Surround Sound van je Mac halen

Inhoudsopgave:

Surround Sound van je Mac halen
Surround Sound van je Mac halen
Anonim

Je Mac gebruiken als een thuisbioscoop-pc (HTPC) is een relatief eenvoudig proces. Sluit gewoon je Mac aan op je HDTV en ga lekker zitten om je favoriete films of tv-programma's te bekijken. Sommige gebruikers zijn zich er echter niet van bewust dat ze hun Mac kunnen configureren voor surround sound. Hier leest u hoe u uw Mac kunt instellen om te profiteren van surroundgeluid in films en tv-programma's.

De informatie in dit artikel is van toepassing op elke 64-bits Intel-gebaseerde Mac met macOS of OS X 10.7.5 of hoger.

Image
Image

De surround sound-mogelijkheden van de Mac begrijpen

Een Mac-computer kan AC3-bestanden, het bestandsformaat dat wordt gebruikt voor Dolby Digital, rechtstreeks doorgeven aan de optische audio-uitgang. Macs kunnen ook surround-geluid verzenden via een HDMI-verbinding en zelfs AirPlay gebruiken om surround-informatie naar een Apple TV te sturen.

Het proces kan zo simpel zijn als het aansluiten van een AV-receiver met surround sound-decoders of het aansluiten van een Apple TV op een AV-receiver.

Voordat je begint, moet je echter een paar instellingen op je Mac configureren, afhankelijk van of je bronmateriaal afkomstig is van iTunes, een dvd-speler, de VLC-mediaspeler, een AppleTV of andere opties.

Als je bijvoorbeeld een Mac hebt met een interne of externe schijf en je vertrouwt erop om dvd's of Blu-ray-schijven af te spelen, dan wordt de AC3-track automatisch naar de optische audio-uitgang van je Mac gestuurd. Maar als u de audio en video via AirPlay naar uw Apple TV wilt sturen, moet u mogelijk software van derden gebruiken, zoals de VLC-mediaspeler.

Hoe VLC te configureren

Als je een videobestand op je Mac hebt met een AC3-kanaal en je gebruikt de VLC-mediaspeler om de video te bekijken, dan kun je de AC3-informatie naar de optische audio-uitgang van je Mac of AirPlay sturen, maar je' U moet eerst VLC configureren om de AC3-informatie door te geven. Hier is hoe:

  1. Download en installeer VLC, als je dat nog niet hebt gedaan, start dan de applicatie.

    VLC is te vinden in de Applications map van uw Mac.

  2. Selecteer in het File menu Open File.

    Image
    Image
  3. Selecteer het videobestand dat u wilt bekijken in het standaard Open dialoogvenster en selecteer vervolgens Open.

    Als de video vanzelf opstart, selecteer je de pause-knop in de VLC-controller onder aan het scherm.

    Image
    Image
  4. Selecteer in het menu Audio > Audioapparaat en selecteer vervolgens het apparaat waarvan u de audio wilt afspelen.

    Image
    Image
  5. Start je video door de Play-knop op de VLC-controller te selecteren. De audio gaat nu via de optische uitgang van je Mac naar je AV-receiver.

Configureer VLC om AirPlay te gebruiken

Hier leest u hoe u VLC instelt met Apple AirPlay.

  1. Volg stap 1 tot en met 5 hierboven om de VLC-mediaspeler te configureren.
  2. Selecteer in de Apple menubalk het AirPlay icoon.

    Image
    Image
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de naam van uw Apple TV onder AirPlay To om AirPlay in te schakelen.

    Image
    Image
  4. Selecteer in het VLC menu Audio > Audio Device en klik vervolgens op de naam van uw Apple TV opnieuw. Wanneer u uw video start, zou de audio via uw Apple TV moeten worden afgespeeld.

    Image
    Image
  5. Selecteer in het VLC menu Video > Volledig scherm, en ga dan naar uw home-entertainmentcentrum en geniet van de show.

    Als je geen surroundgeluid hoort, zorg er dan voor dat de video de juiste soundtrack speelt. Selecteer in het VLC menu Audio > Audio Track Als er meerdere audiotracks zijn, zoek er dan een aangeduid als surround. Als er geen is aangewezen als surround, probeer dan elke track om te zien welke de surroundtrack is.

iTunes en Surround Sound

iTunes ondersteunt het afspelen van surround-geluid, hoewel de meeste muziek en tv-programma's in de iTunes Store geen surround-informatie bevatten. Films die u koopt of huurt, bevatten echter meestal wel informatie over surroundgeluid.

iTunes kan de surroundkanalen doorgeven aan je AV-receiver via de optische audio-aansluitingen van je Mac. Je Mac geeft gewoon de surround-info door; het decodeert de kanalen niet, dus je AV-receiver moet de surround-codering aankunnen (de meeste AV-receivers kunnen dit zonder problemen).

Standaard zal iTunes altijd proberen het surroundkanaal te gebruiken indien beschikbaar, maar om zeker te zijn, start u de film en selecteert u vervolgens het spraakballon pictogram rechtsonder van de afspeelknoppen. Er verschijnt een pop-upmenu waarin u het audioformaat kunt selecteren dat u naar uw AV-receiver wilt sturen.

Configureer de dvd-speler om surround-kanalen te gebruiken

Als uw Mac een schijfstation heeft, kan de toepassing Dvd-speler ook gebruikmaken van surroundkanalen als deze op de dvd aanwezig zijn.

Voordat u begint, sluit en configureert u de surroundluidsprekers of AV-receiver op uw Mac. Als u surroundluidsprekers gebruikt, raadpleeg dan de instructies van de fabrikant voor de installatie. Als u uw AV-receiver gebruikt, zorg er dan voor dat uw Mac is aangesloten via een optische verbinding, dat de receiver is ingeschakeld en dat de Mac de geselecteerde bron is.

DVD-speler bestaat sinds macOS Catalina (10.15) in een minder prominente, legacy-vorm. Afhankelijk van de versie van het besturingssysteem dat u gebruikt, zijn de volgende opties mogelijk niet beschikbaar.

  1. Selecteer in het DVD Player menu Preferences.
  2. Selecteer de Disc Setup tab.
  3. Gebruik het Audio-uitgang vervolgkeuzemenu om de audio-uitgang naar uw surround-luidsprekers of de ingebouwde digitale uitgang te wijzigen.
  4. Sluiten Voorkeuren dvd-speler.
  5. Speel je dvd af via de dvd-speler-app en geniet van de surroundkanalen.

Aanbevolen: