Hoe de nieuwe camera van Fujifilm megapixels weer belangrijk maakt

Inhoudsopgave:

Hoe de nieuwe camera van Fujifilm megapixels weer belangrijk maakt
Hoe de nieuwe camera van Fujifilm megapixels weer belangrijk maakt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Fujifilm's nieuwe GFX100S heeft 100 megapixels in zijn extra grote sensor.
  • Sony, Nikon en Canon hebben allemaal spiegelloze camera's met meer dan 45 MP.
  • Deze gespecialiseerde camera's zijn niet voor iedereen.
Image
Image

Dacht je dat de megapixelrace voorbij was? Welnu, een nieuwe camera van Fujifilm bevat 100 MP en de pre-orders zijn al meer verkocht dan alle drie voorgaande modellen samen.

Fujifilm's nieuwe GFX100S is een monster van 102 megapixels in vergelijking met Sony's A7RIV, die "slechts" 61 MP bevat, en Nikon, Panasonic en Canon's camera's, met ongeveer 45 MP. Het aantal megapixels werd gedumpt ten gunste van grotere pixels en een hogere gevoeligheid, maar nu zijn pixels terug. Deze camera's zijn niet voor de meeste mensen, maar als je vooral kwaliteit nastreeft, dan zijn ze de beste keuze. Toch hebben zelfs deze high-end, dure camera's hun nadelen.

"Het is cool als je nog steeds onderwerpen hebt", vertelde techjournalist en camerarecensent Andrea Nepori aan Lifewire via een direct bericht. "Zelfs met 50 MP is het onmogelijk om een beetje microwaas te vermijden bij het fotograferen zonder statief."

Bottom Line

Zelfs als je geen gespecialiseerde fotograaf bent, is dit geweldig nieuws. Door afzonderlijke reeksen camera's voor verschillende doeleinden te houden, kan elke reeks zichzelf zijn. Het 100 MP-beest dat de GFX100S is, betekent dat de X-serie van Fujifilm met plezier kan doorgaan met 26 MP, op een kleine APS-C-formaat (23,5 mm x 15,6 mm) sensor. In plaats van gedwongen te worden een camera te kopen waarvan de bestanden elk meer dan 100 MB zijn, alleen maar om topprestaties te krijgen, kunt u kwaliteit en kwantiteit mixen en matchen. Iedereen is een winnaar.

Hoeveel?

De eerste hint dat u de GFX100S van Fujifilm niet zult kopen, is de prijs: $ 5.999. En dit wordt als een koopje beschouwd. Het model dat het vervangt was groter, zwaarder en $ 10.000. Dat is zonder lens (prijs voorbeeldlens: $ 2.299). Van deze megapixelmonsters is Nikon's Z7 II het voordeligste model, voor een paar dollar onder de $ 3.000. En dat komt omdat ze bedoeld zijn voor gespecialiseerd professioneel gebruik.

Image
Image

Maar dit is altijd de manier geweest. In het filmtijdperk waren er twee gangbare filmformaten: 35 mm, wat de meeste camera's gebruikten, van goedkope plastic zakcamera's tot professionele spiegelreflexcamera's; en het middenformaat met 120/220 film, die een stuk groter was (220 is gewoon een langere rol van 120).

Deze grotere negatieven boden beelden van betere kwaliteit, voor een prijs. De afweging was een grotere camera en zwaardere lenzen, en de werkelijke kosten. In 1990 kostte een Hasselblad met lens- en filmhouder $1,995. Dat is ongeveer $ 4, 100 in de dollars van vandaag. Ter vergelijking: Nikon's vlaggenschip F3 35 mm SLR kostte in 1986 ongeveer $ 550 met een lens ($ 1, 130 vandaag).

Groter kan soms beter zijn

Sommige foto's hebben gewoon meer resolutie nodig. Als je de pixels straft tijdens het photoshoppen van een mode-shoot, betekent meer pixels meer ruimte voor manipulatie voordat dingen beginnen te breken. Landschapsfotografen willen graag zoveel mogelijk details kunnen zien, vermoedelijk om de verveling van het kijken naar landschapsfoto's te voorkomen.

"Zelfs met 50 MP is het onmogelijk om een beetje microwaas te vermijden bij het fotograferen zonder statief."

Fujifilm's aanpak is om een digitale middenformaat camera te maken, compleet met een grotere sensor, die op meer pixels past. In digitale termen is een "full-frame" sensor even groot als een frame van 35 mm-film, dat zelf als een klein formaat wordt beschouwd, in filmtermen. Het is 36 mm × 24 mm en is het formaat dat wordt gebruikt door alle camera's die bovenaan dit bericht worden genoemd, behalve de Fujifilm. De sensor van de GFX100S meet 43,8 × 32,9 mm.

Megapixelmarketing

Cameramakers overtroffen zichzelf met steeds hogere pixelaantallen, jaar na jaar. Aan het begin van het digitale cameratijdperk was dit terecht. Toen begonnen fabrikanten de prestaties bij weinig licht te benadrukken, en pixels werden zo klein als praktisch was.

Technologie ging verder en de sensoren van vandaag beheren een hoog aantal pixels (voor een geweldige resolutie), in combinatie met ronduit ongelooflijke prestaties bij weinig licht bij weinig licht. Nikon's huidige vlaggenschip DSLR, de D6, heeft slechts 20,8 megapixels en Fujifilm's X-serie camera's hebben ongeveer 26 MP.

Tegenwoordig, tenzij je op zoek bent naar een camera om mee naar de maan te gaan, is het onwaarschijnlijk dat je beslissingen over het kopen van een camera worden gedomineerd door het aantal pixels. De line-up van de X-serie van Fujifilm is hier een goed voorbeeld van. De nieuwste modellen delen allemaal exact dezelfde sensor. De verschillen zijn meestal ergonomisch en stilistisch. Je kiest op basis van de functies die je nodig hebt, niet op de kwaliteit van de foto's.

Aanbevolen: