Kan uw computer nieuwer, sneller geheugen gebruiken?

Inhoudsopgave:

Kan uw computer nieuwer, sneller geheugen gebruiken?
Kan uw computer nieuwer, sneller geheugen gebruiken?
Anonim

Voordat u het geheugen van uw computer opwaardeert, moet u ervoor zorgen dat het RAM-geheugen dat u wilt gebruiken compatibel is met uw apparaat. De maximale RAM-snelheid van uw moederbord wordt bepaald door verschillende factoren.

Image
Image

Wat te overwegen voordat u RAM upgradet

Als u van plan bent een snellere geheugenmodule in uw computer te gebruiken, volgt hier een samenvatting van de dingen die u moet overwegen voordat u deze aanschaft en installeert:

  • Het geheugen moet van dezelfde standaard zijn (DDR3 en DDR4 zijn niet compatibel met elkaar).
  • De pc moet de hoeveelheid RAM ondersteunen die u overweegt.
  • Niet-ondersteunde functies zoals ECC mogen niet aanwezig zijn op de module.
  • Het geheugen is zo snel als de limiet van het moederbord of zo langzaam als de langzaamst geïnstalleerde geheugenmodule.

Er kunnen aanvullende factoren zijn waarmee u rekening moet houden, afhankelijk van of u RAM koopt voor een desktop of RAM voor een laptop.

Bottom Line

Het moederbord van de computer moet de hoeveelheid opslagruimte ondersteunen die de modules bevatten. Als een systeem bijvoorbeeld geheugenmodules tot 8 GB ondersteunt, kan het een 16 GB-chip mogelijk niet goed lezen. Evenzo, als het moederbord geen geheugen met ECC-geheugen (Error Correction Code) ondersteunt, kan het niet werken met snellere modules die deze technologie gebruiken. Raadpleeg de handleiding van je moederbord of zoek het online op om de maximale hoeveelheid RAM te zien die het ondersteunt.

Oude versus nieuwe geheugenstandaarden

Oudere computers ondersteunen mogelijk geen nieuwere geheugenstandaarden. Als uw computer bijvoorbeeld DDR3 gebruikt en u wilt DDR4 installeren, werkt dit niet omdat deze verschillende kloktechnologieën gebruiken die niet compatibel zijn. In het verleden waren er uitzonderingen op deze regel met processors en moederborden waarbij het ene of het andere type binnen hetzelfde systeem kon worden gebruikt. Omdat geheugencontrollers in processors zijn ingebouwd voor betere prestaties, is dit echter niet langer mogelijk.

Geheugensnelheid

Sneller modules werken mogelijk niet altijd met hogere snelheden. Wanneer het moederbord of de processor de hogere geheugensnelheid niet kan ondersteunen, worden de modules geklokt op de hoogste snelheid die ze kunnen ondersteunen. Een moederbord en CPU die tot 2133 MHz geheugen ondersteunen, kunnen bijvoorbeeld 2400 MHz RAM gebruiken, maar alleen tot 2133 MHz uitvoeren.

Het installeren van nieuwere geheugenmodules samen met oudere kan er ook voor zorgen dat het geheugen langzamer werkt dan verwacht. Als in uw huidige computer een 2133 MHz-module is geïnstalleerd en u installeert er een met een vermogen van 2400 MHz, dan voert het systeem het geheugen uit met de snelheid die wordt weergegeven door de langzamere van de twee. Het nieuwe geheugen werkt dus alleen op 2133 MHz, zelfs als de CPU en het moederbord de hogere snelheid ondersteunen.

Beschikbaarheid en prijzen

Waarom zou je sneller geheugen in een systeem willen installeren als het langzamer werkt? Naarmate de geheugentechnologie ouder wordt, kunnen langzamere modules uit productie vallen, waardoor alleen snellere beschikbaar blijven. In sommige situaties kan een snellere geheugenmodule goedkoper zijn dan een langzamere. Als de benodigdheden voor DDR3-1333 (soms PC3-10600 genoemd) bijvoorbeeld krap zijn, beta alt u mogelijk minder voor een DDR3-1600 (PC3-12800)-module. Zelfs als u niet alle voordelen van het nieuwere RAM kunt benutten, wordt uw computer nog steeds sneller dan hij was.

Aanbevolen: