuit de Windows Store, schakelt u de benodigde rechten weer in en start u de app opnieuw.

Aanbevolen: