6GHz (6E) wifi: wat het is & Hoe het werkt

Inhoudsopgave:

6GHz (6E) wifi: wat het is & Hoe het werkt
6GHz (6E) wifi: wat het is & Hoe het werkt
Anonim

Al jaren verzenden wifi-apparaten gegevens op de 2,5 GHz- of de 5 GHz-frequentieband. Met de introductie van de 802.11ax-standaard (ook wel Wi-Fi 6 genoemd) kunnen apparaten nu een derde band gebruiken: 6GHz.

Net zoals 5GHz- en 2,5GHz-apparaten voldoen aan een bepaalde 802.11 draadloze standaard en een specifieke naam gebruiken (bijv. Wi-Fi 5 werkt op de 5GHz-band), hebben 6GHz-apparaten hun eigen naam, genaamd Wi-Fi 6E, om ze te onderscheiden van andere apparaten.

Wi-Fi 6E-compatibele routers en telefoons kwamen in januari 2021 op de markt, maar de uitrol zal geleidelijk gaan. De hardware-update brengt ook forse kosten met zich mee. Netgear's Nighthawk RAXE500 werd bijvoorbeeld uitgebracht met een prijskaartje van $ 599,99. De eerste Wi-Fi 6E-smartphone, de Samsung Galaxy S21 Ultra, begint bij $ 499.

Image
Image

6GHz wifi versus 5GHz & 2,5GHz

Simpel gezegd, hogere frequenties zijn beschikbaar naarmate u hoger in het radiospectrum komt (hoe groter het GHz-nummer). Dit verta alt zich in meer bandbreedte, wat hogere snelheden betekent.

Dit zijn de frequentiebereiken waarmee we te maken hebben als we 6GHz met 5GHz en 2,5GHz vergelijken:

  • 6GHz: 1, 200MHz frequentiebereik
  • 5GHz: 500MHz frequentiebereik
  • 2.5GHz: 70MHz frequentiebereik

Omdat 6GHz een hoger frequentiebereik heeft dan 5GHz en 2,5GHz, is er meer bandbreedte beschikbaar. Naarmate de frequentie toeneemt, neemt het signaalbereik echter af.

Een goede analogie is een tuinslang. Als je ooit je vinger hebt gebruikt om te bepalen hoe het water eruit kwam, weet je dat het veel verder kan spuiten als je de beschikbare ruimte voor het water verkleint. Beschouw deze frequentiebereiken als hoeveel van de waterstroom open blijft als je er met je vinger overheen gaat.

  • 6GHz is de grootste van de drie. Ervan uitgaande dat u de slangopening helemaal niet blokkeert, ha alt u er zo op elk moment het meeste water uit. De stroom/bandbreedte is maximaal, maar het gaat niet erg ver.
  • 5GHz heeft een kleinere opening. Je vinger bedekt de slang maar gedeeltelijk, dus het water spuit iets verder, maar er is minder beschikbaar op alle punten van de stroom (minder bandbreedte).
  • 2.5GHz heeft het kleinste bereik van de drie, dus hoewel het water het verst uit de slang zal schieten omdat je vinger bijna de hele opening bedekt, is er veel minder water beschikbaar over het totale spuitgebied (d.w.z. bandbreedtecapaciteit is het laagst).

Een ander ding dat de betrouwbaarheid en snelheid van de verbinding beïnvloedt, is interferentie. Met meer draadloze "ruimte" om door te zenden, zijn er ongetwijfeld minder apparaten in de buurt die dezelfde frequentieband gebruiken, zodat uw apparaten wifi kunnen gebruiken met minder "concurrentie" dan wanneer u verbonden bent op lagere banden.

De latentie is ook verbeterd in Wi-Fi 6E. In feite is het gehalveerd in vergelijking met Wi-Fi 5. Dit is uiterst belangrijk voor toepassingen die afhankelijk zijn van re altime gegevens, van videoconferenties tot gameplay.

Dit wil allemaal zeggen dat wanneer je van 2,5/5GHz naar 6GHz gaat, je telefoon, tablet, laptop, enz., gegevens sneller kunnen verzenden en hun verbindingen beter kunnen behouden.

6GHz wifi krijgen

Om de voordelen van Wi-Fi 6E te benutten, heb je een router nodig die 6GHz ondersteunt en een apparaat dat hetzelfde doet.

Hoewel er op dit moment Wi-Fi 6-apparaten beschikbaar zijn, wordt verwacht dat Wi-Fi 6E-apparaten pas eind 2020 uitkomen, en wijdverbreide acceptatie zal waarschijnlijk pas plaatsvinden in 2021, wanneer de Wi- Fi Alliance begint hun Wi-Fi 6E-certificeringsprogramma. U weet of een apparaat 6GHz-compatibel is als het een "Wi-Fi 6E"-label heeft.

Als je een Wi-Fi 6E-telefoon of -laptop hebt, maar nog geen router hebt die de nieuwe standaard ondersteunt, kun je deze nog steeds prima gebruiken, maar je hebt geen toegang tot al die 6GHz-voordelen.

Aanbevolen: